Tijdens GPU Technology Conference ging het niet alleen maar over auto’s, want de Nederlandse Hans Kraaijeveld was aanwezig om meer te vertellen over de afdeling radiologie van Ziekenhuisgroep Twente. Daar is de afgelopen tijd namelijk een heleboel veranderd.

Radiologie

Kraaijeveld is senior project engineer bij Client ICT, en toen de radiologen van het ziekenhuis bij hen aanklopten voor hulp om hun logge, ouderwetse radiologie-afdeling te moderniseren, gingen ze meteen aan de slag. Er viel namelijk een heleboel te halen: zo moesten radiologen drie minuten wachten als ze een case openden, omdat ze natuurlijk werken met enorme bestanden. Even koffie halen dus.

Nu is dat voorbij, want binnen twintig seconden is de boel geladen en kan er weer worden gewerkt. Hans: “Je hebt een heel snelle CPU en storage nodig, veel ram en een extra GPU. De reden daarvan is dat je vier displays hebt, de twee vrij standaard displays zijn geen probleem, maar de twee medische beeldschermen waarop de rontgenfoto’s met hun lichtcontrasten worden weergegeven, die vragen aanzienlijk meer rekenkracht. Bovendien wordt er ook nog gewerkt met spraak, dus ook dat moest kunnen werken in de virtuele werkomgeving die het ziekenhuis wilde hebben.

Nvidia Grid en VMWare

Bij het ziekenhuis werken 26 radiologen die maar liefst 250.000 foto’s per jaar verwerken. Het is dus niet alleen heel veel data, het is ook nog essentieel dat er geen systemen uitvallen. De vraag was dus: kunnen we de fysieke desktop virtueel maken en in een datacentrum onderbrengen? Hans en zijn team zochten het uit en kwamen bij een oplossing met VMware Vsphere, Nvidia Grid, VMware Horizon View en de nodige serverhardware.

En inderdaad, de radiologen van het ziekenhuis kunnen nu in de virtuele omgeving werken, waar ze maar willen. Tijd voor koffie is er niet meer, maar er is wel extra tijd vrijgekomen om meer mensen te kunnen helpen.  

2 reacties

  1. Onno

    Het gaat denk ik om 250.000 onderzoeken per jaar. 1 Onderzoek kan meerdere foto’s bevatten. Sommige onderzoeken zelfs enkele duizenden.

    Beantwoorden
  2. Hans Kraaijeveld

    Correct, men verwerkt 250.000 studies op jaarbasis, misschien tegenwoordig zelfs wel meer, inderdaad bestaand uit vele hoog resolutie opnames, ooit duizenden. “Koffie halen” blijft natuurlijk een metafoor voor “iets anders kunnen doen in die zelfde tijd”. Zoals ook aangehaald in de presentatie is er niemand zo goed in details als een radioloog, wat ook het grondig testen enorm heeft geholpen in dat traject. Zonder hun medewerking, inspanning en accuratesse was dit nooit een succes geworden. Chapeau!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.