Heb jij een e-bike? Misschien vind je het opladen van je elektrische fiets dan wel vrij ingewikkeld of vind je dat het wel erg veel energie kost. Daar waar er voor elektrische auto’s al veel innovaties bestaan om deze energiebewust op te kunnen laden, is dit voor e-bikes eigenlijk nog niet het geval. Tijd voor een innovatie op dit gebied dus.

De oplossing

E-bikes, of ook wel elektrische fietsen, moeten natuurlijk opgeladen worden op een bepaald punt. We kennen al enkele algemene oplaadpunten, maar over het algemeen zal het opladen toch thuis moeten gebeuren. Echter kan een e-bike een behoorlijke energieslurper zijn. Goed nieuws afkomstig van de Universiteit Twente: bachelorstudent Industrieel Ontwerpen Nino Bolink heeft een energiebewuste oplaadkit voor e-bikes bedacht die simpel in huis gebruikt kan worden.

Hoe werkt dit dan?

De enige voorwaarde in dit verhaal is dat je wel zonnepanelen op je huis moet hebben liggen. “Mijn prototype zorgt ervoor dat de energie van een zonnepaneel gebruikt kan worden voor een e-bike. De kit slaat de energie op en maakt het geschikt voor een normaal stopcontact. Daar zijn verschillende, losse componenten voor nodig, maar in mijn ontwerp zit alles in één apparaat,” vertelt Bolink op Utoday. Zodra er met losse componenten gewerkt wordt, is er een kans dat iemand in aanraking komt met stroom. Dat is gevaarlijk, en al helemaal als er kinderen rondlopen.

Voor het product eventueel op de markt gebracht gaat worden, worden er eerst vijf prototypes getest op een langere termijn. Wij zijn benieuwd!

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.