Waar let je op als je een hometrainer koopt?

Een paar weken geleden schrok ik: “Shit, is het nu alweer eind mei? De zomervakantie komt eraan!” Nou heb ik bepaald geen hekel aan vakantie natuurlijk, maar de schrik was meer om de kilootjes teveel. Ongemerkt zit ik toch te veel op de bank en te weinig in de sportschool. Nou kwam vriendin Laura met een geniale tip: zij fietst op haar hometrainer en kijkt tussendoor haar serietjes. Dat klinkt echt als iets voor mij!

Waar moet je rekening mee houden?

Hometrainers in allerlei vormen en maten natuurlijk. Hoe koop je als beginner nou dát exemplaar dat bij jouw wensen past? Ik wist het eerst ook niet, maar met een beetje Googelen, kwam ik deze punten tegen:

1) Zwaarte van het trappen
2) Zadel en het stuur verstellen
3) Het gewicht van de hometrainer
4) Jouw lengte
5) Jouw gewicht

Zelf zou ik dit lijstje aanvullen met:
6) Budget
7) Design
8) Wijze waarop hartslagmeting plaats vindt

Waarom letten op de hartslagmeter?

Twee jaar geleden heb ik me eens professioneel laten keuren bij de EnergyLab in Eindhoven. Toen bleek al dat het droevig gesteld was met mijn spiermassa en vetpercentage. De specialisten daar hebben allerlei hartslagmetingen en bloedproeven bij me gedaan om te meten hoe ik het meest effectief vet verbrandt.

Op mijn persoonlijke situatie is van toepassing: bij 152 hartslagen per minuut verbrand ik de meeste vetten en krijg ik het snelst een betere conditie. Dat is per persoon verschillend. Een standaard hometrainer heeft vaak wel hartslagmeters in de handvaten ingebouwd, maar die zijn niet altijd accuraat. “Heeft zoiets wel echt zin?”, vraag ik me dan af. Daarentegen is het wel weer prettig dat je geen extra handelingen hoeft uit te voeren om een benadering van je hartslag te overzien.

Er zijn daarnaast ook hometrainers die de mogelijkheid bieden om met borstband te trainen. Die plaats je op de huid, net onder je hart. De Fitbike Ride 5 HRC is daar zo’n voorbeeld van. Ideaal als je nauwkeurig op de hoogte wilt worden gehouden van je hartslag. De band plaatsen is wel wat extra moeite, maar goed. Daar krijg je dan wel wat voor terug.

Wat zou jouw voorkeur hebben?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BeterSport.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.