Online shoppen - wat is amazon prime day?

Veilig online shoppen is vooral je gezond verstand gebruiken

Nederlanders kopen steeds vaker en meer via het internet. In 2019 gaven volgens het CBS ongeveer 11,8 miljoen Nederlanders aan iets online gekocht te hebben. Shoppen op internet is eenvoudiger dan ooit, bespaart soms veel geld en wordt steeds populairder. Met kerst draaien de webwinkels dan ook overuren. Cybercriminelen weten dit als geen ander en spelen hier handig op in.

Vooral phishingaanvallen vormen een groot risico. Daarbij proberen cybercriminelen om persoonlijke informatie, zoals bank- en adresgegevens, te stelen. En ze gaan steeds slimmer te werk. Zo maken ze bijvoorbeeld een geloofwaardige kopie van een vertrouwde website, waar consumenten via een e-mail of link naartoe worden gelokt. Onklopbare deals of dat ene product dat overal anders uitverkocht is, doet de rest. En dan is het kwaad geschied. 

Een ander gevaar is een slecht beveiligde computer, waarbij cybercriminelen via spyware persoonlijke informatie proberen te stelen. Die wordt meestal aan andere criminelen doorverkocht met alle gevolgen van dien. Een derde techniek is die van de schadelijke codes die in slecht beveiligde webshops worden geladen. De webshophouder zelf is zich van geen kwaad bewust terwijl de cybercriminelen precies zien welke informatie en wachtwoorden bezoekers op de site invullen. 

En natuurlijk zijn er ook de webshops die niet te vertrouwen zijn. Want hoe weet je nu zeker dat ze je bestelling daadwerkelijk gaan versturen? En komt het product overeen met de beschrijving op de website? En zelfs als dat het geval is, dan is er nog de vraag hoe de webwinkel omgaat met alle klantgegevens. Antwoorden op al die vragen zijn niet altijd vooraf te beantwoorden, vertrouw daarom niet altijd blind op de eerste de beste webshop.

MobileMobile

Toch is het niet onmogelijk om veilig online te winkelen. Wanneer consumenten rekening houden met de volgende punten, is de kans op een succesvol – en veilig – kerstcadeau het grootst:

  1. Maak gebruik van actuele beveiligingssoftware die de inhoud van besmette webpagina’s blokkeert en zorg ervoor dat alle apparaten up-to-date zijn met de nieuwste patches. Dat helpt tegen ‘drive-by-download’ aanvallen, waarbij het eenvoudigweg bezoeken van een gemanipuleerde site al voldoende is om besmetting op te lopen.
  2. Deel niet meteen persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens of adresgegevens, maar controleer altijd eerst of in de adresbalk van de browser een ‘slotje’ staat en of het adres van de online shop begint met https:// en niet met http://.
  3. Check na de online aankoop altijd je bankrekening om te controleren of er geen betalingen zijn gedaan waar je niets vanaf weet. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je slachtoffer bent van een identiteitsdiefstal. Door je bankrekening regelmatig te checken kun je je bank of creditcardmaatschappij direct op de hoogte te stellen bij verdachte transacties.
  4. Probeer gebruik te maken van een betaalmethode die bij uitstek geschikt is voor online betalingen, zoals via PayPal of je creditcard. Bij een creditcardbetaling ben je verzekerd indien het product niet aankomt of beschadigd is. Als je het bedrag overmaakt is dat niet het geval en kun je het bedrag niet terugvorderen bij de bank.
  5. Ga nooit blindelings af op de melding van de webwinkel dat het product beperkt op voorraad is. Overhaast reageren kan zorgen voor menselijke fouten en cybercriminelen maken hier graag misbruik van. Controleer dus altijd alles dubbel en neem bij eventuele onduidelijkheden telefonisch contact op met de webwinkel. 

Kortom, online shoppers kunnen met eenvoudige maatregelen de risico’s van online shoppen beperken. Zorg ervoor dat apparaten beveiligd zijn met solide software en altijd geüpdatet zijn met de laatste patches. Blijf daarnaast alert en koop producten niet als je geen goed gevoel bij de aanbieder hebt. Als een nieuwe versie van een bepaald product te goedkoop wordt aangeboden, dan is de kans groot dat je met oplichters te maken hebt. Gebruik daarom altijd je gezonde verstand bij online shoppen, dan kan een heleboel ellende voorkomen worden.

Deze tips zijn gedeeld door Erno Doorenspleet, X-Force Command C-TOC Executive bij IBM.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten