Yasemin Yigittop

Yasemin Yigittop: “Als je ergens in gelooft, dan neem je risico’s”

Cryptocurrency: er zijn dames die er helemaal inzitten, terwijl anderen geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Crypto-enthousiast en potentiële TechGirl van de Maand Yasemin Yigittop wil anderen inspireren ook eens dieper in deze wereld te duiken.

Yasemin is de vrouw achter airdropalert.com, een website die mensen erop wijst als er een soort virtuele sampleverpakkingen van nieuwe cryptovaluta beschikbaar zijn. Het is een ingewikkelde wereld, maar Yasemin is er gek op. Dat begon niet vanzelf, maar door haar vrienden die professioneel online pokerden en in cryptovaluta begonnen te investeren rond 2013. “Ik zag mijzelf niet als ”investeerder” en heb mij er lange tijd verder niet mee bezig gehouden. Het viel mij steeds meer op dat er veel negatieve berichtgeving was in de media en dat wekte mijn interesse, gezien ik vanuit mijn vrienden hele andere, vooral positieve dingen hoorde over cryptovaluta. Rond 2016 begon ik me er meer in te verdiepen en het boek van Andreas M. Antonopoulos was voor mij een duidelijke introductie in de blockchain technologie. Vervolgens is het heel snel gegaan!”

Airdrop

Heel snel, want met haar vriend begon ze in 2017 de website Airdropalert. “In 2017 was de term “airdrop” (gratis verspreiding van cryptovaluta) nog niet zo bekend. We waren toen op reis en kwamen erachter dat we gratis cryptovaluta (dus gratis geld) waren misgelopen en baalden behoorlijk. We gingen eens rondkijken of we niet ergens op internet konden bijhouden wanneer de aanmelding voor airdrops was. Zon website was er niet en dus besloten we er zelf een te maken. Tijdens onze wereldreis hadden we daar ook zeeën van tijd voor. We begonnen vooral als een informatieve site. Al snel bleek echter dat er een enorme interesse was.”

Je kunt je afvragen waarom cryptovalutamunten zomaar gratis worden weggegeven, maar daar heeft Yasemin wel een verklaring voor. “Toen de euro in 2002 werd ingevoerd in Nederland, kreeg elk huishouden een setje euromunten. Daar zou je het eigenlijk mee kunnen vergelijken. Men wil naamsbekendheid, een community en een omloop van de cryptovaluta creëren.” Het is dus vooral om mensen het cryptowereldje in te trekken.

Blockchain

Er is niet een specifieke currency waar Yasemin extra dol op is. “Ik ben vooral erg enthousiast over de blockchain in het algemeen, dus de technologie achter cryptovaluta. En vooral de mogelijkheden voor ”decentralisatie”. Het idee is dat we in de toekomst minder afhankelijk kunnen worden van tussenpartijen zoals banken, notarissen, advocaten, makelaars, enzovoort. Als je nagaat dat er in de wereld nog steeds twee biljoen mensen geen toegang tot een bankrekening hebben, zou de blockchain enorm kunnen bijdragen aan de emancipatie en sociaaleconomische status van bepaalde bevolkingsgroepen.“

Inmiddels is Yasemin veel bezig met haar website. “We hebben 5 developers die alles custom made hebben gebouwd, maar we willen verder bouwen aan onze site door meer interactiemogelijkheden te creëren voor onze bezoekers. Mijn plan was om parttime te blijven werken als psycholoog, maar we zitten vol plannen voor doorgroei. Zo zijn we 9 maanden geleden ook BountiesAlert.com gestart en hebben we recentelijk AirdropSter.com gekocht.“

Scams

Handelen in cryptovaluta heeft de laatste tijd nogal negatieve lading in de pers door bijvoorbeeld mensen die beloven met een geweldige coin te komen, maar ineens verdwijnen als veel mensen er geld in hebben gestoken. Daarom kun je op de website van Yasemin ook scams aangeven. “Hoewel we uitgebreid onderzoek doen naar de achtergronden van projecten, is het helaas wel eens voorgekomen dat een project een scam was. Begin van 2018 bleek een Exchange project te re-branden naar een heel ander platform. Dat gebeurde zo abrupt van de ene op de andere dag, dat het duidelijk was dat ze nooit de bedoeling hebben gehad om een Exchange te worden. Door zich op onze site te plaatsen hebben ze wel een user base opgebouwd, wat in online marketing veel waard is. Uiteindelijk hebben de bezoekers dus geen cryptovaluta gekregen van dit project.”

Is cryptovaluta nog een ver-van-je-bed-show, dan heeft Yasemin nog wel een paar tips voor je: “Schrijf je in bij ons. Je kan dan gratis in aanraking komen met cryptocurrency, zonder enig risico te lopen. Verder zou ik aanraden om de achtergrond van blockchain eerst te begrijpen. De Ted Talk van Don Tapscott vind ik een echte aanrader: How blockchain is changing money and business. Als je interesse is gewekt, kan je terecht bij een betrouwbaar Nederlandse bedrijf BTC Direct voor cryptovaluta.“

Nog meer werk voor Yasemin en haar team

Yasemin is de komende tijd vooral druk met de website, want airdrops komen er alleen maar meer. “We zien een toename van airdrops, ondanks dat de waarde van cryptovaluta sinds begin 2018 (wisselend) aan het dalen is. Belangrijkste reden hiervoor is dat er steeds meer concurrentie is en bedrijven in cryptovaluta meer moeten doen om op te vallen.”

Aan het einde van deze maand gaat de stemronde open voor TechGirl van de Maand. Vind je het interessant wat Yasemin doet, stem dan hier op haar. “Ondanks dat ik een heel andere achtergrond heb als psycholoog, ben ik het avontuur aangegaan in een hele nieuwe, experimentele markt. Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen enthousiast kan maken voor het nemen van risico’s wanneer je ergens in gelooft.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.