Bonjour, Franse Spotify hacker!

Afgelopen maand kreeg mijn Spotify account een gebruiker erbij uit Frankrijk. Leuk, een vriendin uit Frankrijk! Ja, dat zou je zeggen. Maar ik kende de gebruiker niet. Oh, oh… een Spotify hacker. Hoe dit is gebeurd, is voor mij en Spotify een mysterie. 

Mijn Spotify werd ineens erg Frans

Afgelopen maand kreeg ik ineens allerlei Franse mailtjes van Spotify in mijn mailbox. Vreemd, want als er een taal is waar ik niet verder kom dan een stokbrood en wijn te bestellen, is het wel Frans. Omdat ik druk bezig was met verhuizen, besteedde ik er niet veel aandacht aan. Immers, mijn Spotify kon ik nog steeds gebruiken. Vorige week wilde ik een daily mix aanzetten en er kwam ineens wel heel erg veel Franse rap voorbij. Nu luister ik wel veel naar Duitse rap, Antilopen Gang bijvoorbeeld, maar dat versta ik nog. Rapmuziek is echt een stuk minder leuk als je enkel woorden als baguette herkent. Mijn Spotify account had last van een Franse gast en werd hiermee aardig verFranst.

Brutaliteit van de hacker

In een van de Franstalige mailtjes die ik van Spotify kreeg, stond blijkbaar ook dat ik mijn standaard Spotify Premium account had ge-upgrade naar Spotify Premium Family account. Een abonnement wat toch even vijf euro per maand meer kost dan het standaard premium account. Blijkbaar wilde mijn Franse medegebruiker mijn Spotify account delen met andere bekenden van hem/haar.

Alsof de brutaliteit van de Franse hacker daarmee niet genoeg getoond was, heeft hij/zij al mijn afspeellijsten verwijderd en zelf wat afspeellijsten in mijn account gemaakt. Je begrijpt: ik was daar behoorlijk boos om! Ik heb namelijk ook wat bijzondere lijsten in mijn Spotify account, zoals een muzieklijstje voor mijn dochters waar ik naar luisterde toen ik zwanger van hen was. Terwijl ik bezig was met mijn account te beveiligen en muziek luisterde via Spotify gebruikte de Franse hacker mijn account ook en zette brutaal andere muziek op. Hoe dan?!

Beveiliging Spotify matig

Het duurde even voordat ik erachter kwam hoe ik mijn Spotify beter kon beveiligen. Aangezien mijn Spotify gelinkt is aan mijn Facebook kan ik daarmee automatisch inloggen. Ik ben er nog steeds niet uit hoe ik dat kan uitschakelen, zodat ik enkel met mijn account en apart wachtwoord kan inloggen. Maar inmiddels heb ik er wel voor gezorgd dat je een wachtwoord moet invoeren per apparaat. Alhoewel je dit ook kan omzeilen door… via Facebook in te loggen.

MobileMobile

Ja, er is veel mis met de beveiliging van Spotify. Geen duidelijke link of accountbeveiliging te vinden via je Spotify app. En alles lijk je te kunnen omzeilen via Facebook. Dus ook je Facebook account mag je meteen aanpakken. Een mail naar Spotify leverde niet veel op. Voor dit grote muziek streaming bedrijf blijkt het ook een raadsel te zijn hoe het heeft kunnen gebeuren dat ik ineens een Franse medegebruiker had die ook mijn account zomaar kon wijzigen. Een korte navraag bij mijn TechGirl collega’s leert mij dat ook zij last hebben gehad van ongewenste gasten binnen hun Spotify account.

Streamingdiensten niet veilig genoeg

Tegenwoordig heeft iedereen wel een account bij een of meerdere streamingdiensten. Al deze streamingdiensten zijn vaak gelinkt met je Facebook account. Want ook Mark wil graag weten waar je nu graag naar luistert of naar kijkt. En stiekem wel handig toch dat je zo makkelijk overal kan inloggen met slechts een paar toestemmingsklikjes? De beveiliging van deze streamingdiensten is echter ondermaats en voor je het weet staat er ineens hele bijzondere muziek op je account.

Hiermee rijst bij mij de vraag: moet ik nog wel zo veel geld betalen voor streamingdiensten wanneer blijkt dat hun beveiliging zo ondermaats is? En al helemaal wanneer naar voren komt dat ze zelf ook niet weten wat er aan de hand is… Ik zou bijna weer gewoon gaan investeren in de artiesten zelf en hun series, films en muziek aanschaffen. Zo hoef ik niet bang te zijn dat ze weer gaan verdwijnen van mijn streamingdienst en hoef ik slechts een keer te investeren in plaats van iedere maand.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.