#DrTechGirl: wat is er toch gaande tussen Twitter en Trump?

We zien het de laatste tijd vaker: online platformen die moeten verklaren waarom ze bepaalde keuzes maken. “Facebook is slechts een digitaal plein waarop mensen de vrijheid hebben te doen wat ze willen”, heeft Mark Zuckerberg in ongeveer die woorden gezegd. Maar Twitter denkt daar anders over. Dr. TechGirl duikt in de ruzie tussen Twitter en Trump.

Als je een extreem bedreigende Tweet naar iemand schrijft, dan kan het zijn dat je account wordt aangemerkt als ‘niet oké’. Dan mag je Twitter verlaten. Op zich goed dat het er is natuurlijk, maar waar leg je die grens? Is aangeven dat je een bepaalde persoon haat al te erg, of moet je eerst een dreigement uitspreken voordat je wordt geblokkeerd? We gaan het maar even niet testen. Het is in elke situatie bovendien anders, want de context is soms anders.

Trump en Twitter

Die discussie over context hebben de Amerikaanse president Trump en Twitter momenteel. De ‘machtigste man van de wereld’ sprak zich uit over de protesten die nu plaatsvinden in verband met de dood van George Floyd. Een zwarte man die door witte agenten om het leven werd gebracht, en een nieuwe zwarte pagina in de geschiedenis van niet alleen zwart Amerika, maar de hele wereld. 

Trump maakt zich echter druk om andere zaken die hiermee te maken hebben. Zo tweette hij: “Met het begin van het plunderen, start ook het schieten”. Kortom: het feit dat er nu zoveel protesten zijn die soms uitmonden in plunderingen, ziet Trump blijkbaar als een reden om nog meer geweld te gebruiken. Hoewel POTUS al veel nare, opzienbarende en vreemde dingen heeft getweet, lijkt de maat vol. Twitter heeft de tweet achter een waarschuwing verscholen, om lezers ervan bewust te maken dat de inhoud van de tweet de regels van Twitter overtreedt in verband met het verheerlijken van geweld.

De wet veranderen

Dat komt echter niet uit het niets. Eerder in de week had Twitter de tweets van Trump aangemerkt als ‘mogelijk misleidend’. Dit komt niet geheel toevallig in dezelfde week als Trumps plannen om de wet aan te passen, zodat hij meer macht krijgt over sociale media. Wat Twitter heeft gedaan is volgens Trump een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Door de communicatiewet te veranderen krijgen social media te maken met dezelfde wetten als uitgevers van kranten.

Dat betekent onder andere dat ze niet slechts een ‘plein’ kunnen zijn, zoals Zuckerberg het noemde. Maar het betekent ook dat gebruikers meer mogelijkheden moeten krijgen om een blokkade te kunnen laten opheffen. We zijn benieuwd hoe het gaat lopen, want als iemand veelvuldig gebruikmaakt van Twitter, dan is het de Amerikaanse president wel.

Heb jij een vraag aan #DrTechGirl? Gebruik dan de hashtag op social media of laat je vraag achter onder dit artikel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.