Apple Homepod Mini

Homepod Mini review: grappige eyecatcher die nog meters moet maken

Sommige gadgets moeten het echt hebben van hun functionaliteit, anderen vooral van hun uiterlijk, maar het mooiste is natuurlijk als die twee samenkomen in een soort superproduct. Helaas, Apple Homepod Mini valt niet in die categorie. Dit is wat we aan de slimme speaker kunnen waarderen -en wat we iets minder tof vinden-.

Homepod Mini is uit in Nederland en TechGirl Laura Jenny probeerde hem uit. De grote Homepod is nooit officieel in Nederland verschenen, maar de Mini van slechts 8,5 centimeter hoog nu dus wel. Het apparaatje ziet er erg grappig uit: zijn ronde vorm en in ons geval zijn kekke kleurtjes (geel, maar er is bijvoorbeeld ook oranje, naast wat meer standaard kleuren). Hij heeft een touch-oppervlak aan de bovenkant en twee volumeknoppen, naast een stroomkabel (waar hij altijd in moet zitten) gemaakt van stof in dezelfde kleur -en dat is een goede look-. Het is een eyecatcher in de kamer die meteen de aandacht vraagt, zonder dat het een soort zwarte doos lijkt te zijn van: wat kan ik hiermee? 

Apple Homepod Mini

Homepod Mini

Je kunt Homepod Mini gebruiken als een extra manier om met Siri te praten en informatie te krijgen, maar ook om muziek af te spelen of het te gebruiken als intercom. Vooral die laatste functie is erg leuk, want als je twee Homepod Mini’s hebt (eentje boven en eentje beneden bijvoorbeeld), dan kun je je gezin, huisgenoot of geliefde een spraakberichtje sturen alsof het een intercomsysteem is zoals vroeger op school. 

Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Lieverd, neem je even een wc-rol mee van boven?’ of ‘O dochter, wil je ook een brood halen als je naar de supermarkt gaat?’ naast natuurlijk het oud-Hollandse “ETEN!” Je hoeft hiervoor alleen tegen Siri te zeggen: Hey Siri, intercom, en je zegje te doen. Vervolgens wordt dit gestuurd naar de Homepods in je huishouden, maar ook naar de andere Apple-apparaten binnen je gezin. Een erg geslaagde functie die zeker in drukke huishoudens ideaal kan uitpakken. 

MobileMobile

Muziek luisteren via Homepod vond ik erg goed gaan, waar het gaat om hoe de muziek klinkt. Apple belooft een 360 graden-audiobeleving en dat is het ook echt. Muziek klinkt goed, rijk en het apparaatje weet een best goede bass voort te brengen. Bovendien is het gewoon heel relaxt om in bed te liggen en op afstand aan Siri te kunnen vragen om muziek aan te zetten of juist uit te zetten. Wel raad ik je aan om goede playlists te maken op Apple Music, want anders ben je voor playlists wel wat gelimiteerd. Je moet het dan vooral doen met artiestenradio namelijk. Wel is het makkelijk om even het volume wat omhoog te gooien of juist omlaag. 

Apple Homepod Mini

Siri als spraakassistent

So far so good, maar er zijn ook minpunten. Zo is Siri als spraakassistent niet altijd even handig. Waar ik van de Google Assistent gewend ben dat hij desnoods een halve Wikipedia-pagina voorleest, gaat Siri wel heel snel voor de optie ‘Ik stuur het even naar je iPhone’. Dat is vervelend, want vaak gebruik je de speaker juist wanneer je je iPhone even niet bij de hand hebt. Ook had ik vrij vaak miscommunicaties met Siri. Vooral in combinatie met Apple Music. Als ik een bepaald nummer wilde aanvragen of een specifieke artiest, dan begon Siri vaak iets heel anders af te spelen.

Het prijskaartje van Homepod Mini? 109 euro. Daarvoor heb je een mooie kleine Apple-speaker in huis die goed klinkt, maar die ook veel functionaliteit mist. Zo kun je het apparaat niet gebruiken met een Android-telefoon en kan hij niet functioneren als Bluetooth-speaker. Dat is zonde, want er zijn zeker speakers op de markt die ook van een slimme assistent zijn voorzien die beter zijn. Ook is en blijft het jammer dat Apple niet voor een iets meer universele oplossing gaat: Nest Home Mini heet je ook van harte welkom met een iPhone, wat dus andersom totaal niet het geval is.

Apple Homepod Mini

Conclusie

Dat is jammer, want uiteindelijk is het een geweldig apparaat om te zien en klinkt hij ook goed. Het is even wennen aan Siri en je doet er echt goed aan om wat fijne playlists voor jezelf aan te maken in Apple Music om niet elke keer op dezelfde artiestenradio te eindigen (of een te willekeurige genre-playlist). Ook kan het de moeite waard zijn om Siri in het Engels in te stellen, omdat die waarschijnlijk net even beter is doorontwikkeld dat de Nederlandse variant. Ben je een echte Apple-fan en wil je graag een slimme speaker in huis, dan is Homepod Mini helemaal passend, want het is in de basis een coole gadget die op belangrijke gebieden als audio en design zeker niet tegenvalt. Voor iedereen met een Android is deze speaker echter onbruikbaar.

Apple Homepod Mini
Pluspunten
Een geweldig design
Goed geluid
Eindelijk een slimme Apple-speaker in Nederland
Handige intercomfunctie
Minder positief
Siri begrijpt je niet altijd
Niet bruikbaar met een Android-apparaat
Niet bruikbaar als Bluetooth-speaker (heeft altijd stroom nodig)
7.3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.