Amsterdam, we love you. Is het niet om de leuke winkelstraatjes en de mooie grachten, dan is het wel omdat er zoveel (tech) startups te vinden zijn. In verzamelgebouw B Building bijvoorbeeld, is Foryard ontstaan. Een Software Innovation Lab waar ze lekker out of the box denken. Hoe het is om daar te werken? Developer Arie Visser legt het uit!

“Binnen Foryard ben ik verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van projecten”, aldus Arie. “Verder heb ik veel ervaring met zowel frontend als backend development en ben ik verantwoordelijk voor de development planning. Ik vind het leuk om projecten vanaf de grond af aan helemaal op te zetten en uit te werken. Dus van de processen naar het datamodel, van backend en frontend structuur. Puzzels oplossen vind ik heerlijk, ik ben dan heel geconcentreerd aan het werk. Soms heb ik niet eens in de gaten dat iemand binnenkomt en iets tegen me zegt, haha.”

Foryard

“Bij Foryard maken we webapplicaties voor bedrijven en voor overheidsorganisaties. Met koppeling naar CRM pakketten, workflow systemen, ticketsystemen. We zijn geen webbureau dat zomaar een website bouwt voor alleen marketingdoeleinden. We doen design sprints, creatieve werkprocessen. Foryard denkt met klanten mee, door te bedenken wat ze echt nodig hebben.”

“In totaal zijn er zo’n 12 mensen aan het werk. Denk aan frontend- en backend developers, UXers en Product Owners. Het bedrijf bestaat nu vier jaar en is ontstaan in B building. Founders Niek en Quintus wilden een bedrijf neerzetten met een heel andere cultuur dan ze gewend waren. Een vrije cultuur creëren, waarbij medewerkers mogen nadenken over wanneer ze willen werken, hoe lang, hoeveel ze willen verdienen en waarin veel ruimte voor inbreng is vanuit het team zelf. Fouten maken wordt toegestaan, daarop volgen geen consequenties. Zo beperk je jezelf niet in oplossingsmogelijkheden. Je merkt dat iedereen qua uren wel ongeveer uitkomt. Als je zin hebt om te werken, doe je dat gewoon.”

B Building

Het is in B Building dat Foryard in contact kwam met IBM. Arie: “Edward en Marije zitten daar vaak, dus op een gegeven moment kwamen we met elkaar in gesprek. Zij vertelden ons over de technologieën die IBM via hun investeringsprogramma kan bieden aan startups, zoals chatbots. Maar andersom vertelden wij ook waar wij mee bezig zijn. We zagen raakvlakken in een pilot voor SvB. Mensen met vragen over kinderbijslag konden vragen stellen aan een chatbot, die we met Watson bouwden. We hadden een heel aantal cases geïmplementeerd en de FAQ-vragen uitgewerkt. Bijvoorbeeld vragen als: ‘Wanneer krijg ik het bedrag uitgekeerd?’ en ‘Bij welke leeftijden wordt het uitgekeerd?’”

“Je moet niet denken dat je zo’n chatbot eventjes neerzet. Je moet alle mogelijkheden en antwoorden op de juiste plek definiëren. Je moet alle opties goed in een Flowchart zetten. Echt een uitdaging voor developers om de ‘intents & entities’ goed te plaatsen. Je zou dit samen met de Product Owner moeten uitwerken. Je moet samen naar een technisch resultaat werken waar het product bij gebaat is.”

“Watson is leuk, omdat je er allerlei acties mogelijk mee maakt. Ik denk dat als ik iets met Machine Learning zou willen doen, ik dan zeker met IBM aan de slag zou gaan. Je kunt dan namelijk met vaste IBM sets werken en hebt een basis waaruit je verder kunt werken. Het is misschien niet de beste manier om je de stof eigen te maken, want je bouwt zelf de basis niet. Anderzijds is het wel fijn dat je zelf geen neuro network hoeft te bouwen. Dat scheelt veel tijd.”

Volgende week gaan we dieper in op het bouwen met Watson. Zou het TechGirl Anke lukken om haar eigen bot neer te zetten? Zie het in de video die volgende week verschijnt! #WatsonChallenge

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.