Cheryl Porcelijn

Cheryl Porcelijn: “Een businessplan maken vond ik zo leuk!”

TechGirl van de Week (vroeger TechGirl van de Maand) doen we al vele jaren. Maar in de zeven jaar dat LauraJenny dit doet, kwam ze nog nooit iemand tegen die zo’n ondernemer is. In hart en nieren, in haar botten, in haar ziel: Cheryl Porcelijn heeft nog nooit in loondienst gewerkt. En dat werkt prima voor haar: “Toen ik op het Mediacollege een vak had over ondernemen, wist ik het.”

Cheryl is sinds 2011 ondernemer. Ze zat nog middenin haar MBO-opleiding op het Mediacollege in Amsterdam en kreeg een vak over ondernemen. “Ik vond dat zo leuk! Een begroting maken, hoe ga je je bedrijf noemen, hoe zet je een businessplan op? Ik vond het zo leuk dat ik toen mijn bedrijf bedacht. Ik was 19 jaar.” Uiteindelijk ging ze naast haar studie aan de slag en startte ze bij de KvK in 2013 officieel met haar bedrijf Cprecision. “Het ging zo goed, dat ik moest gaan verantwoorden waar die extra centjes vandaan kwamen, dus besloot ik het officieel te maken.”

Mooi portfolio

Na haar MBO is ze niet gaan ondernemen en dat was het. In Den Haag deed ze een HBO Communicatie & Multimediadesign en daar kwam Cheryl nog meer tot bloei. “Het HBO heeft me heel veel opgeleverd. Ik wilde eerst niet verder studeren, omdat het MBO een zooitje was, maar ik ben blij dat ik zowel mijn bedrijf heb aangehouden als HBO ben gaan doen. Ik had tijdens mijn propedeuse al een redelijk volledig portfolio en werd zelfs tweede in de Top 5 portfolio’s van eerstejaarsstudenten. Ik werd overigens tweede omdat ze mij niet “wilden” laten winnen. Ik had te veel ervaring. En je kon een stageplek “winnen” bij een groot bedrijf. Maar omdat ze bang waren dat ze mij niets meer konden leren vanwege mijn toen al ervaring, hebben ze de eerste plek aan iemand anders gegeven, haha! In het tweede jaar kwam ik in de top 14 terecht van hybride studentondernemers.”

Tijdens haar stage in de wereldstad Londen was ze dan ook niet koffie aan het halen: zij was bij de digital design agency Mindcorp volledig onderdeel van het team. Ze kwam immers met een flinke bak ervaring en mocht daarom onder andere naar klanten toe. Uiteindelijk studeerde Cheryl in 2016 af en heeft ze altijd als freelancer gewerkt. “Ik ben niet gemaakt voor loondienst. Op kantoor zitten van 9 tot 5, elke dag naar je werk reizen… Ik ben gewoon met mijn bedrijf doorgegaan en vanaf 2016 tot nu was dat fulltime. Ik heb nog steeds klanten van die tijd.”

Nu is die ondernemersgeest heel bijzonder, maar nog een beetje extra bijzonder omdat Cheryl geen ouders heeft met eigen bedrijven: “Ik ben de enige ondernemer in de familie. Mijn vader heeft altijd geprobeerd me toch in een loondienstbaan te krijgen, want hij werkte bij KLM waar wel eens leuke vacatures voorbij kwamen. Maar hij zag ook wel in dat dit het voor mij is.” Al is ‘dit’ in het geval van Cheryl sinds kort niet helemaal meer wat het was. Van 2011 tot 2022 maakte ze websites voor bedrijven. Nu doet ze er iets bij: iets groots.

Opleiding voor webdesigners

“Sinds 2022 heb ik een eigen opleiding voor webdesigners ontwikkeld. Ik maak ook nog sites erbij, maar ik heb nu mensen erbij die dat werk uit handen nemen. Ik werk met een fasesysteem en ik heb dat in 13 jaar zoveel gebruikt dat ik die fases uit handen kan geven. Nu heb ik bijvoorbeeld een project lopen waar ik het design van heb afgerond, dan gaat het naar de bouwer en heb ik mijn handen vrij voor een nieuw project. Eerst was dat best lastig hoor, loslaten, maar ik merk dat ik ook wel andere soorten projecten wil doen, meer van de langere termijn.”

