Dr TechGirl: hoe check je of een verwijderde tweet echt weg is?

Deze maand hebben we het over privacy en rechten op het internet. Meestal hebben we ingezoomd op wat andere mensen je kunnen aandoen op het internet, maar wat als je zelf niet zo handig bent geweest en die tweet wil verwijderen? Dat kan natuurlijk met een druk op de knop, maar hoe weet je nou of die verwijderde tweet echt weg is?

We hebben het allemaal wel eens gedaan: iets op het internet schrijven dat misschien niet even goed doordacht was, iets dat anderen enorm kan kwetsen of iets dat je bij een carrière- of baanswitch duur kan komen te staan. Ik ben bijvoorbeeld eens heel boos geweest op een schrijver die ik erg discrimerend acht. Misschien had ik dat niet zo onvriendelijk moeten tweeten als ik heb gedaan.

Je voetafdruk op het internet

Sowieso kun je je afvragen welke voetafdruk je op het internet achterlaat. Heb je er echt nog baat bij, die 14K tweets die je in de afgelopen 10 jaar hebt geplaatst? Vaak verander je ook als mens: dingen die ik schreef toen ik 21 was, die zijn waarschijnlijk vrij anders dan hoe ik nu in het leven sta. Of denk bijvoorbeeld aan de media: als je iets verschrikkelijks overkomt, wil je dan dat je familie en vrienden worden geconfronteerd met foto’s van jouw Twitter-timeline van vijf jaar geleden?

Het zijn keuzes die iedereen voor zich moet maken, maar die lang niet altijd echt te maken zijn. Daarmee wil ik zeggen: je kunt een tweet wel verwijderen, maar zoals je weet onthoudt het alwetende internet alles. Geldt dat ook voor die verwijderde tweet? Waarschijnlijk wel. Recente tweets die worden verwijderd, zijn soms via Google nog terug te vinden. Je moet daarvoor wel de URL van de verwijderde tweet hebben.

Google

Die URL plak je vervolgens in Google. Als je de tweet-URL ziet staan, klik dan op het kleine pijltje aan de rechterkant van het zoekresultaat, selecteer ‘cached’ en dan kun je de verwijderde tweet alsnog raadplegen. Het hangt dus heel erg af van hoe snel je de Tweet verwijderd nadat je hem hebt geplaatst. Als hij al in de cache van Google staat, dan blijft hij daar wel een tijdje instaan. Twitter kan daar niks aan doen, schrijft het op haar website: het kan geen tweets verwijderen die niet op Twitter.com staan of in de Twitter-apps.

Dat is lastig, want het hangt dan dus van zo’n zoekmachine af hoe snel je verwijderde tweet dan echt weg is. Je kunt bij Google aanvragen of het verwijderd kan worden, of je moet dus afwachten tot je Twitter-profiel weer gecached is door Google. Bovendien kan nooit worden gegarandeerd dat je tweets niet alsnog ergens op het internet zwerven, want ja, het feit blijft: wat op het internet staat, staat daar voor altijd.

Wil je het mensen echter echt moeilijk maken om je tweets ooit nog te vinden, dan is het verstandig om via een third-party site eerst al je tweets te verwijderen en vervolgens op Twitter zelf je gehele account te deactiveren. Op die manier maak je de kans zo klein mogelijk dat mensen je tweets nog kunnen vinden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.