twitter app op smartphone

#DrTechGirl: Zo word je de baas over je eigen Twitter-data

Er is veel gaande bij Twitter. Elon Musk heeft het miljoenenbedrijf overgenomen en veel Twitteraars verlaten massaal het platform vanwege alle veranderingen die hij doorvoert. Misschien behoor jij niet tot deze groep, maar Dr. TechGirl heeft wel een handige tip voor je om als Twitteraar wat zekerder te zijn. 

Beheer je Twitter-data met een aantal simpele stappen

Zoals ieder social media platform, weet ook Twitter veel over je. Met jouw consent tracken ze data en zo leert het algoritme wat je interesseert. Het doet ook aannames over wie jij bent. Maar dat niet alleen: als je sinds de start van het platform in 2006 aan het tweeten bent, staan er ongetwijfeld aardig wat tweets van jou online. Dit archief kun je nu zelf downloaden. Om terug te lezen, om oude linkjes op te slaan of foto’s te bekijken. 

Je tweets via een browser downloaden

Je kunt je tweets en andere data op twee manieren downloaden: via je browser en via de Twitter app. Via je browser doe je dat op de volgende manier. Log in met je Twitter-gegevens. Ga vervolgens naar ‘meer’ > ‘instellingen en ondersteuning’ > ‘instellingen en privacy’ > ‘jouw account’ > ‘archief van je gegevens downloaden’. Je vult vervolgens je wachtwoord en een sms- of mailcode in en: voilà! 

Let op: het kan wel eventjes duren. Twitteraars geven aan dat het soms uren of wel een dag duurt voor je de data in je mail krijgt. Dit is afhankelijk van hoelang je al Twitter-gebruiker bent en hoeveel tweets je de wereld in hebt gestuurd.

Geen zorgen: dat hoef je niet zelf te checken. Je krijgt een mail en een melding in de Twitter-app als je data voor je klaarstaat. In je mail kun je jouw data als zip-bestand opslaan. 

Direct in de Twitter-app je data verkrijgen

In de app werkt het net iets anders, maar je kunt dezelfde stappen volgen als de browser. Ook in de Twitter-app staan deze instellingen namelijk op dezelfde plek.

Je Twitter-data bekijken

Als je bestand eenmaal is gedownload, zie je meerdere mapjes. Hierin kun je lezen wat Twitter over je weet, en bestaat er een aparte map voor al je tweets. De tweets krijg je als HTML-bestand en kun je in een browser openen.

De toekomst van Twitter

Waar Twitter precies heengaat en met welke snelheid nieuwe wijzigingen doorgevoerd worden, is onduidelijk. Wel weten we het volgende:

  • Er komt een grote opschoning. Ruim 1,5 miljard inactieve gebruikers worden door Twitter binnenkort verwijderd. Dit zijn accounts waar jarenlang niet op ingelogd is, en waar geen eigen tweets op staan.
  • Het blauwe vinkje keert terug. En dit keer is deze betaald. Het heet ‘Twitter Blue’ en je kunt er Tweets mee bewerken, video’s met hoge resolutie plaatsen en natuurlijk krijg je een blauw vinkje naast je naam. Het is een abonnementsvorm, en geeft je dus meer mogelijkheden voor 8 dollar (of 11 dollar voor Apple-gebruikers) per maand. Iedereen kan dit vinkje bemachtigen, waar dit vroeger voor publieksfiguren was.
  • Tweets worden langer dan 280 tekens. Dit is een gerucht, maar Musk schijnt hier al een tijd mee bezig te zijn. 
  • Twitter laat binnenkort zien hoe populair je tweets zijn. Momenteel kun je alleen van video’s het aantal weergaven zien. Musk zegt in korte tijd ook uit te rollen dat het platform toont hoeveel weergaven je Tweets hebben.

Klaar met Twitter? Zo verwijder je je Twitter-account

Heb je je tweets gedownload omdat je van je Twitter-account af wilt? Dan leg ik je hieronder ook even uit hoe je je Twitter-account verwijdert. Geen zorgen als je twijfelt: je hebt 30 dagen de tijd om je te bedenken. Zodra je weer inlogt, wordt de deactivatie beëindigd en kun je weer volop tweeten. 

Om je Twitter-verwijdering in gang te zetten, ga je terug naar ‘jouw account’. Scroll vervolgens helemaal naar beneden. Daar zie je ‘je account deactiveren’ staan. Klik erop en volg de stappen om de verwijdering in gang te zetten. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.