TechGirl Helpdesk
Wat is een 2-in-1 laptop?

Wat is een 2-in-1 laptop?

Een laptop die je kunt omklappen en waarvan je zelfs het toetsenbord helemaal kunt verwijderen, is dat wel een laptop? Zeker wel, maar het is ook een tablet. We noemen die dingen 2-in-1 laptops en dit is waarom ze enorm handig zijn.

Nog even iets verder duiken in het wat: een 2-in-1 laptop is vooral voor zakelijk gebruik erg handig. Immers kun je in de meeste gevallen prima “computeren” op je tablet, tenzij je een blog hebt en veel artikelen of mails tikt. Het is dan handig om aan je tablet-achtige systeem een toetsenbord te kunnen bevestigen, of om een 2-in-1 te hebben die niet separaat werkt van het toetsenbord, maar die je wel helemaal kunt omklappen.

HP Spectre x360

De HP Spectre x360 laptop is zo’n apparaat. Het scherm is een touchscreen en je kunt hem helemaal de andere kant opklappen. Dan staat hij als een soort wigwam op de tafel bij het kijken van een film of het tonen van een presentatie. Er zit ook nog een stylus bij zodat je hem niet met je vingers bestuurt maar met een iets accurater pennetje. Bij deze convertible kun je dus niet het scherm compleet losklikken van het toetsenbord, maar dat maakt niet zoveel uit: hij is zo plat, dat het vooral een iets dikkere tablet lijkt.

Hij heeft natuurlijk wel veel meer power dan de meeste tablets. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de speakers, want er kan heerlijk veel geluid uitklinken, terwijl het apparaat wel een dag lang mee gaat op zijn batterij. Er zit wel een flink scherm in: 13,3 inch zonder dat er aan de zijkant al te veel randen zichtbaar zijn. De bovenkant en onderkant tonen nog wel wat veel zwart, maar met zo’n groot scherm heb je alsnog veel meer schermruimte dan op tablets.

2-in-1

Je hebt met zo’n 2-in-1 dus minder apparaten nodig in huis en dat betekent ook meteen dat je minder softwarelicenties hoeft aan te schaffen. Bovendien houdt het in dat je niet op twee apparaten van alle apps regelmatig updates hoeft te doen. Dat is heel erg fijn en houdt de boel ook wel zo veilig. Immers gebruik je dit apparaat dan veel vaker, dan wanneer je steeds afwisselt tussen laptop en tablet.

Wat ook heel handig is, is dat zo’n 2-in-1 een soort tablet is waar je wel USB-sticks in kunt pluggen of je telefoon mee kunt opladen. Eigenlijk is het dus een apparaat dat in zo’n beetje alle opzichten beter is dan een tablet, al zijn ze wel vaak wat dikker. In het geval van een tablet kan je liever een wat handzamer model willen, zeker als je er veel mee doet onderweg. Maar laptops worden steeds lichter en dat betekent dat ook daar niet zo veel verschil meer inzit. Het enige is dat je rekening moet houden met de grootte van je handtas. Een iPad kun je in de meeste gewone tassen wel kwijt, maar een 13-inch apparaat wordt al snel een wat grotere uitdaging. Maar ja, wel eentje die het waard is: zeker als je regelmatig langere stukken moet tikken of behoefte hebt aan een USB-poort.

Het is aan jou om te bepalen hoe groot je het scherm wilt hebben, maar ook of je een apparaat wil dat geheel los kan functioneren van zijn toetsenbord of toch aan je toetsen vast blijft zitten. In ieder geval is het voor gewone laptopgebruikers altijd een beetje spannend om dat scherm zomaar naar achteren te buigen. Maar, als je er eenmaal aan gewend bent, dan wil je waarschijnlijk nooit meer terug naar een gewone laptop.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een ruildeal met HP.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.