"Home" deurmat

Yale Linus Review – opent het slot als jij eraan komt!

Na een stevige fietstocht door de regen kom je volledig verkleumd aan bij jouw voordeur. Je verlangt zo naar de warmte van jouw verwarming! Even zoeken naar de huissleutel… waar is dat ding nou? Je haalt jouw hele tas overhoop, maar dat rotding laat zich niet vinden. Aaargh, de frustratie! Je had al minuten geleden binnen willen staan. Je herkent het scenario vast en zeker. Gelukkig is ook hier een oplossing voor in de vorm van een smart lock. Lees in deze Yale Linus Review of TechGirl Anke het een aanrader vindt, of niet.

Design

Een smart lock: dat klinkt futuristisch. En één ding is zeker: de meeste van je vrienden hebben er nog geen. Toch is het smart lock al een tijd op de markt, ook voor de ‘gewone consument’. In 2017 testte ik het voor het eerst, dat was die van Nuki. Zoals alle bij alle eerste keren, was ik natuurlijk totally impressed dat ik mijn voordeur met de smartphone kon openen. Maar inmiddels zijn we een paar jaar verder en mogen we toch wat meer verwachten van ‘de technologie’.

Deze keer kreeg ik de Yale Linus in handen. Dat is eigenlijk vergelijkbaar met de Nuki, maar voelt wel wat meer solide aan. Kwalitatievere materialen, echt van metaal, de Linus is daardoor ook best zwaar. Qua afmetingen zit het rond de 15 x 6 x 6 centimeter. De Linus plaats je als product bovenop de huissleutel, aan de binnenkant van de deur.

Vind ik ‘m mooi? Mwah. Het is wel écht groot. Een blok bovenop je slot. Esthetisch zie ik het niet als verfraaiing van mijn huisdeur. Het is ‘anders’, en misschien is het dat wel waar ik aan moet wennen. Ondanks zijn grote formaat is deze Linus toch minimalistisch vormgegeven. Het is uit één stuk gemaakt. Bovenaan zit een draaiknop, vergelijkbaar met het design van een kookwekker. En onder het Yale logo kun je de batterijen wisselen. Dat was eerst even zoeken voor mij, maar eenmaal gevonden, ben ik erg blij met de gedachte om het daar te plaatsen. Heel netjes.

Installeren van de Yale Linus

Het installeren… het hóéft niet moeilijk te zijn. Je installeert de Yale Access app en die vertelt je behoorlijk goed wat je moet doen. Maar ergens in de instructies ging er iets mis: er is een stap die niet beschreven staat in de app.

Het gaat om de batterijen in de Linus: die zitten er al in, maar je ziet dat niet van de buitenkant. Om de batterijen te beschermen zit er folie overheen. Heel logisch, maar ik kon de batterijen niet vinden, en wist niet dat ze achter het Yale logo zaten. Ik was al bijna met mijn schroevendraaier in de weer om het slot volledig uit elkaar te halen (wist ik veel!). En zonder stroom kan het slimme slot natuurlijk geen verbinding maken met de Bridge of met de app. Nadat je verbinding hebt gemaakt tussen het slot en de app, krijg je de instructie om het dekseltje opzij te drukken, maar dat moet je al hebben gevonden, voor je überhaupt verbinding kunt leggen. De volgorde klopt dus niet in de app.

Belangrijk dus: druk het Yale logo in aan één van de randen. Je merkt dat het magnetisch vastzit en dat je het er vanaf kunt trekken. Je haalt het folie weg, plaatst het Yale logo terug en kan Linus dan over jouw sleutel plaatsen. Met een kleine inbussleutel kun je het slimme slot vastzetten. En steekt het oorspronkelijke slot niet ver genoeg uit, dan heb je niet genoeg grip om die methode te kiezen. Maar daarvoor is een grote dubbelzijdige sticker meegeleverd, zodat je het slot alsnog kunt gebruiken.

