Films voelen? Als het aan Disney Research ligt wel!

Het team van Disney Research heeft een nieuw type scherm ontwikkeld dat de interactiviteit van films kijken naar een heel nieuw niveau tilt. Met hun nieuwste product kun je als gebruiker namelijk verschillende texturen op een flatscreen voelen.

Ongeveer een jaar geleden maakte Disney Research al bekend aan deze vernieuwende technologie te werken. Met behulp van het REVEL-apparaat kunnen gebruikers haptische feedback ontvangen van elk plat object, zoals dus een digitaal scherm.

Maar hoe werkt deze technologie eigenlijk? De onderzoekers realiseerden zich dat gebruikers bijvoorbeeld hobbels op een oppervlak voelen doordat er aan hun vinger werd ‘getrokken’ en er druk werd uitgeoefend wanneer deze over de hobbels gaat. Het blijkt nu dat het mogelijk is om dit gevoel na te bootsen. Dat wordt gedaan door ’textuur’ aan te bieden in de schermen.

En dat werkt als volgt: de ’texturen’ worden gecreëerd door elektrische trillingen in het scherm. Dit zorgt voor elektrostatische krachten, die vervolgens weerstand bieden aan de vinger van de gebruiker. Zo kan een plat scherm bijvoorbeeld aanvoelen als een ruw oppervlak.

Bijzonder aan dit concept is dat Disney Research ook een algoritme heeft ontwikkeld dat in realtime oppervlakken kan omzetten in schermtexturen. Als je bijvoorbeeld een stapel dvd’s filmt en dat afspeelt, kunnen kijkers de dvd’s op het scherm voelen (lees: in hobbels).

De mogelijkheden van deze tech zijn enorm. Denk maar eens aan mensen die blind of slechtziend zijn. Disney Research, wij zijn benieuwd wanneer we het kunnen testen! En check ook even de video in de header, waar Disney Research nog het een en ander uitlegt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.