Whatsapp op smartphone

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden: weet jij wel waarmee je akkoord bent gegaan?

De meeste mensen zijn geneigd om pop-ups met algemene voorwaarden of cookies snel te accepteren. Zo snel mogelijk uit beeld, die troep. Heb jij dat ook gedaan met de nieuwe WhatsApp-voorwaarden en vraag je je nu af waar al die ophef over gaat? Ben je bang dat je mogelijk je ziel hebt verkocht aan WhatsApp in de kleine lettertjes? Oké, wij verklappen vast dat het niet zó erg is. Maar wat is het dan wel?

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden

Zoals zoveel diensten, is WhatsApp onderdeel van datagigant Facebook. Toen dit nieuws werd aangekondigd ontstond er al een hele storm aan kritiek. Want, zou Facebook zich dan al deze data van WhatsApp gaan toe-eigenen? Dat zou in ieder geval niet de insteek zijn. En, misschien kan je het al raden: in 2021 verstuurde WhatsApp een update met aangepaste voorwaarden. Gebruikers moesten in ieder geval vóór 8 februari 2021 akkoord gaan met de voorwaarden. Accepteert de gebruiker niet, dan zou deze geen gebruik meer kunnen maken van WhatsApp. Wat staat er dan in die beruchte voorwaarden?

Samengevat volgt uit de nieuwe WhatsApp-voorwaarden dat WhatsApp meer data mag gaan delen met Facebook. Zo kan WhatsApp telefoonnummers en IP-adressen delen met Facebook of gelieerde partijen. Er wordt met name ingezet op de zakelijke markt. Bedrijven kunnen diensten van Facebook integreren met zakelijk WhatsApp-gebruik.

Kan ik nog afhaken?

Mocht je nu schrikken door het idee dat Facebook straks over wel héél veel data beschikt: je hoeft nog niet per se over te stappen naar een alternatieve berichtenapp. In Europa hebben wij een vrij stevige privacywetgeving (AVG). Die maakt het op dit moment niet mogelijk om op deze ingrijpende manier gegevens te laten delen tussen WhatsApp en Facebook. Daarom gelden deze nieuwe voorwaarden niet in deze mate voor Europese gebruikers. Waak er wel voor dat Facebook telkens zal proberen een nieuwe maas in de wet te zoeken…

MobileMobile

Maarre, waarom moest je dan eigenlijk akkoord gaan met deze pop-up? WhatsApp heeft wel kleine wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden, waarmee je akkoord dient te gaan. Deze zijn alleen niet van zo’n ingrijpende aard als deze voor niet-Europese gebruikers heeft. Overigens heeft WhatsApp het doorvoeren van het nieuwe regime uitgesteld naar 16 mei 2021.

Maak jij nog gebruik van WhatsApp of ben jij overgestapt naar een alternatief? Laat het ons weten in de comments en laat vooral weten waarom!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.