Google Home Mini

#DrTechGirl – Wat betekent 5G voor Netflix?

Nu ons dossier van juni als onderwerp ‘5G’ heeft, kon het niet anders dan dat we er een aantal vragen over binnen zouden krijgen. Bijvoorbeeld ‘welke telefoons hebben 5G-ondersteuning?‘, maar ook: wat betekent 5G voor Netflix? Kun je er sneller mee streamen, zijn je afleveringen sneller gedownload of merk je er uiteindelijk weinig van? We duiken erin!

Naast eten, drinken en een dak boven ons hoofd hoort Netflix tegenwoordig praktisch bij onze basisbehoeftes. Vraag eens rond in je omgeving en je zult slechts een enkeling tegenkomen die zegt “Ik heb geen Netflix”. Sterker nog, in Nederland heeft Netflix zo’n 3,3 miljoen abonnees, en daarmee zijn waarschijnlijk de meelifters-op-een-ander-account nog niet meegeteld. Het moge duidelijk zijn: Netflix – en andere streamingdiensten – kunnen we niet meer wegdenken uit onze samenleving. Thuis, maar ook onderweg zetten we steeds vaker een filmpje of serie op. Maar kunnen we met 5G nou ook daadwerkelijk sneller streamen?

Het korte antwoord: ja en nee.

MobileMobile

Het lange antwoord: Ja, want 5G zorgt ervoor dat er meer bandbreedte beschikbaar is. Daardoor kun je grotere hoeveelheden data versturen, en dát zorgt voor een betere videokwaliteit en snellere downloads. Dat betekent dus dat je in de trein die spannende scène in La Casa de Papel haarscherp kunt zien en nog beter op kunt gaan in die Friends-aflevering die je inmiddels voor de tweehonderdste keer bekijkt. Tegelijkertijd is het antwoord ook nee, want écht ‘sneller streamen’ zou technisch gezien betekenen dat je je aflevering op dubbele snelheid afspeelt, en dat doe je natuurlijk (meestal) niet.

5G olé

Of je daadwerkelijk verschil gaat merken in hoe snel je Netflix-aflevering gedownload is, is uiteraard ook nog van meerdere factoren afhankelijk. Het gaat er bijvoorbeeld ook om of je goed bereik hebt (en dat heb je in de trein natuurlijk lang niet altijd) en hoe druk het op het netwerk is. In theorie heeft 5G een maximale snelheid van 10 Gbps (gigabit per seconde), waarmee het 100x sneller is dan 4G. In de praktijk is het dus niet écht zo zwart/wit. Maar we weten allemaal: elke seconde die we minder op het bufferen van een Netflix-aflevering hoeven te wachten, is er één.

Heb jij een vraag aan #DrTechGirl? Gebruik dan de hashtag op social media of laat je vraag achter onder dit artikel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.