Ze zijn zo schattig! De trend van mini-consoles

Neo Geo, Atari, SEGA, Nintendo… Het zijn allemaal bedrijven die voornamelijk in de jaren 80/90 furore maakten met geweldige game-ervaringen. Niet langer hoefde je de deur uit om je zuurverdiende geld aan de lopende band in een arcadekast te gooien; je kon nu door slechts eenmaal te investeren in een console en een paar spellen, thuis genieten van dezelfde games.

Inmiddels is de game-industrie al een stuk verder, maar verlangen we terug naar die retro-tijden van dikke pixels en chiptunes. Daar weten gamebedrijven slim op in te spelen door met aandoenlijke mini-consoles gebaseerd op de consoles van vroeger op de proppen te komen.

Van Raspberry Pi naar Nintendo

Wat vaak vergeten wordt, is dat retrogamen juist groot is geworden op de pc. En de mini-variant van de pc kwam in 2012 in de vorm van Raspberry Pi. Het is een mini, zij het niet specifiek voor gaming alleen. Raspberry Pi is in vergelijking met de mini-consoles die aan bod komen in dit artikel, aanzienlijk meer aanpasbaar. Juist om die mogelijkheden wordt Raspberry Pi eigenlijk niet meegeteld als mini-console, aangezien die meer zijn dichtgetimmerd en daardoor ook nog makkelijker zijn in gebruik.

Nintendo als trendsetter

Hoe is die mini-console een enorme trend geworden in gameland? Nintendo startte het met de kleine variant van het Nintendo Entertainment System in 2016. Het is een klein kastje dat je aan je televisie aansluit en waarop standaard een x aantal klassieke games staat. In het geval van de mini-NES waren dat bijvoorbeeld Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Kid Icarus, Pac-Man en Bubble Bobble.

Dertig games zijn er te spelen op deze Nintendo Classic Mini. Ze zijn uitgezocht door Nintendo en je kunt er niet zelf keuzes in maken of uitbreidingen. Bij deze kleine console komt een controller, een HDMI-kabel en een USB-kabel (maar geen voeding hiervoor), wat samen neerkomt op 90 euro.

Het was een enorme hit, die net als andere succesverhalen van Nintendo direct uitverkocht raakte. Wetende dat hier geld te verdienen viel, kwam Nintendo niet veel later met een mini-variant van de zeer geliefde Super Nintendo. Op de Super Nintendo Classic Mini staat, behalve Super Mario World, Kirby Super Star, The Legend of Zelda: A Link to the Past en Final Fantasy III, zelfs een onuitgebrachte parel zoals Star Fox 2. Ditmaal zitten er twee controllers bij, zodat er ook multiplayer kan worden gespeeld.

Wat gaat Nintendo doen?

Er is een grote kans dat Nintendo’s volgende stap een mini-Nintendo 64 zal zijn of een mini-Game Boy. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook de populaire console Nintendo 64 met games als Super Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Mario Kart 64 zijn comeback zal maken. Een Game Boy in kleine versie kan ook mooi zijn, al kun je je afvragen hoe dat in de praktijk werkt met een apparaat dat al een kleine handheld is.

MobileMobile

Tot op heden is het bij Sony en Microsoft nog stil als het om de mini-trend gaat. Er zijn nog geen kleine varianten van PlayStation of Xbox aangekondigd. Mogelijk omdat zij er nog niet bij waren in het tijdperk dat nu als retro wordt beschouwd: de jaren ‘80 en ‘90. Andere gamebedrijven, die nu juist geen grote rol meer hebben zoals vroeger, die hebben het publiek wel weten te vinden met hun mini-varianten.

Het gaat dan om de Commodore 64 (C64 Mini), Atari VCS en de Mega Drive Mini. De C64 Mini pakte het net even anders aan dan Nintendo’s kleine consoles: hier kun je namelijk zelf games opzetten die je kiest uit een lijst van 60 spellen, waaronder het vermakelijke Boulder Dash en Impossible Mission.

Wel aangekondigd, nog niet verschenen

De Mega Drive Mini is nog niet uit en is tot op heden alleen in Japan aangekondigd. Er zijn nog geen games bekend, alleen dat het waarschijnlijk in het najaar verschijnt in het land van de rijzende zon. Tot slot is er ook nog Atari VCS, die in 2019 wordt verwacht. Eerder bekend als de Atari Box, is het een soort mini-Atari met de bekende houten voorkant, of als je de andere variant kiest zwart.

Er is een archief beschikbaar van 100 oldschool games, zoals Breakout, Gravitar en Missile Command. Echter is ook met deze console iets bijzonders aan de hand: dit wordt niet alleen een retro-gadget. Atari is ook van plan moderne titels uit te brengen en het apparaat zelfs beschikbaar te stellen voor andere entertainment zoals mogelijk het streamen van tv-series.

Er kan van een heleboel andere consolemakers nog genoeg aankomen op de mini-markt. Denk aan de Commodore Amiga (Lemmings en Speedball 2) en SEGA Dreamcast (Jet Set Radio, Virtual Tennis). Maar laten we eerst afwachten tot de twee mini-consoles er zijn: de Atari VCS en Mega Drive Mini.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.