Apple TV+

Primevideo & chill – Netflix alternatieven op een rij

Recentelijk kreeg ik een mailtje van Netflix dat er een serie voor mij klaar stond. Ik had hem al gezien, zoals al veel dingen op de streamingdienst. Met dat thuis op de bank hangen, leer ik al snel, dat ik wel degelijk Netflix kan uitspelen. Wat zijn dan eigenlijk Netflix alternatieven?

Ondertussen snak ik naar iets nieuws en wil ik andere dingen zien dat het laatste seizoen van Stranger Things. Iedere videodienst biedt namelijk zijn eigen ‘brand’ films aan, de zogenaamde exclusives. Ondertussen kan je het zo aanpakken dat je de komende maanden iedere dag interessante films en series kan bewonderen. Ik heb alle voor- en nadelen van de videostreamingdiensten voor je op een rij gezet.

Prime Video

Na een kort onderzoek onder vrienden en familie kom ik erachter dat Prime Video niet een hele bekende speler is. Het is de videodienst van Amazon en komt samen met een abonnement van Amazon Prime. Interessant is dat wanneer je een abonnement wil afsluiten ze vooral de voordelen van Prime willen promoten en tussendoor melden dat je video’s kan bewonderen.

Wat kan ik er zien?

Naast de standaardselectie van Hollywood films, zien we ook een aanbod van Anime series. En ze hebben de originele cast van Top Gear binnen gehaald onder de noemer: Grand Tour. Dat is sowieso smullen geblazen! En er is een fantastische serie te vinden, genaamd The Boys. Aanraders.

Waarom wel

 • Amazon is eigenaar van IMDB.com en heeft deze dienst samengevoegd met Prime Video. Je kan bij iedere film op pauze drukken en feitjes over de film zien. Ook zie je bij elke film een IMDB score.
 • Naast Prime Video krijg je ook de kortingen met Amazon Prime. Wat je daaraan hebt, beschreven we eerder in het artikel Hè? Wat is Amazon Prime?
 • – Scherp geprijsd.

Waarom niet

 • Niet alle series hebben Nederlandse ondertiteling en je ziet niet direct of een serie ondertiteling heeft.
 • Het navigeren en gebruiken van de app werkt behoorlijk ouderwets. Je kan geen intro’s overslaan en het hervatten van een film of serie loopt niet altijd soepel.
 • Nog geen profielen in te stellen. Hierbij deel je al je films en series met het gehele huishouden.

Wat kost het?

2,99 per maand.

Disney + als één van de Netflix alternatieven?

Mocht je wild worden van Marvel-, Star Wars- of Disney films, dan is dit een fantastische dienst. Op papier heeft Disney de meeste kans om een echte Netflix concurrent te zijn. Disney is eigenaar van bijna elke grote Amerikaanse filmstudio en heeft ook veel geld over om Disney + tot één van de sterkste Netflix alternatieven te boosten.

Wat kan ik er zien?

Disney + is op het moment een heel gezinsvriendelijke dienst. Het meest gewelddadige wat je kan vinden, zijn de Star Wars films of de Marvel films. Alles wat jij in je hoofd hebt over Disney kan je er vinden. Meest besproken op het moment is ‘The Mandalorian’. Als je je afvroeg waar baby Yoda vandaan kwam… check die film dan.

Waarom wel

 • Disney, Pixar, Star Wars en Marvel films!
 • Veilig en leuk voor kinderen.
 • Heeft ook profielen.

Waarom niet

 • Misschien iets te kindvriendelijk, je zal er geen Game of Thrones op vinden.
 • Disney heeft een hoop korte filmpjes op de dienst en dit zorgt voor verwarring. Soms geven ze een suggestie om iets te kijken, maar is het een 10 minuten filmpje.
 • De suggesties lijken meer op reclame dan dat het echt op jou afgestemd is.
 • De app voelt traag en laden duurt lang.

Wat kost het?

4,99 per maand

Videoland

Een videodienst exclusief voor Nederland. Als je een enorme fan bent van Nederlandse televisieseries of je volgt dingen als Goede Tijden Slechte Tijden op de voet, dan ben je hier aan het juiste adres.

Wat kan ik er zien?

Naast een standaard selectie van internationale films kan je hier een hoop exclusieve Nederlandse series kijken. Temptation Island, Expeditie Robinson, De TV Kantine; je vindt het er allemaal. Ook kan je hier voorproefjes krijgen van bijvoorbeeld Goede Tijden Slechte Tijden. Dat is wel echt uniek in dit rijtje Netflix alternatieven.

Waarom wel

 • Series die je normaal gesproken bekijkt op RTL, kun je gemakkelijk weer terugzien op Videoland. Een soort Uitzending Gemist dus, maar met Videoland kun je hele seizoenen terugkijken.
 • Videoland brengt ook series exclusief uit op hun streamingdienst. Denk aan Expeditie Robinson bijvoorbeeld (de niet VIP variant).
 • Je kunt er meerdere profielen aanmaken voor het hele gezin.

Waarom niet

 • De sortering van films en series is niet helemaal logisch. Het blijft zoeken naar waar die ene tegel van jouw favoriete serie nou ook alweer stond.
 • Content wordt niet altijd direct goed geladen. Je hoort dan bijvoorbeeld wel geluid, maar nog geen beeld. Even opnieuw de film starten, does the trick. Maar het is wel irritant natuurlijk.

Wat kost het?

8,99 per maand

Apple TV+

Het lijkt een gekke zet van Apple, door ook een Netflix variant op de markt te brengen. Al enige tijd kan je via iTunes films en series huren of kopen. Dan is vanuit dat perspectief dit een logische toevoeging.

Wat valt er te zien?

Apple TV+ lijkt nog niet helemaal af. De dienst lijkt het heel erg gericht op de Amerikaanse markt of mensen die houden van hele serieuze series of televisie. Van het aanbod wat er nu staat, is het vooral gericht op drama of historische gebeurtenissen.

Waarom wel?

 • Als je een fan bent van huren en kopen, dan kan het een mooie toevoeging zijn om dit erbij te nemen.
 • Visueel ziet de app er mooi uit.

Waarom niet?

 • De app werkt verwarrend en het is niet duidelijk wanneer iets Apple TV + is of dat ik de film moet huren. Er stond een grote promotie voor Frozen 2, maar het bleek dat ik deze film moest kopen. Ze hebben het zo verstopt, dat ik voor de eerste keer moet googelen of ik wel goed deed.
 • Geen profielen, account is lastig te delen.
 • Erg gericht op de Amerikaanse markt.

Wat kost het?

4,99 per maand

Wat moet ik kiezen?

Nu zal je hoofd duizelen en denk je: “Wat ben ik nu helemaal wijzer geworden?”

Onthou vooral: alle diensten hebben een proefperiode waarmee je ieder moment kunt opzeggen. Probeer de diensten eens die jouw interesse hebben gewekt. En zeg ook direct op als je toch niet tevreden bent. Mocht de Engelse taal niet helemaal jouw ding zijn, laat Prime Video dan links liggen. Het is niet altijd duidelijk of ondertiteling beschikbaar is en bij sommige series kan hij plots de ondertiteling naar het Duits zetten.

Verder is Apple TV+ de grootste teleurstelling. De app op tv zorgt voor een hoop verwarring en als ik de handleiding moet raadplegen om het te snappen, is er wat aan de hand. Bij iedere videodienst was het inloggen en afspelen maar. Daarnaast voelt de dienst van Apple nog heel leeg, de films die je kan kijken zijn op een hand te tellen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.