Microsoft Teams applicatie

Dr TechGirl: wat is Microsoft Teams?

Online videovergaderen met één persoon of juist met een hele groep. Met elkaar chatten, bestanden delen en met meerdere personen tegelijkertijd in die bestanden werken. Online brainstormsessies houden, werken in kanalen in plaats van bestandsmappen… Microsoft Teams biedt het allemaal. Wil je weten hoe jij Teams kunt inzetten en welke functionaliteiten je niet mag missen? Dr TechGirl neemt je mee in de wereld van Microsoft Teams!

Wat kun je er allemaal mee?

Microsoft Teams is een hub voor teamwerk. Deze Officetool van Microsoft biedt de mogelijkheid om zelf een team samen te stellen waar je mee kunt samenwerken via chatgesprekken in plaats van bijvoorbeeld e-mail. Heb jij een Office-account, dan kun je gebruikmaken van Teams. Je kunt Teams installeren op je pc/Mac of de app downloaden voor je telefoon of tablet.

Teams werkt in de cloud, dus je kunt vanaf iedere locatie samenwerken. Jouw zelf samengestelde team kan notities, bestanden en linkjes toevoegen zoals websites en apps. Je deelt zogenoemde ‘kanalen’ met elkaar. Kanalen kun je vergelijken met bestandsmappen. Een werkruimte waarin jij veilig met jouw team op hetzelfde moment in bestanden kan werken.

Je kunt binnen de chatfunctie van Teams op elkaar reageren met ‘vind-ik-leuks’ en mentions (vermeldingen). Ook kun je er gifjes sturen en reageren op een bericht met emoji’s of stickers. Ook gewoon bellen of videobellen is mogelijk. Je kunt één persoon (video)bellen of met meerdere personen tegelijkertijd. Door vooraf een ‘vergadering’ in te plannen kan de rest van jouw team online aansluiten wanneer jij de vergadering start. Dit kan met je eigen team, maar ook met externen die je uitnodigt via een video-vergaderverzoek.  

Werken met Microsoft Teams op school

Speciaal voor het onderwijs heeft Microsoft nog wat extra opties toegevoegd in Microsoft Teams voor Educatie. Maakt een onderwijsinstelling gebruik van Microsoft Teams, dan heeft een docent Teams voor alle klassen en een student Teams voor verschillende vakken, bijvoorbeeld een Team voor het vak wiskunde. Als je Teams opent en klikt op het vak wiskunde kan de docent daar verschillende kanalen aanmaken. Bijvoorbeeld een kanaal voor een grote opdracht die de studenten in moeten inleveren en een kanaal ‘Algemeen’ waarin de docent overig materiaal kan plaatsen en waar studenten vragen kunnen stellen.

Online of hybride lesgeven? Dat kan ook met Teams. Je start een ‘vergadering’ (dus een online les ;-)) in één van je Teams en de studenten kunnen deelnemen. Je kunt ervoor kiezen om zelf in beeld te komen maar ook om je scherm te delen. Deel je jouw scherm dan kun je één van je open vensters delen, bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie of een internetpagina. Ook kun je ervoor kiezen om je volledige bureaublad te delen. Dan zien de deelnemers wat jij op jouw scherm hebt staan en kun je dus switchen tussen tabbladen, lesmethodes en presentaties.

Je kunt als docent per vergadering de vergaderopties aanpassen. Zo bepaal je of jij de enige bent die kan presenteren of ook de deelnemers, en of deelnemers in een lobby moeten wachten of direct toegang hebben tot de vergadering.  De optie ‘hand opsteken’ is een leuke voor de studenten. Heb je een vraag, dan klik je op het handje in je beeldscherm. De docent kan dan zien dat jij je hand opsteekt en dus een vraag hebt. Bíjna net als in de klas. 😉

Microsoft Teams in het bedrijfsleven

Ook voor het bedrijfsleven is Microsoft Teams een handige tool om samen te werken en online te vergaderen. Het online werken in dezelfde bestanden tegelijkertijd is een mooie functie van Teams, alles wordt opgeslagen in je OneDrive.

Notuleren tijdens een vergadering? Klik tijdens een video vergadering op de 3 puntjes in de ribbon (bij de ophang-knop) en vervolgens op de optie ‘notulen weergeven’ in het scherm. Er komt aan de rechterkant van het scherm een blokje bij waar je kunt typen. Daar kun je ook de agenda in plaatsen voor een vergadering.

Stel je wil tijdens een vergadering met 10 mensen even in kleine groepjes brainstormen om vervolgens weer samen verder werken, dan maak je Breakout-vergaderingen aan in je Team. Je start samen in één vergadering en verzoekt mensen vanaf die vergadering om deel te nemen aan één van de Breakout-vergaderingen.

10 tips voor Teams

Heb jij ook een goede vraag voor #DrTechGirl? Stel de vraag gerust in de comments of via e-mail!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.