Zo maak ook jij als leraar een goede vlog!

Hoe geef je leerlingen die thuis én op school zitten tegelijkertijd les? Leerlingen vinden het fijn om lesvideo’s te bekijken. Het sluit aan bij hun wereld, ze kunnen op pauze drukken, terugspoelen en de les zo vaak bekijken als ze maar willen. Vraag ze de video’s voor de les te bekijken, zodat je tijdens de les meer de diepte in kan qua stof. Die lesvideo wil je dan natuurlijk wel zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de leerlingen. De les als vlog aanbieden klinkt dan als een goede optie, maar hoe pak je dat nou aan? Hoe maak jij als leraar het beste een vlog?

Wat heb je nodig om te kunnen vloggen?

Eerder schreef TechGirl al een blog over handige gadgets voor leraren, Daarin worden handige gadgets benoemd die jij goed kunt gebruiken bij het vloggen. Wat heb jij als leraar nodig voor je vlog? Wij zetten het voor je op een rij:

  • Camera
    Om nou gelijk voor jouw eerste vlog flink te gaan investeren in een professionele vlog-camera is misschien wat extreem. Ben je van plan om een professioneel vlogcarrière te starten, ga je dan zeker even verdiepen in verschillende soorten camera’s. Maar jouw eerste vlog kun je best met je mobiele telefoon opnemen. Heb jij een telefoon met een 10 megapixel camera of hoger, dan is je kwaliteit écht ruim voldoende.
  • Microfoon
    Goed geluid is ontzettend belangrijk bij een vlog. Een microfoon is dan ook één van de belangrijkste gadgets die je nodig hebt bij het vloggen. Je kunt ontzettend veel verschillende microfoons kopen, maar begin eens met de oortjes die bij jouw telefoon horen. Vaak is de microfoon van je oortjes ruim voldoende voor een vlog. Je bent goed verstaanbaar en hebt minder last van omgevingsgeluiden.
  • Stabilisator
    Niets is zo irritant als kijken naar een schokkerig beeld. Het is lastig om je aandacht erbij te houden en als het heel erg wiebelt kun je er zelfs misselijk van worden. Film je met de camera van je telefoon? Zorg dan voor een standaard waar je jouw telefoon in plaatst zodat je ‘m ergens op kan zetten. Bij de Action koop je voor €1,49 al een statief waar jouw telefoon in vast kan worden geklikt.
  • Belichting
    Goede belichting is erg belangrijk. Overdag geef je les, dus de vlogs neem je veelal ’s avonds op. Zorg voor licht van voren en probeer te voorkomen dat er achter jou een grote lichtbron is zoals een raam. Altijd het juiste licht? Koop een ringlamp. Dit is een heldere ronde lichtbron waarmee je verschillende warme lichttinten aan kunt zetten waardoor jij altijd de juiste belichting hebt. In onze TechGirl shop vind je een ringlamp mét statief!
  • Script
    Naast gadgets om je vlogs op te kunnen nemen, heb je een ‘plan-de-campagne’ nodig! Ga jij vloggen? Schrijf een script. Noteer stapsgewijs wat jij wilt vertellen, dan heb je altijd een vloeiend verhaal. Je kunt je script helemaal uitschrijven maar ook kiezen voor een korte opsomming van steekwoorden.
  • Edit-programma
    Misschien ben jij een natuurtalent en struikel je nooit over jouw woorden. Mocht dat nou niet het geval zijn, dan is dat gelukkig snel recht te trekken met video-edit-software. Je heb allerlei soorten editor programma’s. Wil je écht professioneel aan de slag, kijk dan bijvoorbeeld eens naar Adobe Premiere. Film je met een iPhone? Probeer dan IMovie. Liever je scherm delen met eventueel jezelf in beeld? Ga voor Screencast-O-Matic. TechGirl Nadi maakte eerder deze maand een vlog waarin ze je nog meer tools laat zien om makkelijk online een video te bewerken.

Wat je écht moet weten voordat je start met vloggen

Kies als je gaat vloggen voor een vorm die bij jou past! Vind jij het prima om uitleg te geven voor een volle klas maar voel je je op beeld niet erg comfortabel? Kies er dan voor om niet met je gezicht in beeld te komen. Neem je scherm op terwijl je bijvoorbeeld een PowerPoint deelt en geef ondertussen uitleg. Teken op een tekentablet of zoom met de camera in op jouw hand terwijl je een uitleg tekent.

Wel in beeld? Houd er dan rekening mee dat als je filmt met de camera aan de voorkant van je telefoon (selfie-camera) alles in spiegelbeeld te zien is voor de kijkers thuis. Iets achter je op een bord schrijven? Film dan met de camera aan de achterkant van je telefoon.

Tips & Tricks – Hoe maak ik de beste vlog?

  • Maak geen vlog langer dan 10 minuten, dan verlies je de aandacht.
    Deel de video op in korte uitlegfragmenten.
  • Leerlingen zijn de experts. Lastig om te vloggen? Vraag de leerlingen om hulp.
  • Film geen leerlingen. Wil je leerlingen filmen, denk dan goed aan de privacywetgeving.
  • Ga je ‘live-streamen’ in plaats van opnemen? Plan dan momenten in om de vragen uit de chat te beantwoorden of vraag een leerling om de vragen te verzamelen.
  • Let op achtergronddetail: haal alles weg wat je niet in beeld wil hebben.
  • Denk aan je lichaamstaal; zorg voor een open en actieve houding.
  • Kijk ‘in’ de camera als je praat.
  • Maak meerdere shots uit verschillende hoeken.
  • Verspreking? Laat de video lopen, begin gewoon opnieuw met dat stukje, met editen haal je jouw verspreking er wel uit.
  • Klap in je handen voor iedere scène, dan zie je in de audiolijn een piek waardoor je weet waar wordt gestart.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.