Lieve Lanoye

Lieve Lanoye: “Je moet als teamlead niet iedereen kunnen vervangen”

Ze heeft geen echte data-achtergrond, maar ze is wél gepassioneerd door de juistheid van data en de betekenis ervan. TechGirl van de Week Lieve Lanoye zegt het bescheiden, maar ze duikt maar al te graag de data in: niet alleen om bij haar werkgever TP Vision goede Philips-tv’s te maken, maar stiekem ook om tegen mensen te kunnen zeggen: ‘Je hebt ongelijk.”

Lieve heeft eigenlijk een heel andere studie gedaan dan je zou denken met haar baan. Ze is nu Teamleader Market Intro and Big Data, maar ze heeft ook een ingenieur toegepaste fysica doctoraat op zak. In 2007 startte ze bij TP Vision, dat toen nog Philips was. Ze ging werken op de afdeling Ambilight, wat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. “Ik heb nog meegemaakt dat we naar led-technologie overgingen met Ambilight. Daarna heb ik productmanagement gedaan en ik vond het erg leuk om de link te leggen tussen het technische en het commerciële. Toen ze iemand zochten om aan het hoofd te staan van het big data team wilde ik dat graag doen.”

Lieve Lanoye

Het datateam van TP Vision gebruikt data bijvoorbeeld om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen, zoals een nieuwe afstandsbediening. Enerzijds heeft Lieve de technische kennis, maar ook kan ze de vertaling maken, dus dat paste haar goed. “Je moet kijken naar wat we als bedrijf nodig hebben, waar we big data voor kunnen gebruiken en dat vertalen naar het team. Het was al in lijn met wat ik deed in mijn rol bij productmanagement. Als iemand bijvoorbeeld zegt over een afstandsbediening dat zijn of haar buikgevoel zegt dat bepaalde knoppen veel worden gebruikt, dan kunnen wij tonen dat dat niet zo is. We kunnen laten zien welke knoppen belangrijk zijn om wel te kiezen en welke niet. Die data helpt beslissingen te nemen. Mensen gebruiken hun televisies op heel uiteenlopende manieren. Het helpt om dan te sturen en mensen hun buikgevoel te corrigeren: we doen dat dagelijks.”

Toch is het wel lastig: tegen je collega zeggen dat zijn of haar buikgevoel niet klopt. Hoe pak je zoiets aan? “Er moet een zeker vertrouwen zijn tussen collega’s om dat tegen elkaar te kunnen zeggen. Onze interne dataklanten zijn heel divers en iedereen kijkt naar de data met zijn eigen hoed. Maar het belangrijkste in discussies is dat we op de bal spelen en niet op de man. Je kunt heel intens discussiëren over data en grondig van mening verschillen, dat zegt niet dat je die collega niet waardeert. Daarom is dat vertrouwen belangrijk.”

Geen opleiding

Hoewel de baan zeker in haar straatje is, vragen we ons af of het niet moeilijk is als je er geen opleiding voor hebt gedaan. “Het is een combinatie van cursussen en on the job leren. Ik heb het geluk dat mensen in mijn team heel zelfstandig zijn: zij kunnen al een eerste vertaling maken tussen het technisch probleem. Ik ken op mijn beurt genoeg van de brede context, maar uiteraard zijn er technologische experts. Dat is een goede situatie. Je moet als teamlead niet iedereen binnen je team kunnen vervangen: je moet over elke functie wat weten om overkoepelend te kunnen zijn. Programmeren kan ik, ik heb genoeg basiskennis en de reflex om bij te houden hoe het evolueert. Het is belangrijk om bij te houden en de juiste basis te hebben.“

Het leukste aan haar baan vindt Lieve Lanoye het om gelijk te hebben. “Grapje natuurlijk! Ik vind het leuk als we al een tijd aan een model werken, als we nieuwe technologie uitproberen en dat we dan daarmee iets kunnen bieden dat mensen eerst niet hadden. De ‘oooh ja!’-reactie. Ik vind het een leuk moment als we mensen dingen kunnen aantonen met data. Er is ontiegelijk veel werk nodig voor dat ‘oooh ja!’-moment: je data moet betrouwbaar zijn, je processing moet correct zijn, de conclusies die je daarop kunt bouwen… Het is een beetje zoals wanneer je een cake bakt met een recept: als er een rot ei inzit, dan is je cake om zeep. Je data moet goed zijn.”

