Bij TechGirl testen we graag de nieuwste technologie. Je merkt pas echt wat innovaties zijn als je ze vergelijkt met bestaande apparaten. Toen de MacBook Pro met M2 pro (2023) uitkwam schreef TechGirl Samantha er dit artikel over. Ze vergeleek het nieuwste Apple paradepaardje met de MacBook Pro met M1 Pro (2021). Maar vergelijken ‘op papier’ is natuurlijk heel anders dan the real deal. Nu heeft Samantha de MacBook Pro met M2 pro in huis en zet hem af tegen de Macbook van een paar jaar geleden. Moet je jouw good old Maccie omruilen of niet? Je leest in deze MacBook Pro met M2 pro review.
MacBook Pro met M2 Pro review (2023)
Het zat er voor mij al langer aan te komen, maar met de start van een fotografie opleiding was mijn Macbook pro uit 2013 toch echt te oud geworden. Ik ben daarop op zoek gegaan naar een goede vervanger zodat ik zware foto- en videobewerkingsprogramma’s kan draaien. Tot voor kort deed ik dat op de computer van mijn vriend omdat mijn oude vertrouwde Macbook dit toch niet zo leuk meer vond. Het werd nu toch echt tijd om dit zelf te kunnen doen op een eigen nieuwe laptop.
De eerste keuze: Windows of Mac?
Mijn ervaringen met Windows laptops zijn mede door de Windows laptops die ik van mijn werkgevers door de jaren heen heb ontvangen niet zo heel positief. Natuurlijk gaat het dan ook om de simpelere modellen, maar toch. Ik ben erg fan van het besturingssysteem van Apple en kwam daardoor al snel weer uit bij een keuze tussen de verschillende Macbooks. Wat mij in mijn keuze voor een Apple laptop ook hielp is dat de Apple MacBooks hoog scoren in onderzoeken naar goede laptops voor fotobewerking.
Specificaties 14inch Macbook Pro met m2 Pro chip
- 10-Core CPU (kan tot 12-core CPU)
- 16C (kan tot 19-core GPU)
- 16 GB centraal geheugen (kan tot 32 GB)
- 512GB SSD-opslag
- Wifi 6E ondersteuning
- Advanced HDMI: ondersteunt 8k displays
- Bluetooth 5.3
- Tot 18 uur films kijken in Apple tv app/tot 12 uur draadloos internetten
- M2 Pro chip (MagSafe-kabel uitgevoerd in dezelfde kleur als de behuizing)
Snelle M2 Pro chip
De M2 Pro is heel geschikt voor het draaien van zware programma’s zoals foto- en videobewerking. De M1 Pro chips waren al erg snel, maar de nieuwe M2 Pro chip heeft alsnog een 14% verbetering in CPU snelheid en tot 22% snellere graphics in verschillende testen. Hiermee kan de MacBook Pro met M2 pro chip geplaatst worden naast een aantal van de beste AMD en Intel laptop chips. Groot bijkomend voordeel vind ik dat MacBook niet inboet op batterijduur maar juist lang meegaat ondanks het gebruik van zware programma’s. Volgens verschillende testen op internet lijkt dit wel het geval te zijn van andere merken met vergelijkbare chips.
Batterij gaat lang mee
Ik gebruik de MacBook momenteel vooral voor fotobewerking. Ik kan een hele dag buitenshuis bezig zijn met de Macbook en kom dan alsnog thuis met een MacBook die nog heel wat langer gebruikt had kunnen worden. Je kan dus zo’n 12 uur of meer met een volle accu doen terwijl je Macbook ook de wat zwaardere taken geeft zoals fotobewerking. Ideaal! Dit vind ik ook een groot voordeel ten opzichte van andere merken waarbij de accuduur toch vaak lager is wanneer zij zwaardere programma’s draaien. De batterij van een MacBook is voor mij een groot pluspunt. Zelfs mijn MacBook uit 2013 kan ik nog meerdere uren gebruiken voor browsen. Dat moet ik niet proberen met mijn Dell van mijn werkgever uit 2021.
MagSafe
Ik vind het handig dat de MacBook is uitgerust met Touch ID . Als ik mijn Apple watch draag kan ik de MacBook ook hiermee automatisch ontgrendelden. Daarnaast is het een superscherp scherm (Liquid Retina XDR) en beschikt de Macbook over Promotion. Deze technologie zorgt voor een maximale refreshrate. Dat laatste vind ik fijn voor mijn foto- en videobewerking. Ook ben ik te spreken over het feit dat MagSafe weer helemaal terug is. Ik heb een hond die soms onhandig door mijn kabel loopt. Door MagSafe heeft dit gelukkig niet tot gevolg dat mijn Macbook door de lucht vliegt.
De prijs
Naast al het positieve moet ik ook opmerken dat deze MacBook Pro2 met M2 pro gewoon veel geld kost. Dat vind ik ook wel direct een groot nadeel. De Macbook Pro met m2 pro chip heeft een startbedrag van € 2449. Daarbij is de SSD kaart ook niet te vervangen voor een grotere kaart. Je moet het doen met de kaart die je aan het begin gekozen hebt. Direct een upgrade kopen kost je al minstens €230 extra. Hier ben ik de fout mee ingegaan met mijn oude Macbook die destijds maar 128GB aan geheugen had. Persoonlijk mis ook de USB-A poort. Zo werkt mijn fotocamera nog met USB-A waardoor ik een verloopstukje gebruik (die ik toevallig nog had liggen). Het wordt tijd dat alle merken dezelfde poorten gaan gebruiken…
Conclusie
Tja, dit brengt ons tot de conclusie van deze MacBook Pro met M2 pro review. Ik vind het belangrijk om mee te geven dat je van tevoren bedenkt wat je van plan bent met je laptop. Gebruik je zware programma’s, teken je in 3D, ben je veel bezig met videobewerking of Photoshop? Dan is het zeker geen gekke keuze. Ga je jouw laptop eerder voor ‘normale’ taken gebruiken? Dan raad ik aan toch te kijken naar de goedkopere MacBook Air met M2-chip (die leuke extra kleuren heeft) of de wat betere Windows computers.