Aliexpress website

Goedkope Watch van Ali als alternatief voor Apple Watch?

O my… zo’n Apple Watch: die wil jij wel! Het ziet er niet alleen fancy uit, maar is natuurlijk ook rete-handig, als je eenmaal weet hoe het slimme klokje werkt. Alleen… die prijs hè? Je legt er minstens een paar honderd euro voor neer. Dat moet goedkoper kunnen, maar wat zijn dan betaalbare alternatieven? – Vandaag nemen we de goedkope Watch van Ali onder de loep. Mag dat zich een volwaardig surrogaat noemen?

Design van de goedkope Watch

Het design van de Ali Watch lijkt in eerste instantie behoorlijk op dat van de Apple Watch. Maarrr… op cruciale punten zie je toch verschillen. Zo maak je de Ali Watch vast met een gespje, in plaats van een klik-schuif-systeem. Het bandje is net wat ‘weker’ dan die van Apple. De Apple Watch heeft sowieso meer rondere afwerkingen, zoals te zien bij de overgang van de Watch naar het bandje toe. De Apple Watch heeft een scherper display dan die van Ali. En, dan het allergrootste verschil: de Apple Watch heeft een draaiknop aan de zijkant en ook een drukknop. De Ali Watch is knoploos.

Als we kijken naar de graphics op de Watch, dan zien we daar toch wel ‘goedkopere’ eigenschappen terug. Het gebruikte lettertype komt uit het jaar nul en de visuals voelen ook niet modern aan. De ‘homescreens’ buiten beschouwing gelaten, want die kun je gek genoeg met een veelheid aan leuke opties invullen.

Gebruiksgemak

Laten we beginnen bij het begin: het installeren! Het installeren van deze Ali Watch is echt een fluitje van een cent. Zorg wel even dat je de gebruiksaanwijzing erbij pakt, want daarin staat cruciale informatie welke app je erbij moet installeren. FYI – dat is de ‘Da Fit’ app. Zowel voor Android als voor Apple is die.

Zodra je Da Fit hebt geïnstalleerd, wordt je door een keuzemenu heen geleid. Hierin moet je je persoonlijke profiel aanmaken met daarin in leeftijd, gewicht en lengte. Daarna kom je in een overzichtelijk dashboard terecht met de optie om de app aan je telefoon te koppelen. Dat doe je via Bluetooth, zoek naar I5 pro.

In onderstaand hoofdstuk lees je meer over de bijbehorende app.

Nog even over het gebruiksgemak van de hardware: het is belangrijk om te weten dat de goedkope Watch niet activeert zodra je ernaar kijkt, zoals de Apple Watch wel doet bijvoorbeeld. Er zijn ook geen knoppen om ‘m aan te zetten. Het kan aan onze Apple-indoctrinatie liggen dat we dit niet logisch vinden qua gebruik, maar het is elke keer weer zoeken hoe het display ‘aan’ te zetten. Dat doe je door ‘gewoon’ op het display te klikken. Je swipet dan het display van onder naar boven en komt dan bij de functies uit. Het aanraakscherm is soms wat gevoelig, maar dat kan een kwestie van wennen zijn.

Ten slotte nog even dit: sommige instellingen verwacht je op de Watch zelf terug te vinden, maar kun je alleen aanpassen via de app op je telefoon. Een ezelsbruggetje is wellicht: instellingen regel je in de app op je telefoon, metingen en teksten lezen doe je op je Ali Watch.

Apps

Het aantal apps is beperkt op deze Watch. Zo, dan weet je dat maar direct. Stelt dat dan teleur? Mwah… Je kunt ermee:

  • trainingsschema bijhouden
  • hartslag meten
  • zuurstofgehalte meten
  • bloeddruk meten (dat kan de Apple Watch niet)
  • het weer bijhouden
  • tekstberichtjes mee ontvangen (in heel lelijke lay-out)
  • er foto’s mee maken via je telefoon

Dit is het aantal apps waar je het mee moet doen. Helaas! De Apple Watch biedt heel veel meer apps, zoals bijvoorbeeld de WalkieTalkie functie, notities bijhouden, foto’s bekijken, podcasts luisteren, etc. Een veelvoud aan opties.

Ja, het is reuze jammer dat de Ali Watch die niet biedt. Maar twee opbeurende opmerkingen hierover: de functies doen het goed en om eerlijk te zijn gebruik ik de overige functies bij de Apple Watch ook maar minimaal. Vooral de gezondheidsapps vind ik leuk en die zitten ook op de goedkope Watch.

Batterij

De batterij houdt het bij redelijk actief gebruik zo’n twee, maximaal drie dagen vol. Prima eigenlijk! De Apple Watch moet je binnen die tijd toch al eerder opladen.

Prijs

En dan nu, één van de belangrijkste redenen om voor een goedkope Watch te kiezen bijvoorbeeld: de prijs. Is dat écht zo’n verschil dat je zelfs een AliExpress exemplaar overweegt? Ehm… tja… met een prijsverschil van bijna 400 euro is het antwoord ‘ja’. Je koopt de Ali Watch voor 16 euro ongeveer, afhankelijk van de variant.

Conclusie

Concluderend: moet je dit product nou wel of niet kopen? Los gezien van het feit of je wel of niet een AliExpress liefhebber bent, kan de prijs een behoorlijk argument zijn om te kiezen voor deze goedkope Watch. Je vindt er een flink aantal functies op terug die je ook op de duurdere Apple Watch kunt gebruiken, maar het is allemaal in een wat mindere vorm. Dat wil niet zeggen dat de Ali variant zijn werk niet doet, maar de tekstweergave, visuals en het enigszins vreemde gebruik van de Watch tippen niet aan de échte Apple Watch ervaring.

Aliexpress website
Pluspunten
Prijs
Minder positief
Afwerking
7.7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.