Zo bescherm jij je intellectueel eigendom

Stel: je hebt een prachtige foto gemaakt, een briljant stuk tekst voor een website geschreven, of goed werkende code gemaakt. Hoe zorg je dat andere mensen er niet met jouw werk vandoor gaan? Uiteraard denk je dan: dat is een kwestie van goed fatsoen; je komt niet aan de spullen van een ander, ook niet online. Maar ervaring leert ook dat ‘control C’ en ‘control V’ veelgebruikte toetsen zijn. Hoe bescherm je je intellectueel eigendom? 

Je kan je werk op verschillende manieren beschermen. Anderen kunnen jouw werk dan niet gebruiken. Behalve als je daar toestemming voor geeft. Er zijn verschillende soorten intellectueel eigendomsrecht, zoals merkenrecht, auteursrecht, octrooirecht. Er zijn er natuurlijk nog meer rechten, maar we houden het voor nu even bij de basis.

Octrooirecht: om je uitvinding te beschermen

Heb je een uitvinding gedaan, een briljant spel ontworpen, dan kan je met een octooi (ook wel ‘patent’)  je uitvinding beschermen. Daarover schreven we al in het artikel:’Claim je uitvinding, hoe vraag je octrooi aan‘.

Teksten en software zijn beschermd onder het auteursrecht

Daar hoef je dus eigenlijk niets voor te doen. Autersrecht is gratis, je krijgt het automatisch, je hoeft het niet te registreren en loopt tot 70 jaar na je overlijden. Maar soms is het slim om je idee te deponeren in het I-depot. Dan kan jij aantonen dat jij de eerste was met dit idee.

Voor het beschermen van een naam of logo is er merkenrecht

Hier zit een prijskaartje aan: je merk registreren kan vanaf €475,-. Met registratie in het merkenregister van een woordmerk krijg je de exclusieve rechten op het woord. Als je het ®-teken achter het merk plaatst, dan geeft je daarmee aan dat je merkt beschermd is. Je kunt je merk in de merkregistratie, Europa of wereldwijd beschermen. Dat is dan voor 10 jaar. En dat kan telkens voor 10 jaar worden verlengd.

Je moet zelf je intellectueel eigendom bewaken

Je kunt je merk laten bewaken. Maar over het algemeen moet je zelf aan de bel trekken als iemand er met je idee of werk vandoor gaat. Neem dan een advocaat in de hand om je intellectueel eigendom te bewaken.

Maar beter nog: creëer gewoon je eigen werk! 

 

Dit artikel is onderdeel van het dossier:’ Hoe zit het met jouw online rechten?’

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.