legal

Claim je uitvinding: hoe vraag je octrooi aan?

Oké, uitvinder! Je hebt iets fantastisch ontwikkeld. Hét medicijn tegen concentratieproblemen (sign us up for that one…), een robot die de deur voor je opendoet als de pizzabezorger er is, of een smartphone met een batterijduur van 3 dagen. Voordat iemand anders er met jouw uitvinding vandoor kan gaan, is het belangrijk om jouw uitvinding te claimen. Oftewel: octrooi aanvragen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wij zochten ’t voor je uit. 

Het verschil tussen octrooi en patent

First things first. Soms hoor je iets over ‘patent aanvragen’, en soms gaat het over octrooirecht. Maar wat is het verschil? Dat is er niet. Patent en octrooi worden in het Nederlands door elkaar gebruikt en hebben exact dezelfde betekenis. Er is dus geen verschil tussen patent en octrooi. Patent wordt ook in het Engels en Duits gebruikt. Octrooi wordt in officiële stukken toegepast, bijvoorbeeld in de Octrooiwet.

Eisen voor een octrooiaanvraag

Voordat je octrooi aan kunt vragen voor jouw uitvinding, moet je checken of je uitvinding voldoet aan een aantal eisen. De basiseisen voor een octrooieerbare uitvinding zijn als volgt:

  • De uitvinding moet nieuw zijn. Jouw uitvinding mag nergens ter wereld openbaar of bekend zijn, en jouw uitvinding niet te veel overlap mag hebben met een ander octrooi.
  • De uitvinding moet uitvinderswerkzaamheid hebben. Dat wil zeggen dat jouw uitvinding niet voor de hand mag liggen voor een deskundige of vakman.
  • De uitvinding moet industrieel toepasbaar zijn. Je uitvinding moet gaan over iets wat daadwerkelijk functioneert en binnen een vakgebied te gebruiken is.

Voldoet jouw uitvinding aan die drie punten? Dan is het tijd om octrooi aan te vragen voor jouw uitvinding.

Kan ik zelf mijn octrooi aanvragen?

Móét je een jurist in de arm nemen om een octrooi aan te vragen? Nee. Je mag gewoon zelf het octrooi aanvragen. Dit doe je bij het Octrooicentrum Nederland (en/of andere instanties, afhankelijk van waar je jouw octrooi wilt laten gelden). Maar omdat het octrooi een juridisch document is, vereist het veel juridische kennis. Kennis die jij als uitvinder wellicht niet hebt. Als het juridische document achter jouw octrooi niet goed in elkaar zit, loop je het risico dat je jouw octrooi kwijtraakt. En dat wil je natuurlijk niet.

Het is dus slim om een jurist in de arm te nemen als je octrooi aan wilt vragen op jouw uitvinding. In heel Nederland vind je octrooigemachtigde kantoren (ook wel octrooibureaus) die jou kunnen helpen met je octrooiaanvraag. Een octrooigemachtigde is een techneut op MSc of PhD niveau, die de techniek begrijpt en juridisch is bijgeschoold voor octrooirecht. Sommigen hebben zelfs jouw octrooiaanvraag binnen een dag opgesteld.

Hoe gaat een octrooi aanvragen in zijn werk?

Maar dan. Hoe gaat zoiets? Simpel: jij vertelt de jurist van het octrooibureau alles over je uitvinding, zij stellen een octrooiaanvraag op en dienen ‘m in bij het Nederlandse Octrooibureau, samen met een verzoek voor een ‘onderzoek naar de stand van de techniek’. Dit houdt in dat je het Octrooibureau verzoekt om te checken of je daadwerkelijk aan die drie eisen voldoet. Is je octrooiaanvraag goedgekeurd en voldoe je aan die drie eisen, dan wordt 18 maanden na de indieningsdatum je aanvraag in het octrooiregister ingeschreven en wordt jouw octrooi verleend. Jep: 18 maanden. Je octrooi heeft dan wel weer een geldigheid van 20 jaar. Je moet dus even geduld hebben, maar dan heb je ook wat.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.