Xiaomi Mi Band 5: een goed geprijsde fitnesstracker

Misschien gaat je vakantie door alle maatregelen niet door en baal je dat het in Nederland tot nu toe ook niet geweldig weer is deze zomer. Het betekent ook wel weer dat je misschien tijd over hebt om wat meer te sporten. Hardlopen gaat net even lekkerder als het 15 graden is, in plaats van 35, toch? TechGirl LauraJenny testte Xiaomi Mi Band 5, de bewegingstracker die je helpt te werken aan een gezondere levensstijl.

Ik heb het eerder gehad over een low-budget fitnesstracker, namelijk de roze Honor Band 5. In veel opzichten doet Xiaomi Mi Band 5 me daaraan denken, al ziet hij er wel wat futuristischer uit. Deze band van Xiaomi bestaat al jaren en is een groot succes. Dat komt door zijn lage prijs (je vindt hem met gemak voor minder dan 30 euro), maar ook door zijn goede werking. 

Mi Band 5

Het is ergens spijtig dat Fitbit overal zo’n grote vinger in de pap heeft, want veel sport-apps werken niet of niet goed samen met Xiaomi’s Mi Band (of een andere fitnesstracker dan een Fitbit of Apple Watch). Ben je daar niet van afhankelijk, dan zou ik je zeker een Mi Band 5 aanraden. Dit is waarom. 

Ten eerste is het apparaatje voorzien van een mooi 1,1 inch AMOLED-scherm (met de keuze uit verschillende watchfaces) die heel mooi laat zien wat je stats zijn. Hij weegt maar 23,3 gram en kan met zijn batterijduur van 14 dagen vooral veel tijd besteden aan je pols, in plaats van in de lader. Sowieso is hij snel weer vol: in twee uur is de accu weer op de volledige kracht en kan hij weer twee weken mee.

Wearable

Deze wearable telt niet alleen je stappen. Hij kan elf sporten herkennen, zodat je specifiek kunt registreren dat je die sport aan het doen bent. Daarnaast is er de mogelijkheid om je muziek te beheren, dus je nummer te skippen of te pauzeren en weer verder te spelen. Het is ook mogelijk om camera-apps te bedienen, wat handig is als je een foto op afstand wil maken zonder dat je wil rennen voor de zelfontspanner.

MobileMobile

Het prettige aan deze wearable is wat mij betreft de grootte. Je kunt hem dankzij de siliconen band om heel dunne polsen dragen en om dikkere polsen, omdat er veel ruimte is om hem te bevestigen. Wel heb je bij dunnere polsen nogal een uitstekende flap, die misschien wat irritant is. Ik had er zelf weinig last van tijdens het dragen van Mi Band 5. Wel is hij een beetje dikker als je dunnere pols hebt, omdat je grotendeels dubbele banden om je arm hebt. Het heeft mij er niet van weerhouden om hem te dragen bij het tikken, sporten en slapen.

Lekker swipen

Je bedient dit apparaatje met een aanraakscherm, waar je vaak niet te poezelig mee moet omgaan. Een goede swipe en hij is wakker. Je kunt de gevoeligheid ook instellen, waardoor je al dan niet harder of zachter kunt swipen om hem aan te spreken. Naast de wearable heb je uiteraard ook een app om de statistieken te bekijken. De Mi Fit-app werkt goed. Je moet er wel even een account voor aanmaken, maar vervolgens heb je een heel scala aan mogelijkheden voor je. Het is niet simpel, maar je kunt er wel veel uithalen. Zeker als je eenmaal je weg weet, dan kun je de app heel makkelijk gebruiken.

Je kunt ook vrienden uitnodigen waarmee je inzicht krijgt in de sportprestaties, wat enorm uitnodigt om het beter te doen. Ik krijg in mijn geval elke week zo’n update van mijn Fitbit, en ik vind het altijd weer leuk om te zien hoe mijn vrienden ervoor staan en wie deze week weer de meeste stappen wist te zetten. Daarnaast hoeft niet alles een wedstrijd te zijn. Je kunt ook je hartslag checken, nagaan hoe het weer buiten is, of je cyclus bijhouden. Je kunt ook een ademhalingsoefening doen met deze tracker, waar je dan rustig van kunt worden. Bij mij werkt dat nooit zo goed, maar dat komt omdat ik op allerlei dingen ga letten in plaats van mijn ademhaling. In ieder geval is de hartslagmeter belangrijk: hierin kun je vaak dagen voordat je je ziek voelt al opmerken dat je hartslag hoger is en je dus op het punt staat om ziek te worden. Even extra vitaminen inslaan en je rust houden dus.

Als je op zoek bent naar een fitnesstracker en je niet te veel wilt uitgeven, dan is Mi Band 5 een geweldige keuze. Xiaomi heeft er een mooi ontworpen, slimme fitnessband van gemaakt, waarin je een goed overzicht krijgt van je beweging en hoe je hart ervoor staat. Het feit dat deze band wel twee weken zonder opladen kan, maakt het een ideaal maatje voor bijvoorbeeld op reis. Als het weer mag natuurlijk.

Pluspunten
Minder positief
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.