HP Spectre x360
7 Tips voor editten in Premiere Pro

7 tips voor editen in Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro wordt door een heleboel YouTubers gebruikt om video’s te monteren. En… ook door ons! Zeker nu Final Cut niet door iedereen wordt gewaardeerd, stappen steeds meer mensen over naar Premiere Pro om wel filmpjes met 64-bit-ondersteuning te maken. Maar wat zijn nou dé tips voor Adobe Premiere Pro? TechGirl geeft ze je.

1. Snel naar het einde van je clip

Je kunt natuurlijk klikken en doen, maar door simpel de pijltoetsen te gebruiken skip je in een keer naar het einde van een clip in een bepaalde track. Zulke toetsenbord-shortcuts zijn altijd handig om te gebruiken, want zeker als je veel te knippen hebt, dan is vingervlug zijn een zegen. Steeds moeten klikken is aanzienlijk vermoeiender. In het verlengde daarvan: gebruik shift en K om een paar frames terug te gaan, zodat je snel iets kunt terugkijken.

2. Maak een track aan met omgevingsgeluid

Het is altijd goed om omgevingsgeluid aan te hebben staan, zodat er nagenoeg geen stiltes vallen en het niet zo is dat wanneer je begint te praten in je video, je ineens heel hard uit het niets iemand hoort. Natuurlijk moeten er dan niet net vijf politieauto’s langsrijden met gillende sirenes, maar over het algemeen is omgevingsgeluid redelijk rustig, het is bijna een ruis. Erg handig om je video minder ‘geknipt’ te maken.

3. Preview in een lagere kwaliteit (of koop een goede laptop)

Het heeft geen invloed op de uiteindelijke kwaliteit van je video, maar het is wel wat vriendelijker voor je systeem: als je tussentijds naar je video wil kijken, reduceer de kwaliteit dan even een klein beetje. Doe bijvoorbeeld rechtsonder bij je Program Monitor > Select Playback REsolution en selecteer ½ of ¼ voor HD-filmpjes en ⅛ of 1/16 bij 4K-video’s. Dat scheelt een heleboel wachten bij laptops die niet zo’n grafische kaart hebben.

Ben je echt een veelgebruiker van Premiere Pro, overweeg dan eens serieus te investeren in een 4K laptop. Die hebben veel meer power onder de motorkap en dat scheelt je heel wat gestotter tijdens het monteren en renderen. Ik weet dat TechGirl Anke de HP Spectre x360 gebruikt voor haar EditieNL video’s. Deze HP laptop is prijzig, maar scheelt ook behoorlijk wat frustratie.

4. Transcodeer je beelden

Een andere manier om het je systeem wat minder zwaar te maken, is om je beelden te transcoderen. De meeste spiegelreflexcamera’s gebruiken het gecomprimeerde formaat H.264. Dat is allemaal erg handig voor die apparaten, maar zodra je daar op je computer mee moet gaan werken, dan is dat toch een ander verhaal. Het kost een computer meer moeite om daarmee te werken. Gebruik je de Adobe Media Encoder, dan gaat dat allemaal een stuk soepeler. Zeker als je in 4K opneemt, maar slechts in 1080p moet opleveren, dan kun je die Encoder heel goed inzetten.

5. Ripple de boel

Dat geknip en gekortwiek in video’s kan soms vermoeiend zijn. We hebben bij punt 7 een handige tip daarvoor, maar er is meer. Als je iets uit je clip wilt halen, terwijl hij al in je timeline zit, dan moet je met de Razor-tool je clip knippen, het stuk deleten en dan ook nog alle clips daarna verplaatsen om het gat op te vullen. Bah. Dat kost veel te veel tijd. Gebruik je de B-knop (daarmee komt de Ripple Edit Tool tevoorschijn), dan kan Premiere in een keer al die clips op de goede plek zetten om dat gat te dichten. Hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat.

6. Maak gebruik van Workspaces

Je kunt verschillende Workspaces opslaan, wat erg handig is als je maar een bepaalde toolset nodig hebt. Per Workspace stel je deze in. Dus je kunt bijvoorbeeld een “mooi maak”-Workspace doen en een “Keihard knippen”-Workspace, die je allebei net even andere tools geven. Zo heb je niet je hele scherm vol staan met mogelijkheden, maar krijg je alleen dat op een presenteerblaadje wat je ook echt wil.

7. Stel in-en uitpunten in

Als je een video wilt gaan monteren, dan is het eerste wat je doet hem even helemaal kijken. Je kunt dan vaststellen wat je er ook alweer mee moet gaan doen. Wil je jezelf wat werk besparen, stel dan meteen even in- en uit-punten in terwijl je die eerste keer kijkt. Je vertelt door het neerzetten van pijltjes aan het programma wanneer een clipje moet beginnen en eindigen, zonder dat je meteen beelden weggooit. Je kunt die in- en uitpunten instellen door de Source Monitor te gebruiken en je stelt de pijltjes in met I voor in en O voor out.

Hiermee moet je al een heel eind komen in Adobe Premiere Pro. Heb je nog andere tips? Laat ze achter in de reacties!

Dit artikel kwam tot stand dankzij een barterdeal met HP.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.