Twitter app op smartphone

Blauw vinkje – Het kan weer: jezelf ‘verified’ maken op Twitter

Een blauw vinkje: op Twitter kun je hiermee zowel het logo bedoelen (de vogel) als het ‘afgevinkte’ icoontje waarmee je laat zien dat jij echt bent wie je bent. Je kent het waarschijnlijk wel van bijvoorbeeld Instagram, maar op Twitter kan het ook. Tenminste, het kan weer, want het heeft een lange tijd uitgestaan. Dit is hoe je zorgt dat je dat felbegeerde blauwe embleempje achter je naam krijgt op Twitter.

Over het algemeen kan niet iedereen een vinkje (geverifieerd account) krijgen op het social medium. Het gaat hierbij om mensen die bekend zijn of officiële accounts van bijvoorbeeld bedrijven. Zo weet je dat je echt met de webcare te maken hebt van je provider, in plaats van met een nepaccount. In eerste instantie is Twitters criterium voor de badge dat je account ‘authentiek, bekend en actief’ moet zijn. Dat zou natuurlijk elk profiel kunnen zijn, maar kijk je wat dieper, dan zie je dat Twitter meer nodig heeft.

Geverifieerd op Twitter

Bekend bedoelen ze namelijk wel serieus. Dus niet dat je bekend bent bij jouw vrienden, maar wel wat meer mensen. Bovendien zijn er ook bepaalde takken van sport die voor zo’n vink in aanmerking komen: overheidsfunctionarissen, woordvoerders, ceo’s en afdelingen van bekende merken en bedrijven, activisten, journalisten, maar ook mensen in de entertainmentbusiness, zoals muzikanten, sporters, gamers, acteurs en vloggers. Houd je je niet aan de regels van Twitter of wordt je organisatie in verband gebracht met illegale praktijken, dan kun je de badge op je buik schrijven.

Kortom, er zijn aardig wat vereisten en haken en ogen aan die badge. Bovendien kleeft er ook wel een soort stigma aan. Je moet namelijk zelf dat vinkje aanvragen, dus vind jij jezelf ‘belangrijk’. Sommige Nederlanders, die over het algemeen van het ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’-gedachtegoed zijn, vinden het dan ook wel eens wat overdreven en arrogant wanneer een individueel persoon een vinkje heeft. Aan de andere kant biedt zo’n badge wel veel zekerheid, zeker als je veel wordt geïmiteerd op internet. Plus, als jij het tof vindt om te zien of je überhaupt in aanmerking zou komen voor zo’n vinkje… Gewoon lekker uitproberen toch?

Zo regel je die blauwe badge

Voldoe je aan de eisen, dan zijn er drie manieren waarmee je je identiteit bij Twitter kunt bewijzen. Dat kan door te laten zien dat er een officiële website is waarop je voorkomt, door een identiteitsdocument zoals een paspoort of rijbewijs te ‘tonen’ of door een officieel e-mailadres te gebruiken. Wil je ‘geverifieerd’ worden op Twitter? Ga dan in je profiel naar Instellingen > Verificatieverzoek. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.