Wie op Wikipedia zoekt naar ‘Wat is Watson’, komt uit bij verschillende steden, bekende personen en ook de supercomputer van IBM. Well… met die supercomputer begon het Watson avontuur: inmiddels kunnen bedrijven over heel de wereld deze deep learning AI software gebruiken. Het meest toepasbare voorbeeld wat (ook) jij ermee kunt bouwen? Een slimme chatbot!

Jeopardy! Spelshow

IBM wilde zijn Deep QA AI (Artificial Intelligence) testen ten opzichte van mensen. Wat is er dan beter om dat te doen tijdens een tv-quiz? In 2017 bouwde IBM de eerste versie van Watson als een enorme supercomputer. Het doel was om deel te nemen aan de bekende tv-quiz Jeopardy! Maar omdat er ook vragen m.b.t. ironie en raadsels voorbij kwamen, kwam Watson niet verder dan een score van 50%.

Na een heleboel finetuning, heeft de supercomputer in februari 2011 deelgenomen aan Jeopardy!. Daar speelde hij tegen de twee grootste spelers uit de geschiedenis van het programma: Brad Rutter en Ken Jennings. Rutter wist in de eerste ronde nog gelijk te spelen tegen Watson maar alle andere rondes werden overtuigend door Watson gewonnen. De eindstand van de driedaagse competitie was: Watson: $77.147, Jennings: $24.000 en Rutter: $21.600. Een mooi voorbeeld van hoe technologie zich steeds verder kan ontwikkelen en verbeteren.

Maar… hoe zit het nu met Watson?

Watson is tegenwoordig ook als (online) software programma te gebruiken. Niet meer als enorme machine, maar gewoon als online tool die bedrijven kunnen gebruiken om hun dienstverlening te kunnen verbeteren. Als eerste aanspreekpunt in plaats van een contact center bijvoorbeeld. Een klant heeft een specifieke vraag en Watson kan op basis van opgelegde spelregels, zelf beslissen hoe te reageren.

Observeren, interpreteren, evalueren en beslissen: dat zijn de acties die wij mensen voltooien wanneer een vraag gesteld wordt. Uiteindelijk zijn er maar een paar woorden verantwoordelijk voor de echte strekking van het verhaal. Watson snapt de context en kan de kern van zulke ‘bij-woorden’ onderscheiden. Anders dan andere tekstverwerkers dat doen, want die snappen bijvoorbeeld het verschil tussen een bank (ING/Rabobank) en een bank (sofa) niet.

Bekijk de foto boven dit artikel vooral ook even! Het geeft op hele overzichtelijke wijze weer hoe Watson werkt.

Zelf met Watson werken?

Taaltechnisch kan Watson dus heel goed meedenken. Maar iedere business is anders dan de andere, dus hoe zorg je dat Watson specifiek voor jouw doeleinde geschikt is? En dat hij de reacties geeft vanuit jouw bedrijfsbelang? Het antwoord daarop: werk met Intents en Extends. Hoe dat zit, leggen we over twee weken uit in een YouTube video. Wil je in de tussentijd zelf al aan de slag? Gewoon om te oefenen? Neem dan een kijkje op de IBM Cloud omgeving. (account aanmaken = gratis)

Bron: Wikipedia

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.