binnen vliegen met een drone

#DrTechGirl | Wat is het verschil tussen DJI Mavic en GoPro drones?

Soms zijn het ook vrienden en bekenden die hun vraag aan #DrTechGirl stellen. Zo ook Roy Ishak bijvoorbeeld. Hij vraagt zich af wat het verschil is tussen DJI Mavic en GoPro drones. En of ik ook even kan zeggen welke hij moet kopen…

Nou Roy…

Uiteindelijk zul je zelf moeten bepalen wat je wel of niet wilt aanschaffen. Het ligt er maar net aan wat jij prettig vindt en waar je de drone specifiek voor wilt gebruiken. Of hoeveel je eraan uit wilt geven. Dat is best persoonlijk. Wat ik ga doen, is je (op basis van specificaties) uitleggen wat één en ander inhoud en wat de consequenties zijn voor jou. Dan mag jij zelf de optelsom maken.

Om te beginnen…
Qua uiterlijk lijken de DJI Mavic en GoPro drones op elkaar: het zijn opvouwbare drones met een stabiele basis waaraan 4 armen met propellers zitten. Bij beide toestellen kunnen de drone-armen langs de body worden weggevouwen, zodat het geheel makkelijk vervoerbaar is. De Mavic en Karma gebruiken allebei methodes om het beeld zoveel mogelijk te stabiliseren, voor ‘soepele’ beeldopnames. Ik kan het verder hebben over gewicht, grootte, snelheid, et cetera, maar laten we ons vooral op de grootste verschillen richten.

Eigen camera?
Het grootste voordeel van de GoPro Karma is de mogelijkheid om de camera los te koppelen van de drone. Sterker nog: je moet een losse camera kopen bij zo’n Karma pakket. Het liefst een Hero 4 of 5. Klinkt wat ‘cheap’ misschien, maar bekijk de mogelijkheden eens: je hoéft dus niet met de drone te vliegen om opnames te maken. Het kán. En als je lekker vanaf de grond wilt filmen, kan dat ook. Maar ja… je moet dus wel die action cam nog even aanschaffen.

Bij de DJI Mavic zit dat anders: daar zit de camera aan de basis vast. Geen gedoe met af- en aankoppelen, maar het geeft je wel wat minder flexibiliteit qua filmmogelijkheden.

Hoe wil je ‘m besturen?
De DJI Mavic en GoPro drones worden met een controller bestuurd. De Karma heeft een controller met ingebouwd beeldscherm, zodat je precies kunt volgen wat de drone filmt. Het controllerkastje is wat dik en zal niet naar ieders smaak zijn, maar kan tot wel vier achtereen ‘actief’ blijven.

Bij de Mavic plaats je een iPhone (of Android toestel) in de controller. Op je smartphone zie je precies wat er gebeurd, maar je kunt er eventueel ook wat dingen in bijstellen als je de opnames wat wilt aanpassen. Nadeel hiervan is dat je telefoon heel snel leeg zal zijn, maar het grote voordeel is dat de DJI drone app continue geüpdate wordt met de laatste software.

Overige belangrijke criteria

 • vliegtijd (bij Mavic 27 minuten, Karma 20 minuten)
 • prijskaartje (Mavic = €1199,- | Karma = €870,- + €429,- voor Hero 5)
 • beeldkwaliteit (beiden: 4K filmen en 12MP fotografie)
 • uitgestippelde vliegroutes ‘navliegen’ (beiden)

Kijk voor meer specificaties nog eens op de DJI Mavic en GoPro Karma drones pagina. Bij meer (specifieke) vragen, weet je me te vinden 😉

Ik hoop dat dit antwoord jou helpt!
Liefs, DrTechGirl.

#DrTechGirl is een terugkerende reeks waarin we op zoek gaan naar oplossingen voor jouw tech gerelateerde problemen. Heb je slecht WiFi bereik in huis? Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken? Heb je een heel andere praktische tech vraag? Stel hem aan ons en wie weet helpen we je met de oplossing! *** Bij veel belangstelling maken we een selectie uit de inzendingen ***

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.