TechGirl van de Week - Anne Groos

Anne Groos over UX Design: “Thuiswerken is echt mijn ultieme focus”

UX designer: veel mensen hebben geen idee wat je dan precies doet en hoe leuk het is. TechGirl van de Week Anne Groos weet het wel. Zij is het al vele jaren met veel plezier. “Ik vind vooral het begin van websites bouwen heel leuk, en dat is precies wat UX design is!”

Anne Groos wist niet haar hele leven al dat ze UX designer wilde worden, dat is later zo gekomen. “Ik begon op de foto-academie in Amsterdam, maar heb die niet afgemaakt. Ik was 17 toen ik naar Amsterdam vertrok voor die opleiding, maar een particuliere opleiding was iets te intens voor mijn jonge ziel. Ik stopte en ging voor een opleiding Media Informatie en Communicatie aan de HvA, maar ook dat heb ik niet afgemaakt. Opleidingen van 3 of 4 jaar liggen me niet zo. In het geval van de HvA heb ik het eerste jaar gedaan, maar toen het volgende jaar begon, keek ik naar het programma en dacht ik: ‘Dit is een grap’, ik vond het echt een heel slechte opleiding. Toen ik de mentor vroeg wat ik ermee kon, zei hij zelfs: ‘Ja, weinig.’”

Analoge fotografie

Logisch dus dat je dan toch liever lekker het werkveld ingaat en dat is ook precies wat Anne deed. “Ik heb lang bij Fotolab gewerkt en dat paste helemaal in mijn straatje. Ik was heel gefascineerd door analoge fotografie en ik verzamelde van alles voor die hobby. Ik kon bij Fotolab zelfs mijn beelden ontwikkelen: het was echt een leuke tijd, maar ik merkte wel dat ik vooral andermans werk zat te scannen en ik wilde iets met mijn eigen werk doen: en ik wilde beter betaald worden.”

Anne zat niet lekker in haar vel. Ze merkte dat ze toen ze jonger was nog veel sliep en veel feestte, maar nu merkte ze dat het feestje wel een beetje voorbij is. “Drie jaar geleden besloot ik weg te trekken uit Amsterdam en bij mijn ouders in Drunen te gaan wonen. Even rust, na veel in chaos te hebben geleefd. Ik maakte toen een podcast over analoge fotografie en ik maakte al websites voor mezelf, waar ik toen wat meer mee deed. Het lag alleen helemaal open wat ik dan ging doen. Ik besefte dat ik websites maken echt leuk vind om te doen en dan vooral het begin: praten met de klant, onderzoek doen, puzzelen, designen: het bouwen daarentegen is niet mijn ding. Ik googelde of dat niet een baan is en toen zag ik UX design. Niemand had me daar ooit over verteld, ook niet op de media-oplieiding.”

Ze kende het niet, maar alle kenmerken die je moest hebben voor zulke banen, waren precies wat ze leuk vindt en waar ze enigszins ervaring in heeft. Via Google stuitte ze toen op Ironhack. Zo besloot Anne te kiezen voor de UI/UX design-bootcamp van Ironhack en kon ze daarna vrij snel aan de slag. Ze kon het financieel wel gebruiken om iets snel te doen en Ironhack is dat, met 9 weken bootcamp. Binnen een week nadat ze Ironhack leerde kennen meldde ze zich aan, mét ook nog een lening van TechMeUp in de pocket. 

Ironhack-bootcamp

Ze deed haar bootcamp in 2022. Vanaf dat ze met de bootcamp begon tot aan een baan was ze 9 maanden verder. Ze startte toen bij World of Content in Den Bosch, dat inmiddels is overgenomen door Productsup. Een bedrijf waarin Anne volledig remote kan werken, maar waarbij ze er zelf voor kiest om toch af en toe naar de hub in Den Bosch te gaan. “Dat is alleen niet geweldig voor mijn werksnelheid: ik raak snel afgeleid als er mensen om me heen zitten en ik heb echt die focustijd nodig. Daarom is deze baan, waarbij veel remote werken mogelijk is, zo passend.” Ook geniet Anne ervan om haar creatieve werk op deze manier te kunnen doorzetten. De podcast is inmiddels gestopt na tien afleveringen: “Ik vind het heerlijk om te kletsen, maar geluid en film editen interesseert me niet. Ook ben ik minder geïnteresseerd in analoge fotografie, omdat het erg duur wordt en een deprimerende toekomst kent.”

Het bootcamp vond Anne pittig, maar enorm leerzaam. Ze is niet meteen in dienst gegaan na haar bootcamp, omdat ze een tijdje teaching assistant was. “Bij de bootcamp leer je dingen en bij het uitleggen aan anderen leer je het nog beter. Ondertussen zette ik mijn website op, mijn portfolio, en toen ik klaar was ben ik gaan solliciteren en had ik in september het jaar dat ik met de bootcamp startte al een baan. Ik dacht eerst dat ik graag een agency wilde, maar ik ontdekte dat ik dat niet zo tof vond. Van World of Content had ik geen verwachtingen, maar het was een leuk jong team. Gaandeweg merkte ik wat ik echt leuk vind: product design. Veel meedenken, complexe problemen oplossen en de mogelijkheid om mijn eigen dag in te delen: daar geniet ik van. En het leukste is voor mij als mijn design live is: dat vind ik geweldig.”

Communicatie is key

Anne heeft dus best een reis gemaakt, maar de bestemming is er nu: UX design. “Ik zie mezelf hier nog wel een tijdje werken. Ik zou graag meer interviews en research willen doen en meer tools beter leren gebruiken.” Wel weet ze inmiddels precies wat een goede UX designer moet kunnen. “Ik denk dat communicatieskills en mensenskills superbelangrijk zijn. Je moet heel analytisch en geduldig zijn, maar nummer 1 is communicatie. Soms gaat het allemaal niet zoals je wil en dan zal je dat toch over moeten brengen.”

Fijn om te zien dat Anne zo op haar plek zit, want het zal met al die opleidingen stoppen niet makkelijk zijn geweest. Volgende week zijn we bij je terug met een nieuwe TechGirl van de Week!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.