Je wil natuurlijk het beste halen uit je werk, of dit nou bij je werkgever, in je sportteam of op school is. De manier waarop je dit kan doen, op een wijze die je ook nog een plezier geeft, kan verschillen van de manier waarop iemand anders dit kan doen. Je hebt een persoonlijke voorkeur: de app PerformanceTypes geeft inzicht in jouw persoonlijke voorkeuren waardoor je de beste prestaties kan leveren op een manier die bij jou past.
Herkomst
PerformanceTypes is als bedrijf voortgekomen uit Coach2score. Rianne van Strien is sportpsychologe en voert beide bedrijven. Rianne vertelt: “Coach2score bestaat al tien jaar. Het idee voor PerformanceTypes ontstond eigenlijk door alle positieve reacties van de klanten op onze aanpak: en als iets goed is, make it your own. Vandaar dat we PerformanceTypes hebben opgezet, en daar zijn we al ruim twee jaar mee bezig. Het eerste jaar was overigens wel een ontwikkeljaar.”
“De webapplicatie is zo bijzonder omdat niet alleen de verschillen in kaart worden gebracht tussen mensen, maar ook een uitkomst gericht op de toepassing wordt gegeven,” vertelt Rianne. “Dit gebeurt aan de hand van indicaties uit zowel het brein als het lijf. Niet alleen wordt geconcludeerd hoe je reageert op bepaalde situaties, maar ook wordt hier een toepassing aan gegeven. We kijken dus niet alleen naar hoe je denkt, maar bepalen een profiel ook op basis van de manier waarop je reageert.”
Wat is het?
PerformanceTypes is een webapplicatie die helpt om verschillen in kaart te brengen, waardoor je team beter kan gaan presteren uiteindelijk. Het is dan ook bedoeld voor scholen, bedrijven en sporters. Rianne: “Hoewel we ook jeugdteams van PEC Zwolle ondersteunen, zijn we voornamelijk bezig met bedrijven en scholen. Je merkt dat medewerkers en collega’s of docenten en leerlingen met elkaar omgaan, maar individueel een heel andere taal spreken. Dit kan ervoor zorgen dat er niet het beste naar boven komt in elke persoon, en dat is zonde.”
“In de huidige praktijk lijkt het er namelijk op dat de leerlingen met wie de docent op één lijn zit, de beste resultaten halen. Dit klopt alleen niet. Een leerling kan lastiger zijn, maar dat kan komen omdat er de aanpak van de docent onvoldoende aansluit bij deze leerling. Hierdoor kan de leerling ongemotiveerd raken, waardoor niet de beste prestaties bereikt zullen worden. Wellicht past de stijl niet bij het individu. Door de leerling te zien en de juiste leermotivatie aan te spreken, kunnen deze leerlingen zich ontwikkelen tot wat ze daadwerkelijk kunnen zijn.”
Hoe werkt het?
De eerste periode is PerformanceTypes een intensief traject waarbij tijdens trainingen docenten bewust worden gemaakt van de verschillen en ze ervaren op welke manier je mensen kunt motiveren of juist demotiveren. Zo wordt van iedereen een profiel geschetst op basis van typologie. “Twee mensen van het team beoordelen onafhankelijk de videobeelden van de leerlingen of studenten. Daarna wordt er een gesprek gevoerd met de school over herkenning hiervan. Dit profiel kan natuurlijk gewijzigd worden na het contact op school en de mentorlessen, maar eigenlijk wordt dit meteen wel juist geschetst. Vaak zijn de ouders bij een ouderavond erg verbaasd om te ontdekken hoe accuraat het geschetste profiel is, en vragen ze: ‘Hoe kunnen jullie dat nou weten?’,” vertelt Rianne.
“Na het opstellen van een profiel, stellen we tips op hoe het beste kan worden omgegaan met de leerlingen. Deze tips zelf bedenken kan voor een docent lastig zijn, dus daarom leveren wij input. Zo kunnen we ook samen met de docent lessen maken en observeren we vooral veel. De tips verschillen per leerling, maar ook per docent: niet elke docent heeft dezelfde persoonlijke voorkeuren natuurlijk. Het gaat er echt om dat we de docenten laten ervaren hoe ze kinderen het beste kunnen laten leren. Een misvatting is dat we gedrag gaan voorspellen aan de hand van testen. In gedrag pas je je aan, aan de omgeving, wat maakt dat iemand zich soms anders gedraagt dan zijn/haar voorkeur. Dat kan, maar als het te vaak of te lang is, dan kost dat veel energie en kan het zijn dat je onder gaat presteren of zelfs uitvalt. We geven juist tips aan de hand van voorkeuren; als je immers niet doet wat bij je voorkeur past, dan kan dit stress opleveren.”
PerformanceTypes is dus wel echt bedoeld voor de lange termijn. Eenmalige managementsessies worden er niet mee beoogd. Ook moet een bereidheid voor coachen aanwezig zijn en de wil om jezelf en anderen te ontwikkelen.
Meer dan een applicatie alleen
PerformanceTypes is dus meer dan een app alleen. Het omhelst een traject van meerdere jaren, dat vooral op het begin erg intensief is. Rianne vertelt: “De app is niet zomaar los te gebruiken zonder inmenging van ons team. De toepassing wordt namelijk bepaald door de bevindingen van het team, dus dan is observeren en bespreken nodig op het begin. Later worden de uren wel afgebouwd; handig daarbij is dat er op bijvoorbeeld binnen de school een expertgroep wordt ingericht. De focus ligt niet op het in kaart brengen van het profiel maar op het toepassen ervan, en dat kan deze groep waarborgen.”
“De webapplicatie is juist erg belangrijk voor wanneer wij er niet zijn. In een overzicht is elke leerling terug te vinden en komen er vele tips naar voren; als je alles via een PDF zou moeten doen, dan kan je niet meer dan drie tips geven. Ook is de webapplicatie interactief ingericht met bijvoorbeeld filmpjes: de mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben overigens bewust niet voor een mobiele app gekozen omdat er te veel data in het systeem omgaat. Regelmatig leveren we weer nieuwe features om het interactieve profiel te kunnen garanderen met informatie over ‘ik vs. de ander’.”
Grootste succes?
Het leukste tot nu toe vindt Rianne het enthousiasme bij klanten dat ontstaat door PerformanceTypes: “Een school uit Klazienaveen is zelf zo blij met de methodiek dat zij hun school volledig hiernaar hebben ingericht, ook qua interieur. Als praktisch materiaal gebruiken we bijvoorbeeld dobbelstenen van verscihllende stijlen: de school gaat deze vergroot als een kunstwerk als landmark neerzetten. Ook hangen er canvasposters in school om zowel leerlingen als docenten bewust te maken van de verschillen en ze te stimuleren ook op deze manier te werken.”
Daarnaast is ze trots op de vlotte voortgang van PerformanceTypes: “We doen regelmatig grote updates, dus dat gaat allemaal snel. Doordat we al meer dan 2.000 unieke gebruikers hebben, krijgen we een goed beeld van waar wensen en behoeftes liggen. Dit zorgt voor een grote gebruikersvriendelijkheid. Dit valt goed bij de klanten en dat merk je ook in hoe open ze naar ons zijn: elke klant heeft nog ja gezegd op de vraag of we een filmpje mochten maken van ze: dit zijn informatieve filmpjes over een stijl.”
Wil je meer weten over PerformanceTypes? Dat vind je hier.
In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!