Tamagotchi

4 x 90’s gadgets en hun moderne alternatieven

Als een echte 90’s kid kreeg TechGirl Laura nostalgische gevoelens van de recent aangekondigde Samsung Flip. Het deed haar denken aan haar lila/roze flip phone van Samsung die uitkwam in 2005. Maar dan groter, slimmer, en duurder. In deze blog een throwback naar 4 niet te vergeten 90’s gadgets en hun moderne alternatieven!

1. Tamagotchi en Furby

In 1996/1997 was de Japanse Tamagotchi een rage (ook zo’n mooi 90’s woord). Een Tamagotchi was een pixelachtig huisdier in een eivormige sleutelhanger. Met slechts 3 knopjes kon je jouw digitale huisdier verzorgen. Het was het allereerste digitale huisdier, en nog vele zouden volgen. Denk aan de website Neopets uit 1999 en Nintendogs uit 2005. In 2019 kwam er nog een nieuwe Tamagotchi uit die duidelijk was meegegaan met zijn tijd en nu bijvoorbeeld gebruik maakt van online communicatie met anderen.

Een ander technologisch huisdier die alle 90’s kids kennen is natuurlijk de Furby. Hét robothuisdier uit 1998: je was er gek op, of bang voor; je had er een, of je had er in ieder geval van gehoord. Ook dit robothuisdier kon je verzorgen en daarnaast ‘leerde’ het op basis van de aandacht die het kreeg bepaald gedrag aan. Ook de Furby heeft nog een 2e leven gekregen, in 2013 werd een vernieuwde variant op de markt gebracht waarbij je ook een app kon gebruiken om interactie te hebben met je Furby.

Vandaag de dag kun je je hart ophalen met FurReal Friends: een ‘levensechte’, interactieve robotkat, -hond, -lama of -unicorn die op je reageert alsof het een echt huisdier is.

2. Game Boy

In 1990 kwam de allereerste Game Boy in Nederland op de markt. In eerste instantie kon je op deze 90’s gadgets alleen games spelen in zwart-wit en zonder achtergrond verlichting, maar in de laatste versie van de Game Boy (uit 2004) was spelen in kleur en met verlichting en verbeterde graphics inmiddels mogelijk. Echte gameklassiekers zoals de Pokémon klassiekers en Tetris konden op de Game Boy gespeeld worden.

Na de Game Boy kwam de Nintendo DS, en inmiddels is er de Nintendo Switch. De Switch is niet langer alleen een draagbare spelcomputer, maar kan ook worden aangesloten op de tv. Hoewel de hardware duidelijk vooruit is gegaan, zijn sommige klassiekers nog niet vergeten. Pokémon maakt nog steeds nieuwe spellen, maar ook oude spellen wordt nieuw leven ingeblazen zoals bijvoorbeeld Pokémon Snap uit 1999 dat recentelijk opnieuw is gemaakt voor de Nintendo Switch. Ook Tetris bestaat nog steeds en inmiddels bestaat er zelfs een battle-royale versie van voor de Switch: Tetris 99.

3. Floppy disks

Floppy disks waren in de 90’s meer dan alleen het ‘opslaan’-icoontje. Floppy disks waren de voorloper van de USB-stick. Er waren verschillende soorten en maten van deze 90’s gadgets, maar de meest bekende ‘vorm’ is die we nu nog steeds kennen van het ‘opslaan’-icoontje. De opslagruimte van de floppy disks varieerde van super weinig naar heel weinig. Toen was dat prima, nu zou je er soms nog niet eens 1 foto op kunnen opslaan. Ook waren floppies geen betrouwbaar opslagmiddel, bijvoorbeeld door de nabijheid van een magneet konden de gegevens erop beschadigen. 10 jaar geleden, in 2011 werden de allerlaatste floppies gemaakt.

MobileMobile

Maar daarmee hield het overbrengen en back-uppen van gegevens natuurlijk niet op. USB-sticks, externe harde schrijven en clouddiensten hebben de rol van floppies overgenomen. Bestanden zijn groter geworden, en daarmee zijn ook de manieren om gegevens over te brengen mee veranderd. Ter vergelijking: een USB-stick die je voor €5 koop bevat nu vaak al 32gb, dat is 160x zoveel als een van de grootste floppies die je kon kopen. Met de clouddiensten is het risico op het verliezen van je gegevens door een fysieke beschadiging ook verleden tijd geworden.

4. Muziek luisteren in de 90’s

Muziek luisteren veranderde in de 90’s nogal. Met de komst van de walkman werd het namelijk mogelijk om cassettebandjes (weet je nog?) te luisteren onderweg. Door de komst van de CD veranderde dit in een diskman: een CD-speler voor onderweg: dé 90’s gadget der 90’s gadgets op het gebied van muziek.

En toen was daar de mp3-speler of de iPod. Ik herinner me uit deze tijd vooral geklungel. Het maken van je eigen “mixtape” was nog best een klusje en voor je het wist had je per ongeluk over je favo nummer iets nieuws opgenomen. Een diskman kon niet zo goed tegen schokken of hobbels in de weg. En wat een gedoe was het soms om je muziek op je diskman te zetten (herinner je je Limewire nog?). En dan de ‘opslagruimte’: of het nou een bandje, CD of mp3-speler was, echt veel muziek kon er nooit op.

Tegenwoordig is muziek luisteren on the go de normaalste zaak van de wereld. Met streamingdiensten zoals Spotify heb je altijd miljoenen nummers bij de hand. Je hebt geen stress meer over beperkte opslagruimte en ook het maken van je eigen afspeellijst is vele malen makkelijker en legaler. Spotify helpt je zelfs door persoonlijke afspeellijsten voor je te maken. En door draadloze oortjes is zelf het gedoe met rommelige of geknakte kabels verleden tijd!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.