Marije IBM

Marije Ferwerda van IBM legt uit wat de Call for Code competitie inhoudt

Call for Code! In deze competitie worden startende, studerende en ondernemende developers aangespoord om maatschappelijke problemen op te laten lossen door middel van code. En wel ter voorkoming van-, het reageren op- en het herstellen van natuurrampen. Klinkt goed, maar wat is nou eigenlijk een goed idee om in te sturen? Marije Ferwerda legt het uit…

Marije werkt als IBM Developer Advocate leader bij IBM. Ze stuurt daar twee technische teams aan met developers en architecten. Dat klinkt chique, maar wat is het eigenlijk? Marije beschrijft zelf dat ze kennis over de laatste technologie beschikbaar stelt bij developers, klanten en studenten via workshops bijvoorbeeld. Ze probeert daarbij zoveel mogelijk toepassingen van IBM Cloud te laten zien (wat handig is voor bijvoorbeeld data science, Artificial Intelligence en blockchain technologie).

“Ik probeer de link te leggen tussen de technologie en de kennisoverdracht. Dus bijvoorbeeld: Blockchain, wat kun je daar allemaal mee? Om mijn kennis up to date te houden lees ik veel en ik ga veel naar trainingen. 50% van de tijd ben ik bij MeetUps, Events of bij bedrijven. Ook daar steek je veel van op.”

Op vrijdag 6 juli is er een Call for Code launch event in Amsterdam! Lijkt het je ook leuk hierbij te zijn? Bekijk de agenda op Meetup.com!

“Onlangs heeft IBM op The Next Web Conference een soft launch gedaan voor de Call for Code competitie. We hopen dat zo’n 500.000 developers wereldwijd aan de slag gaan om een oplossing te bedenken voor-, na- en tijdens een natuurramp.” Dat kan bijvoorbeeld een app zijn die verschillende data met elkaar verbindt. Maar naar welke toepassing is nou eigenlijk de meeste vraag tijdens zo’n situatie?

“Criminaliteit komt helaas veel voor tijdens natuurrampen”, aldus Marije. “Een voorbeeld: familie van mij maakte orkaan Katrina van dichtbij mee. Niet iedereen wordt even erg getroffen, soms raak je zelfs geen stroom kwijt. Maar op zo’n moment gelden er weer andere risico’s, zoals dat je huis wordt leeggeroofd. Hoe kunnen we voorkomen dat mensen gaan plunderen? Kunnen we daar iets voor verzinnen?”

Goed idee

“Ook belangrijk is het om sneller medicatie op de juiste plekken te krijgen. Sommige paden liggen vol met modder en daar kunnen hulpverleners voorbij. Dat zou bijvoorbeeld met drones kunnen”, zo zegt Marije. “Recentelijk hebben we de zwembad hulpdrone van team Blue Jay in Eindhoven in het nieuws gezien. Over dat soort toepassingen dachten we vorig jaar nog helemaal niet na, maar lijken nu al heel vanzelfsprekend.”

Na 31 augustus doen Marije en haar team een voorselectie met betrekking tot de Nederlandse inzendingen. De beste ideeën gaan door naar door naar de Pitch op 24 september. “We kijken naar het belang voor de gedupeerden. Waarschijnlijk is het een innovatief idee wat ook goed schaalbaar is. En natuurlijk is de haalbaarheid ook wel van belang.”

Geïnspireerd door dit verhaal? Lees de Call for Code pagina rustig door voor meer informatie.

Meer informatie Schrijf je nu in

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.