Een AR-bril voor nog geen 30 euro? Ja, het kan!

Een tijdje terug stond de wereld versteld toen Google Cardboard zijn intrede deed. Het was hét antwoord op al die dure virtual reality-brillen, nu deze kartonnen VR-bril voor slechts luttele euro’s te verkrijgen was. Studenten van de UT zorgen voor nog een opschudding van de tech-wereld door het introduceren van Aryzon, een augmented reality-bril voor nog geen 30 euro. De bril lijkt een kruising te zijn van de peperdure augmented reality HoloLens en Google Cardboard.

Hoe werkt het?

Aryzon is een kartonnen pakketje dat je, net als Google Cardboard, zelf in elkaar kan vouwen. De houder van de smartphone zit aan de onderkant, waardoor je niet direct tegen het scherm aan zal kijken. Het beeld wordt door spiegels en lenzen geprojecteerd op een deels transparante kunststoflaag, waardoor het lijkt alsof de projecties zich daadwerkelijk in de buitenwereld bevinden. In de bijbehorende app is te kiezen wat er precies geprojecteerd gaat worden; de bedoeling is dat in de toekomst ook anderen opties kunnen toevoegen om te laten projecteren. Hierdoor kan Aryzon uitgroeien tot dienst voor vele instanties (denk bijvoorbeeld aan het inrichten van je huis).

Het brein achter Aryzon

Aryzon is in het leven geroepen om een goedkoop alternatief te bieden voor de HoloLens. Het idee werd uitgevoerd door vijf Industrial Design-studenten aan de Universiteit Twente. De groep, bestaande uit Maarten Slaa, Leon Schipper, Niels Ruiter, Kay Hoogsteder en Alex Ceha, is voortgekomen uit deelname aan het vak Designing Business Models. Niels Ruiter vertelt: “Het leuke is wel dat we zo’n beetje de vijf meest uiteenlopende IO’ers zijn die je kunt vinden. Ieder heeft echt z’n eigen segment binnen ons bedrijf. Na het behalen van de course kwam Maarten Slaa met het idee voor Aryzon, omdat hij voor een keuzevak onderzoek deed naar trackingmogelijkheden binnen Vuforia. Er was op dat moment geen AR-device beschikbaar binnen de UT, waardoor hij besloot om zelf een soort proof of concept te bouwen. Toen hij erachter kwam dat dit echt bleek te werken én dat het nog niet op de markt was, haalde hij ons erbij.”

Echt een alternatief voor HoloLens?

Aryzon lijkt dus een goedkoop alternatief voor de HoloLens. Of het qua techniek ook een compleet één-op-één-alternatief is? Niels: “De HoloLens is natuurlijk vele malen geavanceerder en speciaal ontwikkeld voor AR. Dit houdt in dat alle sensoren en software speciaal zijn ontwikkeld voor AR-doeleinden. Veel van de software en sensoren die gebruikt worden in de HoloLens zitten echter ook in je smartphone! Denk dan bijvoorbeeld aan camera’s en een gyroscoop. Met Aryzon hebben we er dan ook voor gezorgd dat je mobiel het centrum van het product wordt. De Aryzon zorgt ervoor dat alle informatie die met je mobiel binnengehaald én uitgezonden kan worden, wordt omgezet in een AR-experience. Het is dus inderdaad minder geavanceerd, maar het biedt wel een hele mooie ingang in de wereld van augmented reality voor een hele lage prijs.”

Waarom een Kickstarter?

Er zijn natuurlijk veel manieren om je product de wereld in te helpen. Eén mogelijkheid is om een Kickstarter te starten, maar waarom werd hier specifiek voor gekozen? Niels: “Kickstarter leek ons de beste manier om in één keer veel aandacht te krijgen van diverse media, zowel op nationaal als internationaal vlak. Omdat wij weten dat de Aryzon zelf relatief gemakkelijk na te maken is, willen wij op lange termijn ons geld verdienen met de software en de business to business-kant van het verhaal. Hiervoor hebben we dus eerst de naam en veel promotie nodig. Hier is Kickstarter natuurlijk hét aangewezen middel voor.”
En wat was het een succes: binnen 24 uur werd het Kickstarter doel al behaald! Niels: “We hadden van tevoren geen enkel idee of ons concept überhaupt zou aanslaan bij het publiek. Om dan binnen 24 uur al een bevestiging te krijgen, voelt echt heel goed. Verder hebben we onlangs de eerste editie van de UT Challenge gewonnen: een super spannende challenge waarbij aanvankelijk zo’n 80 start-ups/ideebedenkers meededen.”

En nu?

De Kickstarter loopt nog enkele dagen, en heeft al bijna 4x het beoogde doel opgeleverd. Mocht je het nog willen backen, dan kan dat: hier. De ontwikkelaars achter Aryzon zitten niet stil en blijven doorontwikkelen. Daarnaast krijgen andere instanties ook de kans om door te ontwikkelen, nu het voor hen mogelijk is om visualisaties te kunnen toevoegen aan Aryzon.

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.