Afgelopen week werd er over Papa Mark geschreven door verschillende nieuwssites. Mark Buissing is een YouTuber van Nederlandse bodem die ondertussen aardig bekend is geworden. Hij heeft nu meer dan 300 filmpjes die ongeveer 61 miljoen keer zijn bekeken. Mark maakt unboxing video’s voor kleine kinderen. Hier pakt hij speelgoed uit en zet deze ook in elkaar als het nodig is. Volwassenen zullen niet altijd begrijpen wat hier leuk aan is maar jonge kinderen vinden het blijkbaar geweldig. Tegenwoordig zijn er veel jonge kinderen die via YouTube naar filmpjes kijken. Maar hoe veilig is dit? En wat zijn de opties die je hebt om je kind te beschermen op YouTube?
Kinderen houden van smartphones en gadgets en het internet. Ik hou zelf van kinderen en heb gelukkig genoeg neefjes en nichtjes om me heen. Wanneer ik ga babysitten zie ik de kids naar mijn smartphone kijken in de hoop dat ze ‘m stiekem mogen gebruiken. Kinderen groeien op in een maatschappij waar het normaal is dat men een smartphone op zak heeft, een tablet in huis heeft en een laptop heeft. Ik heb een klein nichtje van 2 jaar oud die het geweldig vindt om naar Bumba te kijken op YouTube. Ik heb ook een klein neefje van 3 jaar oud die naar unboxing video’s kijkt en tegenwoordig steeds vaker naar video’s zoekt van de Power Rangers.
Jong op YouTube
Maar hoe veilig is het om je kinderen op een jonge leeftijd maar hun gang te laten gaan zonder toezicht? Ik heb zelf nog geen kinderen maar persoonlijk denk ik dat het goed is om je kinderen te monitoren. Vooral als ze klein zijn en niet goed begrijpen wat er allemaal gebeurt in de video’s. Kleine kinderen die nog niet goed kunnen praten kijken namelijk al YouTube filmpjes zoals de unboxing filmpjes van Papa Mark of andere cartoon filmpjes. De unboxing filmpjes, daar is natuurlijk niks mis mee maar er zijn genoeg cartoons die onschuldig overkomen maar in feite zeer verontrustend zijn. De cartoons beginnen onschuldig, zoals een filmpje van Peppa Pig maar de beelden die daarna vertoond worden zijn niet voor kinderen bedoeld. Een voorbeeld hiervan is hier te zien.
Zo zijn er ook filmpjes van superhelden die soms bedoeld zijn als parodie maar erg schokkend kunnen zijn voor kleine kinderen. Op Facebook gaf dit veel reacties van bezorgde moeders. Een kennis van mij vertelde dat haar dochtertje ongepast gedrag vertoonde en zij niet kon plaatsen waar dit vandaan kwam. Haar dochtertje begon steeds vaker met spullen te gooien door het huis en spuugde in haar eten. Achteraf is de moeder erachter gekomen dat ze het geleerd had op YouTube. Ze keek naar de eerder genoemde video’s waarbij volwassenen zich verkleden als tekenfilmfiguren maar in de video’s alleen maar negatief gedrag vertonen.
Beperkte modus
Niet alleen het web maar ook YouTube komt dus met risico’s voor zowel jong als oud. Als ouder kun je hier zeker wel wat aan doen. Mocht je kinderen hebben die vooral op YouTube zitten dan kun je binnen YouTube zelf de ‘beperkte modus’ aanzetten. Dit helpt al enorm. Daarnaast is er ook een YouTube Kids-app die veel verontrustende video’s voor je filtert. Een combinatie van deze twee zou je in ieder geval een stuk helpen. Daarnaast is het nooit verkeerd om de YouTube geschiedenis van je kinderen af en toe te controleren op video’s die in eerste instantie onschuldig lijken maar het niet zijn. Heb jij nog meer tips? Deel ze vooral met ons!