De tech in? Dat kan ook zonder diploma

Je kent het wel: je bent je baan eigenlijk een beetje zat of je haalt er simpelweg weinig energie en voldoening uit. Iets anders doen in je werkveld? Bij die gedachte krijg je ook weinig inspiratie. Heb je er over nagedacht om iets de tech te gaan doen? Je hoeft je daar echt niet altijd volledig voor te laten omscholen.

Neem Alexandra van der Zee, een vrouw die we voor TechGirl van de Maand spraken. Ze heeft iets compleet anders gestudeerd dan de marketing-techjob die ze nu doet. Gelukkig is haar werkgever beeproger modern. beeproger kijkt niet naar welke opleiding je hebt gedaan, maar juist wat jij als als persoon kunt meebrengen in het bedrijf, waar anderen ook weer van kunnen leren. . Zeker als je leergierig bent en gemotiveerd om werk op te pakken, dan kom je er vrij snel aan de slag.

Diploma? Niet nodig

Dus ook als je nog geen ervaring hebt in een bepaald veld, of niet de juiste diploma’s hebt, dan kun je aan de slag bij veel start-ups zoals beeproger. Veel bedrijven en organisaties bieden tegenwoordig namelijk ook interne opleidingen en trainingen aan. En laten we eerlijk zijn: dat is eigenlijk veel logischer. Hoeveel van wat je op je MBO, HBO of de universiteit hebt geleerd is ook daadwerkelijk van toepassing in jouw baan? 

Elk bedrijf werkt weer anders. Zelfs als je bijvoorbeeld met het exact hetzelfde content management systeem werkt, dan nog zal je merken dat er heel andere functies worden aangeboord. Bedrijven vinden het tegenwoordig veel belangrijker dat je persoonlijkheid en werkethiek bij de cultuur past. Natuurlijk helpt het als je dingen snel oppakt, maar dankzij in company trainingen kun je vaak alsnog snel leren werken op de manier waarop dat in een bepaald bedrijf gebeurt.

MobileMobile

Helemaal als vrouw zijn we vaak geneigd om heel anders naar een vacature te kijken dan een man. We generaliseren hier wat, maar we hebben inmiddels veel vrouwen in de tech geïnterviewd en horen dit vaak terug. Mannen scannen alle eigenschappen die je moet hebben en denken: als ik er drie van de vijf heb, dan is het prima, ik solliciteer. Bij vrouwen geldt meer de regel dat als er ook maar één eigenschap staat die ze niet hebben, er al snel wordt afgehaakt. 

beeproger

Enorm zonde, want de kans is groot dat een bedrijf hartstikke blij met je zal zijn. Helemaal als het een bedrijf is als beeproger, dat überhaupt niet verwacht dat je het passende diploma hebt, maar juist kijkt naar enthousiasme. Bovendien wil het Groningse bedrijf juist heel graag vrouwen aannemen: ze schrijven zelf dat ze meer vrouwen in de IT willen en werken er hard aan een gelijke man-vrouw verdeling te realiseren voor 2025. We raden je ook aan het verhaal van Nart te lezen: hij vluchtte uit Syrië om uiteindelijk aan de slag te gaan als developer.

Het hele idee ‘don’t think out of the box, think like there is no box’, dat is zeker iets wat opgaat bij veel start-ups en scale-ups. Het is allang niet meer zoals vroeger, dat je je diploma’s moet opsturen naar je werkgever. Zorg dat je je persoonlijkheid op tafel legt en laat zien dat je weet bij welk bedrijf je solliciteert en wat je drive is. Zo regel je veel sneller een baan dan door terug te gaan naar de schoolbanken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met beeproger.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.