Data moet accuraat zijn

Lieve denkt dat het voordeel van al sinds 2016 met data bezig zijn is dat er geen naïviteit meer is. “Als data niet accuraat is, dan gaan we het nooit gebruiken. En ontdekken dat data niet goed zou zijn, dat is nooit verloren moeite: je kunt zo actie ondernemen zodat de data volgende keer wel accuraat is. Het is onderzoek: negatief resultaat is ook resultaat en het laat je de volgende stap zetten. Het belangrijkste is dat vertrouwen op de data. Als je bij een weg een bordje ziet staan met ‘Uw GPS is fout’, dan zie je het gevaar met foute data. Mensen gaan er vanuit dat als het in een grafiek zit, het wel juist zal zijn. Hieruit volgen foute acties en foute conclusies. Bij ons is het: als het niet aan de kwaliteitseisen voldoet, dan gaat er niks in verder.”

Wees koppig

Lieve Lanoye is actief als vrouw in de tech. Zo was ze te horen in de Women in Big Data Podcast en deed ze een sessie op European Women in Tech. Ze vindt het belangrijk om als vrouw in de tech op te staan. Voor haar eigen rol denkt ze dat een vrouw technische bagage moet hebben. “Er zijn programmeertalen die je enigszins onder de knie moet hebben, maar de grootste skillset die je nodig hebt, dat is aangeboren nieuwsgierigheid, een zekere koppigheid en plezier halen uit het oplossen van de puzzel. Ja, je moet koppigheid hebben om vijf keer te falen en de zesde keer te slagen. Lees ook veel wat anderen doen, luister leuke podcasts en visualiseer. Ik denk bovendien dat storytelling steeds belangrijker wordt. Het verhaal dat de data vertelt blijft vaak het meest hangen. Ik zou mensen in deze rol echt aanraden een cursus Storytelling te doen. Ik heb dat gedaan en dat heeft me heel veel geholpen.”

Meer dan cool

Voor de toekomst verwacht ze vooral dat de naïviteit rondom AI verdwijnt. “Alles wat met machine learning en AI te maken heeft vind ik interessant: het is zo’n leuk en innoverend veld, er zijn zoveel zaken die we nog niet beseffen. Binnen een jaar wel. Begin 2023 had niemand kunnen zien hoe ver dat natural language processing model zou gaan: 2024 is een sleuteljaar waarbij de naïviteit verdwijnt en we het meer concreet kunnen toepassen.” AI is echter niet heilig voor Lieve. “Binnen ons team is het een tool, net als een ander. Je moet AI niet gebruiken omdat het cool is, maar voor zaken waarvoor het nuttig is en ik denk dat dat dit jaar bij velen veel beter duidelijker wordt.“

Sowieso is Lieve Lanoye enorm gecharmeerd van machine learning. “Het is een leuk werkveld, big data, soms lijkt het wel magie. Als het doet wat het moet doen, lijkt het magisch.” We zijn benieuwd hoeveel van deze magie we zullen zien als de nieuwe TP Vision Philips-televisies onthuld worden. En we wensen Lieve veel succes met koppig blijven. Of eigenlijk: plezier!

De tips van Lieve:

Boek – Big Data at Work: Dispelling the Myths, Uncovering the Opportunities  by Thomas H. Davenport

Boek – Storytelling with Data: A Data Visualization Guide for Business by Cole Nussbaumer Knaflic

Blog – https://dataproducts.substack.com/

Blog – https://filwd.substack.com/

Blog – https://www.womeninbigdata.org/blog/

Podcast – https://dataskeptic.com/

Ken of ben jij ook een vrouw met een baan in de tech? Dan zoeken we jou!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.