Een ongeluk zit in een klein hoekje… Hoewel er steeds meer geïnnoveerd en ontwikkeld wordt om het leven zo veilig mogelijk te maken, is er altijd een mogelijkheid dat er iets mis gaat. Blikseminslag, kortsluiting, maar ook menselijke factoren maken een brandje mogelijk. Vorige week lazen we al hoe de Brandweer Twente enorm veel situaties kan simuleren, zodat ook levensgevaarlijke situaties getraind kunnen worden. Brandweer Twente maakt echter ook gebruik van vernieuwende gadgets tijdens het reddingswerk: drones kunnen levens redden. Daarvoor is alleen wel eerst dronevliegles nodig.

Waarom drones?

Het blussen van een brand brengt veel met zich mee. Een van de belangrijkste dingen is uiteraard om van tevoren een snelle inschatting te kunnen maken van de situatie. Waar zitten de grootste brandhaarden, zijn er nog mensen in het gebouw, is het gebouw überhaupt toegankelijk? In complexe situaties waarbij er vanaf de grond weinig overzicht is, kan er lastiger een inschatting worden gedaan. Een drone biedt hierbij uitkomst. De drone bezit twee camera’s, één met optische zoom en een met thermische zoom. De camera’s zijn individueel bedienbaar en kunnen door een rookwolk heenkijken. Door de thermische zoom is duidelijk in kaart te brengen waar de hotspots precies zitten, waardoor er gerichter kan worden bestreden.

Vliegles?

Het kan lastig zijn om er zelf achter te komen hoe zo’n drone precies werkt en hoe deze exact moet worden ingezet tijdens het reddingswerk. Daarom wordt er nu dronevliegles gegeven op het voormalige vliegveld in Enschede. Deze gekozen locatie lijkt nog niet zo gek, gezien de huidige regelgeving voor drones. Een oud vliegveld is dan een goede, controleerbare omgeving om te kunnen oefenen. De vlieglessen komen voort uit een samenwerking tussen Space53 en DJI, op dit moment de leidinggevende producent van drones. Tegenwoordig worden er al drones gebruikt door reddingswerkers, maar er is nog geen standaardprocedure beschikbaar. De instanties gaan zich buigen over zo’n procedure en gaan reddingswerkers opleiden om drones te gebruiken tijdens hun werk. Niet alleen de brandweer, maar ook ambulancepersoneel zou getraind gaan worden.

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.