twitter app op smartphone

Waarom er een tijdslimiet moet komen op de editknop van Twitter

Het is een discussie die al bestaat sinds Twitter zelf bestaat: waarom is er toch geen knop om je tweet te bewerken? Is het pesten van het social medium? Wil het gewoon meer mensen naar zijn betaalde abonnement Twitter Blue trekken? De optie lijkt nu te komen. Goed nieuws! Maar… er moeten wel voorwaarden aan worden verbonden, vindt TechGirl LauraJenny.

Twitter is een geweldig medium. Het werd vijf jaar geleden nog doodverklaard, maar inmiddels zijn meer mensen dan journalisten alleen erachter dat het toch een gouden oude blijft onder de social media. Al die poespas op Instagram met zijn stickers en Stories, al die poeha op TikTok met de druk om er goed uit te zien: Twitter houdt het simpel en clean. Natuurlijk kan er een foto of een video bij, dat wordt zelfs geadviseerd, maar als je alleen tekst wil plaatsen, dan is dat zeker op Twitter soms minstens net zo krachtig.

Tweets aanpassen

Meningen, grapjes, discussies, vragen om advies: Twitter has got your back. Maar als je een tikfout maakt of denkt: ik wil mijn mening wat bijstellen, dan is Twitter er niet voor je. Je toetsenbord, muis en vinger wel: even alles selecteren, kopiëren, verwijderen en een nieuwe tweet plaatsen via plakken en je wijziging aanbrengen. Heel simpel, maar wat als er al likes, retweets en reacties zijn binnengekomen op de foutieve tweet? Verwijderen is dan wel heel rigoureus. 

Gelukkig komt er een oplossing aan in de vorm van een bewerk-knop. Waarom die er nooit was heeft waarschijnlijk geen technische reden, maar een heel menselijke reden: het zou niet goed zijn als mensen oude tweets kunnen aanpassen, want dat zou de hele discussie waar die tweet in staat ineens een heel andere wending kunnen geven. Politici die een fout maakten op Twitter en hierdoor zelfs werden ontslagen of geschorst, die zouden de betreffende tweet kunnen aanpassen en hun straatje kunnen schoonvegen.

Gebaseerd op onzin

Denk ook aan websites die tweets gebruiken als bron. Staat er een artikel vol met tweets over een bepaalde kwestie, dan is het gek als ze aangepast blijken te zijn: het hele verhaal lijkt dan op onzin gebaseerd, terwijl het simpelweg is aangepast waardoor het medium dat de tweet doorplaatst niet bepaald goed voor de dag komt. 

Een van de weinige, geschikte oplossingen zou zijn om een tweet tijdelijk aan te passen. Bedenk je je binnen een bepaalde tijd dat er een taalfout in je tweet staat of een andere onjuistheid en wil je die eruit halen, dan heb je daar maar een x aantal minuten voor. Zo zorg je dat mensen geen oude tweets kunnen beïnvloeden en heb je toch de mogelijkheid om ‘foutjes’ er discreet uit te halen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.