Iedereen gebruikt de hele dag door internet. Op werk, onderweg om nog even een mailtje te beantwoorden en thuis om lekker te netflixen of je favo tv programma’s te streamen. Maar hoe maak je veilig gebruik van internet? Vandaag op Safer Internet day schenken we éxtra aandacht aan het veilig gebruiken van netwerken.
Als je denkt dat je thuis minder aandacht hoeft te schenken aan internetveiligheid dan op kantoor, dan heb je het mooi mis. Juist thuis loop je extra kans om hacking, phishing of oplichting. Dat komt doordat op bijvoorbeeld kantoor netwerkbeveiliging vaak goed in de gaten gehouden wordt. Zaak dus om ook thuis je internet veilig te houden. Netwerkspecialist Netgear raadde ons de volgende tips aan:
1. Gebruik een sterk wachtwoord en verander deze regelmatig
Klinkt misschien cliché, maar wanneer heb jij voor het laatst het wachtwoord van je router gewijzigd? Grote kans dat je dit nog nooit hebt gedaan. Hou bij het kiezen van een wachtwoord rekening met de volgende vuistregeles:
- minimaal 12 karakters
- gebruik verschillende letters, symbolen, etc.
- gebruik geen persoonlijke gegevens
2. Gebruik een gastennetwerk
Heb je regelmatig mensen thuis die gebruik maken van je internet? Dan is het extra belangrijk om te letten op veiligheid. Ook al vertrouw je iemand nog zo, ook hun apparaat (met jouw internet inloggegevens) kan gehackt worden. Ook kunnen virussen overgedragen worden van hun apparaat op jouw netwerk.
Door iemand toegang te geven tot een gastennetwerk, voorkom je dat ze toegang hebben tot jouw hoofdnetwerk. Dat zorgt er voor dat ze geen toegang hebben tot de apparaten die je hoofdnetwerk gebruiken.
3. Bescherm je thuisnetwerk goed
Routers zijn de voordeur tot jouw internet. Als je router gehackt wordt, kunnen hackers bij je persoonlijke informatie als inloggegevens en bankgegevens. Ook kunnen ze door het hacken van je router controle overnemen op apparaten die gebruik maken van het netwerk, zoals telefoons en laptops maar ook beveligingscamera’s en slimme stofzuigers. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor goede beveiliging voor je netwerk. Denk bijvoorbeeld aan slimme software die scant op virussen en zwakke plekken.
4. Sla updates niet over
Updates komen altijd precies op het verkeerde moment, als je er geen tijd of zin in hebt. Doe toch maar wel, want vaak bevatten deze updates beveilingsoplossingen die de huidige software nog niet bezit. Cybercriminelen gebruiken namelijk beveilingsproblemen in verouderde software om virussen te installeren. Door regelmatig je software te updaten, verminder je blootstelling aan cyberbedreigingen. Daarnaast is het aan te raden alleen software uit officiële bronnen te installeren.