Een aantal jaren geleden kregen we voor het eerst te horen dat de schermen van onze mobieltjes, tablets en PC’s mogelijk schadelijk konden zijn voor je ogen. Het schadelijke blauwe licht, dat in wit licht zit, zou je biologische klok in de war brengen, tot slaapproblemen kunnen leiden en mogelijk ook zorgen voor permanente oogschade. Niet zo mooi natuurlijk, maar een kleine zoekactie leverde toen al heel wat apps op die het blauwe licht van je toestellen kunnen filteren. Eind goed, al goed. Maar waarom duiken er dan opeens overal van die blauw licht ‘filterbrillen’ op?

Nieuw onderzoek

Het onderzoek van zo’n drie jaar geleden toonde aan dat het blauwe licht in de avond slecht is, omdat het de aanmaak van melatonine belemmert. Dit kan dus leiden tot slapeloosheid. Maar het onderzoek kon nog niet met zekerheid zeggen hoe schadelijk het blauwe licht precies is voor je ogen. Met een vrij recent verschenen onderzoek van de Universiteit van Toledo komen we nu een stapje verder. Zij concluderen dat blauw licht zeker zorgt voor een verslechtering van de ogen en mogelijk kan leiden tot blindheid. Mij had je al bij slapeloosheid en bij mogelijke verslechtering van de ogen en ik installeerde dus diverse apps.

Hoe werken die apps?

De zogenaamde nachtmodus apps zorgen ervoor dat het LED-scherm minder koud wit licht uitstraalt Hierdoor wordt het blauwe licht, in grote mate aanwezig in wit licht, beperkt. Het grootste nadeel van deze apps is dat blauw licht gefilterd wordt bij de bron (het scherm), waardoor je veel kleurverlies ervaart. Het scherm wordt roder naarmate er meer blauw licht wordt gefilterd door de applicatie. Om voldoende blauw licht te filteren, offer je relatief veel kleur op.

Een groot voordeel van de apps is dat ze vrij eenvoudig zijn in te stellen en vaak ook gratis zijn. Of je het verlies van kleur een probleem vindt, is heel persoonlijk. Voor mij is de rode gloed geen probleem. Ik ben er inmiddels aan gewend en als het een keer niet handig is, bij het tonen van foto’s of video, dan zet je de apps (ik gebruik nog steeds Twilight & F.lux) vrij eenvoudig even op pauze.

Waarom dan nu ook brillen?

Het idee achter de diverse brillen (via o.a. Kickstarter, Indigogo en diverse webwinkels) is dat het filteren van het blauwe licht in de lenzen gebeurt en op afstand van de bron, vlak voor de ogen. Het grote voordeel hiervan is dat er veel minder blauw licht gefilterd hoeft te worden, waardoor er minder kleurverlies is op het scherm waarnaar je kijkt. Althans, dat is de logica tot nu toe. Maar ik ben geen brildrager, zou dat nu opeens moeten veranderen? En is me dat dan ook nog eens €50 tot €100 waard, want dat kosten die brillen ongeveer.

Bril versus app

Wat de brillenverkopers aangeven, is dat er naar het effect van de apps nog onvoldoende onderzoek is gedaan. Maar uit het onderzoek van de Universiteit van Toledo blijkt dat naar de schadelijkheid van blauw licht (afkomstig uit wit licht), nog steeds veel meer onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld naar hoe schadelijk het gebruik van de apparaten is gedurende de dag. Bij welke afstand tot een scherm en wat we het beste kunnen doen om permanente schade aan je ogen te voorkomen. Wel gaf één van de onderzoekers aan dat om je ogen voorlopig te beschermen tegen blauw licht, je buiten het beste een zonnebril kunt dragen (check!) en je in het donker niet te veel naar je mobieltje of tablet moet kijken (ehm…check).

App of bril, het nut van de beide filters is nog niet helemaal bewezen. Wat mij betreft winnen de (vaak gratis) apps het voorlopig nog van de veel duurdere brillen en hou ik het bovenstaande advies maar aan. Meer onderzoek is wederom nodig om uitsluitsel te kunnen geven. En zolang die onduidelijkheid er is, zullen er nog wel meer ‘uitvindingen’ komen die ons tegen het blauwe licht gaan beschermen… Met de donkere avonden in het verschiet hou ik het voorlopig nog even bij de apps, maar mocht nieuw onderzoek de bril aanbevelen of iets anders, dan ben jij de eerste die het van me hoort!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.