En ze is druk doende met haar opleiding. Het heet Webdesign Mastery en is opgebouwd uit dat fasesysteem (de Webdesign Mastery Methode). “Het is een 1-op-1-opleiding, een verdieping voor wat je meer wil leren over het vak webdesign. Je leert efficiënt werken, projecten op tijd afmaken en echt het proces om te zorgen dat je alles op tijd af hebt. Elke webdesigner kent het wel dat mensen hun teksten niet op tijd inleveren, terwijl je die wel nodig hebt. Dat is onder andere wat je leert managen. Ik doe coachcalls online en organiseer ook groepsmasterclasses. Twee keer per jaar komt daar een livedag bij, een offline meeting op locatie waarin studenten en niet-studenten welkom zijn. De volgende is in september.”

Cheryl was na zoveel jaren webdesignen, toe aan iets nieuws. Maar hoe kwam ze dan op het idee om een opleiding te creëren? “Ik werd erom gevraagd. Ik zag ook vaak webdesigners worstelen met de juiste klanten vinden. En ik heb zelf ook veel cursussen gevolgd. Er was niets specifieks voor webdesigners voor langere termijn, alleen losse cursussen, die vrij oppervlakkig bleven. Ik wil graag mensen helpen om een webdesigner te zijn waar bedrijven op kunnen bouwen. Een meedenker, iemand die vaardig is in techniek.” Toch klinkt het wel heel druk, al die 1-op-1-meetings, en überhaupt een opleiding maken terwijl je bedrijf verder ook doorgaat..

Mijn uurtjes

Cheryl let echter goed op zichzelf. “Ik sport 4 keer in de week en ik plan alles om sporten heen: daar komt geen afspraak tussendoor. Ook wil ik rustig eten, want ik doe zware kickbokstrainingen. Ook heb ik mijn hond Koda, dus van 1 tot 2 uur ‘s middags plan ik ook liever niets, want dan ben ik buiten met de hond. Ik houd het doordeweeks heel strak: die bepaalde uurtjes zijn mijn uurtjes, de rest ben ik er. Je bent als ondernemer wel altijd aan, ik merk dat zeker met die opleiding, dat je toch al snel ‘s avonds en in het weekend werkt. Ik heb er ook nog een podcast bij. Maar ik vind het heel prettig hoor, want ‘s avonds en in het weekend zijn mijn klanten stil. Dat zijn de momenten om een nieuwsbrief te schrijven of social media bij te werken. Sites bouwen mis ik trouwens niet: dat heb ik 13 jaar gedaan.”

De opleiding is in juli 2022 begonnen met vier studenten en dat is alleen maar gegroeid. Cheryl pakt het heel persoonlijk aan: ze werkt graag met projecten van mensen hun werk, er is wel een clientportaal met ebooks en extraatjes, maar het is vooral intensief 1-op-1 om heel specifiek te coachen en mensen te kunnen laten leren waar ze naar op zoek zijn. En ook hierin is ze echt een relaxte ondernemer: “Zo’n opleiding is een doorlopend proces, dat maak je niet een keer en dan is het klaar. En ja, als iets niet goed is, dan hoor ik het wel en pas ik het aan. Maar tot nu toe zijn de trainingsdagen uitverkocht en gaat het goed. Niet dat ik altijd zo relaxed ben geweest hoor, zeker aan het begin was ik heel bang dat ik niet genoeg deed. En nu heb ik ook nog steeds weleens een impostersyndrome dat ineens om de hoek komt kijken, maar half februari begint de derde lichting studenten en daar ben ik vooral hartstikke trots op. Plus, ik heb nog heel veel ambities met deze opleiding.“

Foto: Joy vd Valk

Cheryls tips:

Podcast: De podcast voor Webdesigners, dat is Cheryls eigen podcast

Spannende podcasts: Bridgewater en Consumed

 Boek: Everything is figureoutable van Marie Forleo

Boek: In Business van Aranka vd Voorden

Boek: Het Koopinfuus en de IT-Girl van Chantal Schinkels

Boek: Gedrag ontwerpen van Astrid Groenewegen (daar heb ik ook vorig jaar mijn diploma van behaald – mijn basis diploma) 

Boek: The Pumpkin plan van Mike Michalowicz

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.