e-reader | favoriete e-books

Apps voor je gezondheid – Wat LED je?!

Met een Netflix abonnement en een Synology NAS in huis komt het nog maar weinig voor dat ik met een theetje op de bank naar het acht uur journaal kijk. Laatst was dat toevallig wel een keer het geval en een kort item over ledlicht liet me niet los. Ik, als consument, werd namelijk gewaarschuwd door de Gezondheidsraad voor het gebruik van apparaten met ledlicht. Juist dat licht wordt veelvuldig toegepast in verlichting en beeldschermen van onder andere laptops, smartphones en tablets. Het zou bijvoorbeeld je biologische klok kunnen ontregelen, met slaapproblemen tot gevolg en zorgen voor oogschade. Mijn interesse was gewekt, maar het item ging al snel over op de nieuwe richtlijnen voor productie en nader onderzoek. Dan maar zelf op zoek naar apps voor je gezondheid?

Fout blauw

Ja lekker is dat, dacht ik nog. Zit ik daar gewaarschuwd te wezen op de bank, en nu? Mijn laptop, tablet en smartphone draaien dagelijks overuren. De laatste twee vooral ook in de avond en in het donker. Tijd voor actie! Het schadelijke zou ‘m met name zitten in het blauw. Daar is vast een app voor, dacht ik nog. En jawel hoor! Tal van applicaties zijn ontworpen om juist dat blauwe licht uit je ledschermen te halen. Voor mijn Android-toestellen koos ik voor apps die het minste van mijn gegevens wilden inzien.

Blauw licht filter

Deze app zit op mijn mobiel. Het filtert het blauwe licht, om zo vermoeide ogen en slaapproblemen te voorkomen.

Voordelen:
– Weinig poespas qua instellingen;
– Snel en gemakkelijk in en uit te schakelen;
– Keuze uit diverse filterkleuren;
– Gratis app.

Nadelen:
– Reclame in de app, op te lossen door voor €0,99 de betaalde app aan te schaffen.

Twilight

Deze app zit op mijn tablet en filtert ook het blauwe licht met als doel je slaap-waakritme te beschermen.

Voordelen:
– Scherm verkleurt (naar wens) mee van zonsopgang tot zonsondergang;
– Diverse instellingsmogelijkheden. Per app aangeven of het filter uit mag of niet;
– Gratis app, geen reclame;
– Philips Hue lampen zijn ook met deze software ‘uit te rusten’.

Nadelen
– De hoeveelheid instellingsmogelijkheden.

f.lux

Geïnstalleerd op mijn laptop, filtert het blauwe licht en helpt je beter te slapen.

Voordelen:
– Scherm verkleurt (naar wens) mee van zonsopgang tot zonsondergang;
– Snel in en uit te schakelen;
– Niet al te veel instellingsmogelijkheden;
– Ook filter mogelijk voor Philips Hue;
– Gratis voor Windows.

Nadelen
– Niet voor Android.

Persoonlijke voorkeur

Alle drie de apps laten zich vrij gemakkelijk bedienen en kennen eigenlijk geen echte nadelen. F.lux en Twilight zien er iets ‘gelikter’ uit dan Blauwe licht filter. De een is ook net iets uitgebreider qua instellingen dan de ander, maar of je dat wel of niet prettig vindt is ook weer heel persoonlijk. De basisinstellingen van de apps zijn over het algemeen al prima. Wel heb ik die van Blauwe licht filter op rood gezet, want zo komt het meer overeen met de apps op mijn tablet en laptop. Die zijn overigens niet qua kleur aan te passen en geven beiden een rode gloed over het scherm. Een ander verschil tussen de drie apps is dat de app op mijn mobiel niet mee veranderd qua sterkte gedurende de dag. Als ik nu moest kiezen, dan zou ik f.lux op al mijn toestellen zetten. De instellingen zijn niet al te uitgebreid en het veranderen van sterkte gedurende de dag vind ik erg prettig. Helaas is f.lux er niet voor Android, dus is Twilight een goede tweede voor mijn smartphone en tablet.

Nooit meer iets anders

Wat je vooral moet bedenken is dat je de werking van dit soort applicaties wel even de tijd moet geven om aan te wennen. In het begin was ik me erg bewust van het ‘roder’ worden van mijn scherm, maar nu ik de filters een kleine twee weken gebruik, wil ik eigenlijk niet anders meer. Ik heb het idee dat ik minder vermoeide ogen krijg van een dagje achter mijn PC werken en sneller moe ben aan het eind van de avond tijdens het Netflixen. De tablet gaat dus eerder uit. Ik ben benieuwd wat het vervolgonderzoek van de Gezondheidsraad gaat brengen. Maar tot die tijd, wat let je om deze apps voor je gezondheid niet te gebruiken? Better safe than sorry!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.