Wat betekent de CE-markering op producten

Wat betekent de CE-markering op producten?

Je hoort vaak dat producten uit niet-Europese landen niet voldoen aan onze (Europese) veiligheidseisen. Ook zijn er verhalen over hoe onveilig elektronica (zoals opladers of accu’s) van bijvoorbeeld AliExpress is. In Europa hebben we afspraken gemaakt over bepaalde eisen waar producten aan moeten voldoen. Op veel (Europese) producten vind je daarom een CE-markering. Wat betekent dat eigenlijk? Ik leg het je uit in deze blog!

CE-markering
De CE-markering

Je vindt de CE-markering op heel veel producten: van een speelgoedpoppetje, een telefoonoplader, een tosti-apparaat tot condooms. CE staat voor Conformité Européenne (Europese conformiteit) en betekent dat een product voldoet aan bepaalde wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze afspraken zijn in Europa gemaakt om ervoor te zorgen dat je een product in alle landen met dezelfde regels kunt verkopen.

Toekenning voor CE-markering

Voor verschillende productgroepen bestaan er verschillende regels waaraan moet worden voldaan om de markering te mogen gebruiken. Zonder deze markering mogen producten niet worden verkocht in Europese landen. Voor sommige soorten producten is een externe certificering nodig, in andere gevallen beoordeelt de maker dit zelf. Het is dus ook geen keurmerk; bij een keurmerk is het oordeel afkomstig van een betrouwbare en onafhankelijke instantie. Ook zijn de regels erg minimaal. Het zegt dan ook niets over de kwaliteit van het product waar de letters CE op staan.

China Export

Bij een echte CE-markering hebben de letters een specifieke afstand: Als je een cirkel doortrekt vanuit de C, dan staat de E precies op deze cirkel. Soms staan ze dichter bij elkaar, dan gaat het waarschijnlijk om een vervalsing. Op AliExpress-producten komt dit soms ook voor. Dit logo is dan van ‘China Export’ maar lijkt zo erg op de bekende CE-markering dat het je waarschijnlijk niet opvalt. Grote kans dat deze importproducten niet aan de Europese regels voldoen, maar dit kun je eigenlijk als consument niet weten.

Het gaat overigens niet alleen om producten van AliExpress. Ook bij andere niet-Europese webwinkels weet je het niet zeker.

Dropshipping

Dat bestellen vanuit een niet-Europees land soms veiligheids- of kwaliteitsrisico’s met zich meebrengt wist je misschien eigenlijk ook al wel. Maar soms ben je je misschien helemaal niet bewust van het feit dat je te maken hebt met een geïmporteerd product. Dropshipping is inmiddels een populaire manier om geld te verdienen. Bij dropshipping verkoop je producten die je goedkoop bestelt bij een leverancier (bijvoorbeeld AliExpress) en laat leveren aan je klanten. Jij als verkoper hebt hierdoor geen voorraad nodig, en hebt dus ook geen risico om met overgebleven spullen te blijven zitten.

Een mooi concept, maar zeker met haken en ogen. Zo ook voor de CE-markering. Zoals gezegd mogen producten binnen Europa niet verkocht worden zonder CE-markering. Bestel je als consument rechtstreeks van AliExpress, dan kun je dit niet verwachten. Bestel je echter van een dropshipper, dan zou die eigenlijk voor deze markering moeten zorgen indien het soort product daarom vraagt. Het ontbreken van een CE-markering kan namelijk bestraft worden.

Veiligheid of goedkope gadget?

De consumentenbond waarschuwde in 2020 ook al voor de risico’s van Chinese spullen: van kankerverwekkende stoffen in cosmetica, tot elektronische apparaten die brandgevaarlijk zijn. Koop je een product met een duidelijke CE-markering, dan kun je er vaak wel vanuit gaan dat je niet hiermee te maken krijgt.

Natuurlijk is het niet altijd slecht als je een product bestelt bij een Aziatische webshop. Er kan ook best een volledig veilig product bij zitten, en het is ook vaak een kwestie van pech hebben als het echt misgaat. Maar bij sommige producten wil je het risico misschien niet nemen. Een goedkope gadget is leuk, maar ik geef toch liever de voorkeur aan een veilige gadget.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.