Virtual Reality, het is een term die je wel kent. Hierbij zet je een bril op je hoofd en je bevindt je ineens in een heel andere wereld, waarbij de echte wereld qua zicht helemaal wordt uitgesloten. Er is echter ook nog zoiets als Augmented Reality en Mixed Reality, maar wat houdt dat in en wat is het verschil?

De realiteit manipuleren

Ik begin even met de overeenkomst, want dat is simpel: ze laten alledrie iets zien wat er eigenlijk niet is. Best grappig als je je bedenkt dat alledrie de namen met reality te maken hebben: het is juist niet de realiteit, maar het manipuleren ervan. Ze doen dat alleen allemaal op een andere manier.

Zoals net al aangegeven is het bij Virtual Reality zo dat je echt helemaal even van de huidige wereld loskomt, omdat je ogen alleen maar kunnen kijken naar die virtuele omgeving die door de makers is bedacht. Bij VR kun je je geheel onderdompelen in een andere wereld, en dat gebeurt bij de andere vormen niet helemaal. Je hebt echt tijdelijk letterlijk en figuurlijk oogkleppen op.

Verre vakanties in VR

VR wordt veel gebruikt in de gamingscene, maar makelaars zetten de tech in om je te laten voelen hoe het is om in een potentieel nieuw huis te wonen. Of je kunt je bijvoorbeeld op de Australische stranden wanen, ook al heb je vliegangst, want ook dat kan Virtual Reality; je tijdelijk op een verre vakantie sturen. Bijvoorbeeld reisbureaus kunnen hiervan handig gebruikmaken om je lekker te maken voor die net iets te dure bestemming. Een krachtig marketinggereedschap dus.

Met Augmented Reality zie je met een soort doorzichtige bril juist in je eigen wereld virtuele objecten en Mixed Reality combineert dat door realistische beelden in de echte wereld te plaatsen, zoals Microsoft Hololens bijvoorbeeld. Dat probeerden we bijvoorbeeld uit met Bloom: Open Space. Het werkt als een trein, juist omdat je nog wel de echte wereld om je heen hebt: het lijkt heel futuristisch, terwijl VR toch vaak snel die connotatie van videogames heeft.

Zo, nu weet je het verschil tussen de drie, tijd om ze eens uit te proberen!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.