roomba 880 robotstofzuiger

Waarom een Roomba heel handig is – en tegelijkertijd totaal niet

Toen TechGirl Marianne in de TechGirl-groepsapp begon over een Roomba robotstofzuiger, waren de meningen verdeeld. TechGirl Nadi is bijvoorbeeld helemaal klaar met haar Roomba: hij zuigt niet waar hij moet zuigen, bepaalt zijn eigen route, leert niet, zit voortdurend vast in/tussen/onder de stoelpoot en zuigt juist wel waar dat niet mag of hoeft… Maar van alle karweitjes in het huishouden vindt Marianne stofzuigen het minst leuk, dus haar leek een Roomba juist ideaal. Is het inderdaad handig en heeft Nadi ‘gewoon pech’ gehad met die van haar, of past zo’n robotstofzuiger helemaal niet in het huishouden van Marianne? Ze zocht het uit.

Handig! Alleen even opruimen, Roomba doet de rest

Stofzuigen vind ik verschrikkelijk, maar opruimen vind ik prima: even zorgen dat er niets op de grond ligt. Kan prima, als de kinderen een paar dagen de deur uit zijn. Anders ligt er altijd wel iets. Schoenen, papier, tassen, speelgoed, kleding… Vanuit mijn ooghoeken zie ik een dobbelsteen die na een spelletje is blijven liggen. Die verdwijnt natuurlijk zo, floep, in de Roomba. En wat dacht je van Lego… Maar goed, je kunt een Roomba leren om bepaalde hoeken niet te zuigen, of een deel van de kamer barricaderen, zodat-ie daar niet kan komen. En je hebt dan in elk geval een opgeruimd en stofvrij huis. Conclusie: Heel handig. Toch?

Handig! Roomba aan het werk terwijl jij weg bent of slaapt

Nog zo’n topaspect van de Roomba: jij slaapt boven, de robot stofzuigt beneden. Jij werkt beneden, de robot stofzuigt de slaapkamer. Ben je de hele dag weg, dan laat je dat ding gewoon zijn gang gaan en kom je thuis in een stofvrij huis. In de meeste gevallen gaat dat helemaal prima en in andere gevallen blijf je achter de Roomba aan lopen omdat-ie zuigt waar hij niet mag komen. En als je echt pech hebt komt de Roomba onderweg een uitwerpsel van je huisdier tegen, om dat vervolgens door de hele kamer te verspreiden…… Conclusie bijgesteld: iets minder handig.

En over huisdieren gesproken… Zo’n robotstofzuiger is wel een ontzettend leuk speeltje voor je trouwe viervoeter. Getuige de vele katten- en hondenfilmpjes met een bijrol van een Roomba op Youtube.

Niet handig! Rechte hoeken, ronde stofzuiger? 

TechGirl Susan mopperde dat een Roomba dus nooit in de hoekjes kan komen. Rechte hoeken met een ronde stofzuiger, dat past niet. Toch? En als ik mijn huiskamer rondkijk, dan heb ik ook veel hoeken. Niet per se de hoeken van de kamer, maar wel de hoek van de boekenkast en het dressoir en de TV kast en de spelletjeskast en eh … Eigenlijk heb ik best veel hoekjes waar een Roomba niet bij kan en waar zich juist wel stof verzamelt. Uit de test van Anke bleek al dat het met de zuigkracht van de Roomba wel goed zit, dus een deel van stof verdwijnt toch wel uit de hoeken. Maar is dat dan echt alles? Waarschijnlijk niet. En over hoeken gesproken: ik ga ook regelmatig met mijn steelstofzuiger over het plafond om de stofnesten daar weg te zuigen in de hoeken. Hoe doe je dat met een Roomba? Zelfde geldt voor woningen die een kleine drempel hebben in de ruimte. Dan moet je dus voortdurend je Roomba trapje op, trapje af tillen. Tussentijdse conclusie: misschien toch niet zo handig.

Conclusie

Tijd om de plussen en minnen naast elkaar te zetten. De Roomba is in verschillende type huishoudens wel handig. Als je alleen woont, weinig spullen (op de grond) hebt en overdag weinig thuis bent, bijvoorbeeld. Of voor ouderen, die de Roomba gewoon hun gang kunnen laten gaan. Of mensen met heel veel woonruimte die geen zin hebben om zelf alles te stofzuigen. Voor een gemiddeld gezin in een rijtjeshuis lijkt het mij minder handig en is een fatsoenlijke stofzuiger toch handiger. Nog maar even wachten tot de kids het huis uit zijn, dus…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.