Facebook doorgekrast

Verschillen tussen Telegram, Signal & WhatsApp – beste features en privacy

WhatsApp, wie kent het niet? De 12 miljoen Nederlandse gebruikers ‘whatsappen’ heel wat af. Toch wankelt de positie van WhatsApp in Nederland, met name door het privacy-aspect. Telegram en Signal beconcurreren WhatsApp behoorlijk. Al sinds de overname door Facebook in 2014 maken mensen zich zorgen over te veel inmenging van de blauwe reus. Tot nu toe was die er nauwelijks. Ja, de app werd flink verbeterd onder Facebook’s vleugels, maar data werd strikt gescheiden gehouden. Tot de nieuwe voorwaarden begin 2021 werden aangekondigd…

In Europa mag WhatsApp geen gegevens delen met Facebook. Toch zet het veel Europeanen aan het denken of ze wel verder moeten gaan met de chatdienst. De meest populaire alternatieven zijn Telegram en Signal. Overweeg jij een overstap? In dit artikel zetten we Whatsapp, Telegram en Signal naast elkaar. Want ook al doen ze in basis hetzelfde – je kunt berichten sturen via je je telefoon – er zijn ook wat verschillen.

WhatsApp

Tofste features

  • De basics: Met WhatsApp kun je tekst, foto, video en audio naar elkaar sturen in persoonlijke- of groepschats. Hier kwamen steeds meer mogelijkheden bij, zoals GIFjes, documenten en stickers. Je kunt bestanden delen tot 100MB. Video’s kunnen tot 16MB groot zijn.
  • Er is een webversie.
  • Niet echt een feature, maar belangrijk is dat WhatsApp door echt bijna iedereen gebruikt wordt. Wereldwijd heeft WhatsApp 2 miljard gebruikers.
  • Stories, waarmee je korte updates in video- of fotovorm met je contacten of een selectie kunt delen.

Privacy en veiligheid

Met WhatsApp deel je veel informatie. Of eigenlijk: je deelt metadata van het apparaat dat je gebruikt, zoals de locatie van je telefoon, betaaldata als je iets koopt via WhatsApp, diagnostische data en nog wel iets van twaalf andere soorten data. Deze worden niet met Facebook gedeeld, maar je kunt je afvragen of het nodig is dat WhatsApp deze data heeft en opslaat. De makers zeggen deze data nodig te hebben om je goede diensten te kunnen verlenen en om de app te laten werken.

Positief is wel dat je berichten end-to-end zijn versleuteld, waardoor anderen niet bij de inhoud van je berichten kunnen.

Nadelen

  • Je geeft redelijk wat gegevens weg aan WhatsApp. De berichten zijn niet te lezen, maar WhatsApp kan in potentie heel veel van je weten.
  • WhatsApp is onderdeel van Facebook. Hierdoor lijkt het soms alsof features krampachtig worden overgenomen van Facebook of Instagram. Ook qua privacy vindt niet iedereen het fijn.

Telegram

Tofste features

  • De basics: Met Telegram kun je tekst, foto, video en audio naar elkaar sturen in persoonlijke of groepschats. Hier kwamen steeds meer mogelijkheden bij zoals GIFjes, documenten en stickers. Bestanden kunnen 2GB groot zijn. Er is een webversie en je kunt (video)bellen met de app, zowel met één als meerdere mensen.
  • Je kunt meer dan één telefoonnummer gebruiken, bijvoorbeeld een werk- en privénummer.
  • Handige ‘overstapservice’ die alle contacten van een oud nummer naar een nieuw nummer overzet in de app. Ook wordt jouw nummer geüpdatet bij contacten.
  • Een nieuwe functie, inspelend op de overstaphype, is dat je bij Telegram je chatgeschiedenis uit andere apps kunt meenemen.
  • Meerdere profielfoto’s. Voor als je ook je hond, baby of gewoon meerdere looks van jezelf wil laten zien.
  • Zelfvernietigende berichten, waar berichten na een bepaalde tijd volledig verdwijnen.
  • Hele grote groepen aanmaken, met maximaal 200.000 mensen.

Privacy en veiligheid

Waarom gebruikers massaal overstappen op Telegram? In tegenstelling tot WhatsApp, slaat Telegram weinig van je op. Ze vragen alleen een user ID (email) en je telefoonnummer. Als je wilt chatten met je contacten, moet je Telegram ook toegang geven tot hun nummers.

Bij Telegram zijn je chats niet standaard end-to-end versleuteld en het is alleen beschikbaar voor wat Telegram Secret Chats noemt: gesprekken tussen twee gebruikers. Voor groepsgesprekken is end-to-end encryptie helemaal niet in te stellen. Ook al kun je Telegram vertrouwen met je gesprekken, er is altijd de mogelijkheid dat het misbruikt wordt. Verder heeft ook Telegram toegang tot metadata en slaat het dit op.

Met Telegram kun je met mensen communiceren die niet in je contacten staan. Als je niet wil dat ze alles van je zien, ga dan naar Instellingen > Privacy en veiligheid. Hier kun je veranderen wie je telefoonnummer, status, foto en meer kan zien. Telegram heeft ook handige beveiligingsopties. Gebruik Passcode Lock om te voorkomen dat mensen je chats kunnen lezen. Je kunt zien waar je bent ingelogd en deze ingelogde sessies beëindigen. En onder ‘Geavanceerd’ kun je instellen hoeveel tijd er voorbij moet gaan zonder activiteit van jouw kant, voordat Telegram automatisch je account verwijdert.

Nadelen

  • Beperkte versleuteling van je berichten.
  • Nog weinig gebruikers. 525 miljoen gebruikers wereldwijd is een stuk minder dan de 2 miljard van WhatsApp.

Signal

Tofste features

  • De basics: Met Signal kun je tekst, foto, video en audio naar elkaar sturen in persoonlijke of groepschats. Ook GIFjes, documenten en stickers zijn te versturen. Bestanden kunnen 2GB groot zijn.
  • Er is een webversie en je kunt (video)bellen met de app, zowel met één als meerdere mensen.
  • Het wordt tot nu toe vooral gebruikt door de echte techies.
  • Signal heeft niet echt opvallende features, je kunt berichten, foto’s, video’s, GIFjes en bestanden naar elkaar sturen en groepsgesprekken en 1:1 gesprekken voeren.
  • Belangrijkste feature is privacy, dat doet het beter dan de anderen chatdiensten.

Privacy en veiligheid

Dacht je dat Telegram al weinig van je weet, Signal vraag alleen je telefoonnummer. De hele app is gebouwd met privacy in het achterhoofd. Verder houdt de app niets van je bij, dus ook geen metadata. Alle berichten, gesprekken en content zijn versleuteld waardoor er niemand bij kan. Iedere gebruiker stelt bovendien een pincode in – alleen met die pincode kun je bij je informatie. Ben je de pincode kwijt, dan moet je een nieuw account aanmaken en kun je zelf ook nooit meer bij oude gegevens.

Waar WhatsApp en Signal gerund worden door commerciële partijen, is Signal eigendom van een non-profit organisatie.

Nadelen

  • Je berichten worden lokaal opgeslagen en niet in de cloud. Dat is veilig, maar je bent wel al je data kwijt als je je telefoon verliest of reset.
  • Met ‘slechts’; 20 tot 40 miljoen gebruikers wereldwijd is dit de app met nog het minste gebruikers, je zult hier dus nog weinig vrienden, collega’s of familie tegenkomen.

Voor welke chatdienst ga jij?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.