Het is handig om de Connect WiFi Bridge ook gelijk in het stopcontact te steken, het liefst zo dicht mogelijk bij de router in de buurt. Nu heb ik geluk, want recentelijk heb ik alle overbodige stekkers en apparatuur uit de meterkast verwijderd. Zodoende had ik gelukkig nog wat stroompunten vrij naast mijn router. Mijn gedachte was wel: “Alweer een stopcontact in gebruik”. Dat ligt niet per se aan dit smart lock, maar inmiddels begin ik me wel af te vragen hoeveel stroompunten ik nog over heb hier in huis. Dat kunnen er niet veel meer zijn…

De Yale Access app neemt je vervolgens erg gemakkelijk mee in het installatieproces van de Linus. Het aantal woorden hierboven staat eigenlijk niet in verhouding met hoe easy het installeren eigenlijk is. Maar dat van het Yale logo moet je wel weten dus. Het heeft mij 30 minuten extra gekost, terwijl dit klusje ook in 45 minuten gedaan kon zijn. Nu jij dit weet, ga jij het installatieproces gewoon met twee vingers in je neus doen!

Gebruiksgemak

De Yale Linus is op veel punten erg gebruiksvriendelijk. De functionaliteiten stellen niet teleur en doen precies wat je van ze verwacht. Er zijn zoveel punten om te benoemen, dat ik ze even in een rijtje uiteen zet:

  • Bediening per app
  • Verleen toegang voor bepaalde tijd
  • Weet wie wanneer het slot opent
  • Vergrendelt het slot zodra je de deur sluit
  • Controleert of de deur echt dicht zit
  • Geschikt voor bijna alle deuren
  • Latere toevoeging redactie: geo-functie die je deur automatisch opent als je in de buurt bent
  • In veel gevallen ook nog met sleutel te gebruiken vanaf buitenkant
  • Biometrische verificatie, tweefactor authenticatie, tweelaagse codering

Daarnaast kun je de Yale Linus koppelen met jouw Google Home of Alexa. Mocht je op zolder werken bijvoorbeeld, dan kun je tegen jouw smart speaker zeggen dat hij Linus opent. Handig voor als je onverwachts visite verwacht. Maar, toch wel een bummer: deze functie wordt niet ondersteund voor de Nederlandse taal. Rectificatie: Alexa wordt niet ondersteund in het Nederlands. Google Home daarentegen wel.

Batterij/gebruiksduur

Bij normaal gebruik moet je de batterijen na 6 tot 9 maanden vervangen. To be honest: dat is niet schrikbarend veel of weinig. Maar met de tegenwoordige mogelijkheden in batterij-land, had ik misschien wel een jaar gebruiksgemak verwacht voor ik de batterijen weer moet vervangen. Maar dikke kans dat dat aan mij ligt…

Prijs

Yale Linus is verkrijgbaar voor 249 euro, bijvoorbeeld bij Bol.com. Je kunt kiezen tussen de zilvergrijze of zwarte variant. De Yale Linus Bridge is er alleen in het wit en die kun je kopen voor de prijs van 79,99 euro. Je kunt de set ook nog aanvullen met een Smart Keypad voor aan de muur: voor 69,99 euro heb je dat zwarte cijferslot voor aan de muur. Met de juiste pincode kun je dus zelfs je telefoon thuislaten!

Conclusie

Voor het design heeft dit slimme slot de prestigieuze Reddot Award gewonnen. Smaken verschillen, want ik kan er nog steeds niet van in de jubelstemming komen. De Linus mag zich met recht een slim slot noemen. Met allerlei handige functies houd je 100% zicht op wat er bij jouw voordeur gebeurd. De functies worden met Google Home in het Nederlands ondersteund: je kunt het smart lock dus met je stem kunt openen. De Yale Linus is daarmee zeker slimmer dan Nuki. Dat zie je dan wel terug in het prijskaartje: het kost je 100 euro meer voor een smart lock + bridge.

"Home" deurmat
Pluspunten
Installeren
Gebruiksgemak
WTF-factor
Minder positief
Design is niet voor iedereen
Prijs
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.