Gehackte noteboek

Waarom phishing door AI steeds gevaarlijker wordt

AI, je kunt er bang voor zijn, maar het is er nu eenmaal, dus je kunt er net zo goed de vruchten van plukken. Dat is heel mooi als je in de marketing werkt en ChatGPT gebruikt om te brainstormen, of als je AI gebruikt om je te helpen code schrijven. Maar er zijn ook mensen die AI voor minder goede doelen gebruiken. Phishing bijvoorbeeld.

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit wanneer een hacker een mail opstelt of een advertentie maakt of een berichtje op Insta stuurt of via sms. Niet alleen dat, maar er zit in dat berichtje een link naar een echte website, die vaak een bekende website imiteert. De site van FedEx bijvoorbeeld, of die van je bank. Het doel is dan ook om je met dat berichtje te verleiden tot klikken. Er zijn verschillende vormen van phishing. Bijvoorbeeld omdat het doet alsof dit je laatste kans is op concertkaartjes voor Beyonce, of een mail van je baas dat je snel een betaling moet verrichten. Het is de bedoeling dat jij vervolgens op die nepwebsite persoonlijke gegevens invoert, daar ‘vissen’ de criminelen naar.

Phishing

Phishing ken je vast wel, maar een gewone e-mail onderscheiden van een phishingmail wordt steeds lastiger. Vroeger waren het gewoon heel slechte teksten met daarin allemaal spelfouten, maar sinds het AI-tijdperk is aangebroken herken je dit soort mails een stuk moeilijker. De teksten zijn niet alleen zonder spelfouten, ze zijn ook nog goed geschreven. 

En er is meer. Met AI kunnen hackers ook je stem volledig nabootsen of zelfs een video maken met jou erin, als er maar video’s of geluidsopnamen van je online staan. En laten we eerlijk zijn, met alles wat we online delen op de socials is dat niet zo moeilijk. AI heeft meestal maar weinig nodig om meteen een hele bieb te maken van jouw stem. Stel dat ze proberen om je ouders voor de gek te houden door te doen alsof jij dringend geld nodig hebt, dan hoeven ze niet meer alleen een berichtje te sturen. 

Safe word

Ze kunnen ook met je ouders bellen en je stem laten nadoen. Best creepy, en zeker iets om je ouders van op de hoogte te stellen. De FBI raadt zelfs aan om een soort ‘safeword’ te gebruiken, zodat je ouders om dat woord kunnen vragen als ze twijfelen of jij het wel echt bent. AI maakt het leven dus veel makkelijker, maar dat geldt dus helaas ook voor mensen die kwaad in de zin hebben. Probeer dus vaker na te bellen als je het niet zeker weet, of beter nog: bij iemand langs te gaan. 

lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.