Zelfrijdende auto’s; het klinkt stiekem nog steeds een beetje als iets uit de Jetsons. Dat we uit Amerika ook nog horrorverhalen horen over zelfrijdende auto’s die voetgangers doodrijden, helpt daarbij niet echt. Toch valt het aantal ongelukken relatief gezien mee. Maar, hoe zit dat in Nederland: wanneer zouden hier nou echt autonome auto’s rijden?
Het is handig om eerst in te zoomen op de verschillen tussen autonome auto’s. Je hebt ze waarbij er sowieso nog een persoon aanwezig moet zijn die het stuur kan overnemen (kortom, auto’s die dus wel voorzien moeten zijn van een stuur) en je hebt bolides die zelfs helemaal geen stuur hebben. Er zijn ook nog een heleboel tussenvormen en je zou zelfs kunnen zeggen dat auto’s die parkeerhulp hebben, semi-autonoom zijn. Nou, die auto’s zonder stuur zijn nog heel ver van ons weg, maar die anderen varianten worden nu al getest en zoals bij parkeerassistentie, ook volop gebruikt in ons land.
Fileprobleem
We hebben in Nederland wel een goed ‘klimaat’ voor autonoom rijden, waarmee we bedoelen dat we een top-wegennet hebben, een geweldige internetverbinding op bijna alle plekken en een overheid die ook nog wel geïnteresseerd is om de autonome auto te laten slagen. Dat we daarnaast enorm kampen met fileproblemen, helpt daar bij: (file)rijden schijnt een stuk veiliger te zijn als auto’s het rijden van ons overnemen. Er gebeuren dan minder ongelukken en dat betekent minder file.
Juist omdat er veel varianten zijn en het nog enorm in de kinderschoenen staat om echt autonoom te rijden, kan de overheid nog niet zeggen wanneer we nou volledig zelfrijdende auto’s als standaard op de weg gaan zien. De Rijksoverheid erkent niet eens dat er ooit volledig zelfrijdende auto’s verkrijgbaar zullen zijn voor particulieren. Wel is de wetgeving aangepast, zodat testen op de weg mogelijk is, maar daar zitten uiteraard een heleboel haken en ogen aan.
Wachten op 5G
Je weet waarschijnlijk wel dat er momenteel heel wat gaande is rondom de wereld van 5G. Moeten we het wel doen, moeten we het niet? Is het schadelijk voor onze gezondheid of niet? En geven we ‘de Chinezen’ toegang tot onze geheimen als zij ons 5G netwerk mogen aanleggen? Heel veel vragen dus, maar die moeten wel worden opgelost voor we autonome auto’s in Nederland tot een succes kunnen maken. Die auto’s moeten namelijk snel informatie kunnen verwerken. Met 80 km/u borden kunnen lezen en daarop beslissingen nemen. Tja, 4G is goed, maar niet voldoende om auto’s volledig autonoom (en veilig) te kunnen laten rondrijden. Het moet snel, veilig en zonder haperingen.
Wanneer dan?
Kortom, wanneer de autonome auto’s in Nederland rondrijden alsof het normaal is, dat zal de eerstkomende jaren nog niet gebeuren, want daarvoor is de technologie nog niet volwassen genoeg en zitten er nog teveel potentiële fouten in de auto’s en is 5G nog niet uitgerold. In ieder geval wordt er aan gewerkt en staat de regering er open voor als je zelf een autonome auto wil testen, al moet je daarvoor wel aan een heleboel regels voldoen.