roomba 880 robotstofzuiger

Roomba 880 robotstofzuiger – ruimte voor verbetering

Hoog op mijn verlanglijst stond het testen van een robotstofzuiger. Come on… wie wil dat nou niet? Geen ruzie wie er deze keer moet stofzuigen, maar laat dat ding lekker zijn gang gaan. Als een opgevoerde hamster ofzo. Die alle kleine brokjes (en ook stof) opeet. Blij was ik dan ook toen de Roomba 880 robotstofzuiger werd aangeboden voor een test! Alleen… zoals de titel doet vermoeden, er is nog ruimte voor verbetering van dit product.

Design

Het design van de Roomba 880… I like it! Daarbij wel even ter opmerking dat dit de eerste robotstofzuiger is die ik heb getest, dus echt vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Goed… over smaak valt niet te twisten zeggen ze.

Bij het arriveren van het pakket schrok ik wel even; wat zit de Roomba in een enorme verpakking! Dat zei stiekem al iets over het formaat van de robotstofzuiger van pak en beet 40 centimeter doorsnede. Ach ja, als hij het maar doet nietwaar? Mijn huidige stofzuiger is niet kleiner dan dat in ieder geval!

De Roomba 880 ziet eruit als een uit de kluiten gewassen frisbee, maar met flink wat overgewicht. Ermee gooien adviseer ik zeer zeker niet. De glanzende, zwarte kleur spreekt me enorm aan evenals de afwerking van metallic randen. Nog even goed om op te merken: aan de bovenkant zijn meerdere knoppen verwerkt om instructies te geven. Er is ook een handvat in het design verwerkt, waaraan je de Roomba 880 makkelijk kunt optillen (mocht dat nodig zijn). Deze valt terug in het design, zodra de Roomba netjes met de wieltjes op de vloer staat. Sweet.

Gemak?

De grote vraag is natuurlijk: biedt zo’n robotstofzuiger het gemak wat ik ervan verwacht? Ik heb jarenlang kunnen dromen van zo’n exemplaar, maar me er nooit een realistische voorstelling bij kunnen maken. Er wordt een behoorlijk grote handleiding bij het pakket geleverd, maar ik besluit deze bewust niet door te lezen. Gemiste kans of juist niet; maar ik hanteer de stelling dat elk product zo gebruiksvriendelijk zou moeten zijn dat je er geen ingewikkelde documentatie voor hoeft door te lezen. Intuïtief is key.

Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk bij deze Roomba 880 robotstofzuiger. Je zet hem op de grond en drukt op de grootste knop. Voila, hij gaat aan. Wil je dat hij naar het dock rijdt of dat hij flink gaat zuigen? Druk dan een van de andere knoppen aan. Of gebruik de bijgeleverde afstandsbediening. Het is ook mogelijk de timer van de Roomba in te stellen als je bijvoorbeeld wilt dat hij aan het werk gaat als jij in bed ligt. Dat is wat mij betreft zeker aan te raden, omdat het volume van de stofzuiger behoorlijk hoog ligt. Een avondje tv kijken zat er voor mij niet meer in.

Handig: als je niet wil dat de Roomba op bepaalde plekken komt, markeer je dat gebied met de 2 bijgeleverde pionnen. De Roomba zal zich omdraaien op zoek naar een area waar hij wel welkom is 😉 Wanneer de batterij op is, rijdt Roomba trouwens terug naar zijn eigen dock om weer te laden. Dat ging in de tests vrijwel altijd goed, op één keer na; toen was hij mijn kledingkast ingereden en kon de weg terug niet op tijd meer terugvinden.

Zuigkracht

De zuigkracht van de Roomba 880 is prima. Helaas niet naar wens af te stellen (tenminste, daar heb ik geen opties voor kunnen ontdekken) Het AeroForce systeem zorgt ervoor dat er tot 50% meer vuil wordt opgesnoept. Dat is te merken, want de rollerbladen zijn binnen de kortste keren vol gewikkeld met mijn lange haren. Tja… ik verlies wel eens wat.

Dat de Roomba 880 genoeg zuigt, zag ik aan de hoeveelheid stof die elke keer in het compartiment verzamelde. Dit heeft deels te maken met het feit dat ik hem op hoogpolig tapijt heb losgelaten (tja, alle extremen testen) In hoogpolig tapijt blijft toch wat meer stof hangen dan op laminaat ligt. Het compartiment heb ik dan ook vaak moeten legen.

Conclusie

De Roomba 880: een robotstofzuiger met potentie. Als hij nog wat geoptimaliseerd wordt in ieder geval. De geluidsproductie ervaar ik echt als storend, maar daarvoor kun je de robotstofzuiger ook instellen om ’s nachts zijn ding te doen. Dan lopen jullie elkaar ook niet voor de voeten 😉 Voor mensen met hoogpolig tapijt zijn dergelijke robotstofzuigers echt minder geschikt; de zuigkracht is daar niet goed genoeg en je gadget verzamelt in korte tijd zoveel pluis dat het compartiment binnen no time vol zit.

Een krappe 7 deze keer. Met wat kleine aanpassingen zeker op te schroeven naar een 8,5 of 9.

Pluspunten:
Design
Gemak
Zuigkracht
Minder om:
Lawaai
Nog niet 'ultiem slim'
6.8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.